Elevii din Constanța și București-Ilfov: ”Ministrul Educației, Monica Anisie, refuză să ajute elevii în privința accesului la transportul județean”

0
Foto: facebook.com/ Asociația Elevilor din Constanța

Asociațiile Elevilor din Constanța și București-Ilfov își exprimă dezamăgirea după discuțiile purtate vinerea trecută când au pichetat Ministerul Educației cu scopul de a obține susținerea ministrului în problema transportului județean pentru elevi. Reprezentanții elevilor spun că nu s-a ajuns la nicio soluție și nici nu există ”dorința” de rezolvare a problemelor din sistem: ”Din păcate, observăm un tipar în atitudinea guvernanților, aceasta fiind identică cu cea a foștilor reprezentanți ai Guvernului: mimarea unui dialog, iar la auzul problemelor cu care se confruntă elevii, decidenții dau din umeri, spunând că nu pot face nimic sau încercând să întârzie rezolvarea problemei.”

Reprezentanții celor două asociații spun că, ”deși speranțele privind această nouă guvernare au fost că vor rezolva problemele existente în sistem”, au constatat ”cu dezamăgire că dorința nu este aceasta, ci mai degrabă a salva capital de imagine, acționând în mod iresponsabil și neasumat în ceea ce privește educația, în timp ce elevii din România se confruntă cu probleme tragice, neputând să ajungă la școală din cauza nepăsării arătate de guvernanți”.

”Solicităm, pe această cale, Prim-ministrului României, Ludovic Orban, să ia măsuri de urgență pentru ca elevii să fie protejați, drepturile lor să fie apărate și să nu repete greșelile fostei guvernări, dacă își dorește să aducă schimbarea mult invocată. Astfel, somăm Guvernul României să transmită de îndată un punct de vedere către Curtea Constituțională, iar acesta să fie conform cu afirmațiile oamenilor politici care mimează grija față de elevi într-un mod total ridicol”, se arată într-un comunicat de presă, transmis de cele două asociații ale elevilor.

Revolta pe care o simțim fiecare dintre noi ne acaparează. Cu fiecare schimbare de conducere la minister, avem speranțe că va fi mai bine, că starea de fapt se va schimba. Cu ce suntem întâmpinați? Nepăsare, ignoranță, oameni care dau din umeri spunând că ei reprezintă doar Ministerul Educației, de parcă nu ar deține instrumentele necesare pentru a rezolva problemele. (…) Constatăm, totuși, că nu există dorința de rezolvare a problemelor și că primează imaginea instituției, primează interesele politice și, în niciun caz, elevii, a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC.

Comunicatul integral al Asociației Elevilor din Constanța și al Asociației Elevilor din București și Ilfov:

”Ministrul educației, Monica Anisie, refuză să ajute elevii în privința accesului la transport județean! Solicităm premierului României să ia toate măsurile necesare pentru ca drepturile elevilor să fie protejate!

Asociația Elevilor din Constanța (AEC) și Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI) au pichetat vinerea trecută Ministerul Educației și Cercetării, cu scopul de a obține din partea ministrului educației naționale sprijin în ceea ce privește declararea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 51/2019 care lasă elevii din mediul rural fără transport județean.

În data de 28 iunie, Guvernul a adoptat OUG nr. 51/2019, prin care transportul județean era eliminat din sfera serviciilor publice. Astfel, posibilitatea autorităților de a se implica în mod activ în desfășurarea transportului județean era, de asemenea, eliminată. În ceea ce privește transportul elevilor, consiliile județene puteau să îi ajute pe aceștia să ajungă la cursuri în două moduri: obligarea operatorilor de transport să practice toate traseele la intervale regulate și acordarea de reduceri.

În România există rute de transport care nu aduc profit operatorilor de transport, motiv pentru care aleg, de multe ori, să nu le practice. În trecut, ei puteau primi o compensație dacă alegeau să practice un traseu neprofitabil. De asemenea, elevii au dreptul la tarif redus, respectiv gratuitate pentru transportul județean, conform art. 84, alin. (1) și (2) din Legea educației naționale. Diferența de tarif acordată de transportatori pentru elevi era compensată din bugetele județene. Ca efect, așa cum am atenționat și la începutul anului, elevii din România au două variante: fie folosesc cursele de ocazie, fie merg kilometri întregi pe jos.

În august, Avocatul Poporului, ca urmare a sesizării AEC, a trimis la Curtea Constituțională OUG nr. 51/2019, pe motive atât de formă, cât și de fond, acestea constând, în principal, în nerespectarea condiției situației extraordinare, reglementată de Constituție ca fiind necesară pentru adoptarea ordonanțelor de urgență, precum și motive de fond, precum încălcarea caracterului de stat social al României.

În data de 28 noiembrie, judecătorii Curții se vor pronunța asupra constituționalității ordonanței. În acest sens, AEC a cerut ministrului educației, Cristina-Monica Anisie, să trimită un punct de vedere către CCR, prin care să expună efectele ordonanței asupra elevilor. Încă de luni, reprezentanții AEC s-au aflat în discuții cu reprezentanții MEC, fiind trimis și un draft de adresă către autoritate.

La sesizarea faptului că ministrul a ales să nu ia măsuri în acest sens, reprezentanții AEC și AEBI au pichetat vinerea trecută Ministerul Educației și Cercetării, solicitând ministrului să trimită punctul de vedere către Curtea Constituțională, pentru a ajuta cauza. După 2 ore de așteptat în frig, membrii asociațiilor de elevi au fost primiți pentru discuții. Din păcate, observăm un tipar în atitudinea guvernanților, aceasta fiind identică cu cea a foștilor reprezentanți ai Guvernului: mimarea unui dialog, iar la auzul problemelor cu care se confruntă elevii, decidenții dau din umeri, spunând că nu pot face nimic sau încercând să întârzie rezolvarea problemei.

Deși speranțele AEC privind această nouă guvernare au fost că vor rezolva problemele existente în sistem, constatăm cu dezamăgire că dorința nu este aceasta, ci mai degrabă a salva capital de imagine, acționând în mod iresponsabil și neasumat în ceea ce privește educația, în timp ce elevii din România se confruntă cu probleme tragice, neputând să ajungă la școală din cauza nepăsării arătate de guvernanți. În ciuda faptului că Viceprim-ministrul României, Raluca Turcan, a solicitat respingerea ordonanței în Parlamentul României, Guvernul nu ia măsurile necesare rezolvării acestei probleme.

Solicităm, pe această cale, Prim-ministrului României, Ludovic Orban, să ia măsuri de urgență pentru ca elevii să fie protejați, drepturile lor să fie apărate și să nu repete greșelile fostei guvernări, dacă își dorește să aducă schimbarea mult invocată. Astfel, somăm Guvernul României să transmită de îndată un punct de vedere către Curtea Constituțională, iar acesta să fie conform cu afirmațiile oamenilor politici care mimează grija față de elevi într-un mod total ridicol.

„Revolta pe care o simțim fiecare dintre noi ne acaparează. Cu fiecare schimbare de conducere la minister, avem speranțe că va fi mai bine, că starea de fapt se va schimba. Cu ce suntem întâmpinați? Nepăsare, ignoranță, oameni care dau din umeri spunând că ei reprezintă doar Ministerul Educației, de parcă nu ar deține instrumentele necesare pentru a rezolva problemele. Doamna Secretar General al Ministerului, Ioana Lazăr, a afirmat faptul că nu se află printre atribuțiile Ministerului să trimită un punct de vedere la Curtea Constituțională. Totuși, ne punem întrebarea legitimă, interzice cineva acest lucru? Ar fi sancționat cineva ajutorul adus elevilor? Noi unii l-am fi aclamat. Constatăm, totuși, că nu există dorința de rezolvare a problemelor și că primează imaginea instituției, primează interesele politice și, în niciun caz, elevii.” – a declarat Andrei-Mihai Tănase, președinte AEC.

„Explicațiile primite vineri de la doamna Ioana Lazăr sunt bazate doar pe afirmația că ,Ministerul nu poate face nimic, nu este în atribuțiile noastre’, dar, în mod cert, dacă reprezentanții Ministerului Educației ar fi fost cu adevărat interesați de faptul că elevii au rămas fără transport, de ce nu au venit aceștia cu o soluție certă? Singurul răspuns primit de la aceștia se bazează pe ipoteza că CCR va lua o decizie favorabilă, dar nu se ia în calcul opusul, în cazul acela ce poate face Ministerul Educației pentru a nu spori abandonul școlar?” – a declarat Rădulescu Alexandru, președinte AEBI.

Citește și: Protest al elevilor la Ministerul Educației: ”Solicităm ministrului să ajute de urgență la oprirea ordonanței care a desființat transportul elevilor” UPDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.