Primarul sectorului 4 îi răspunde directoarei de la Șincai: Vrea să cheltuie banii după bunul plac. Să respecte legea și să lase orgoliile

0
Foto: facebook.com

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, o acuză pe Silvia Mușătoiu, directorul Colegiul Național Gheorghe Șincai, că ”nu vrea să dea socoteală nimănui în privința a ceea ce face cu banii” și din acest motiv refuză să semneze contractul de management cu primăria. ”Unii vor să dăm bani la școli, iar ei să îi cheltuie după bunul plac. Trebuie să respecte legea și să lase orgoliile”, spune Băluță, într-o declarație pentru Mediafax. Silvia Mușătoiu nu este de acord să semneze contractul întrucât forma acestuia a fost modificată de primărie și prevede ca toate achizițiile să se facă numai cu acordul primarului sectorului 4.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, a declarat că directoarea Colegiului Naţional “Gheorghe Şincai” nu vrea să semneze contractul de management financiar pentru că doreşte să cheltuie “după bunul plac sumele alocate din bugetul local, fără să ceară avizul administrației locale”.

Sunt directori de școală care se plâng că primăria și ministerul nu fac nimic, în condițiile în care, spre exemplu, fondurile alocate de primărie pentru igienizare nu au fost utilizate. În ultimii doi ani chiar s-au mișcat lucrurile în privința școlilor, cel puțin în ceea ce ne privește.

Se pare, însă, că doamna director nu vrea să dea socoteală nimănui în privința a ceea ce face cu banii și se ocupă, în ultima vreme, mai mult de reclamații și de învrăjbirea profesorilor și a părinților, față de primărie. Primăria a investit în școala pe care o conduce peste 6,8 milioane de lei. Unii vor să dăm bani la școli, iar ei să îi cheltuie după bunul plac. Trebuie să respecte legea și să lase orgoliile”, a declarat, pentru Mediafax, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță.

Conform Hotărârii Consiliului Local nr 305/ 2018, contractul de management administrativ-financiar, pe care trebuie să-l semneze directorii unităților de învățământ și Primarul Sectorului 4, conține trei obligații suplimentare în sarcina directorului față de cele prevăzute în modelul de contract prevăzut de art. 20 alin. 3, din Ordinul privind aprobarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

“Achizițiile publice efectuate în condițiile Legii nr. 98/2016, cu modificările și completările ulterioare, vor fi realizate doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti. (…) Să transmită trimestrial sau, după caz, ori de câte ori este nevoie, situația cheltuielilor efectuate la nivelul unității de învățământ, conform solicitărilor Directorului Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului”, se arată în Hotărârea Consiliului Local.

De asemenea, potrivit documentului, directorul unei instituţii de învăţământ trebuie să pună la dispoziția organelor de control din cadrul aparatului de specialitate al Primarului orice document solicitat și să asigure accesul acestora în instituție în vederea efectuării controlului.

”Cu toate că aceste trei obligații nu sunt menționate în modelul-cadru din cuprinsul ordinului pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar, adoptarea acestora este perfect legală, iar respectarea lor decurge, de asemenea, din lege, respectiv din dreptul primarului de a verifica modul de administrare a bunurilor din domeniul public și de utilizare a fondurilor alocate de la bugetul local sau obținute, în urma demersurilor făcute de autoritatea locală din fonduri europene sau prin Programul Operațional Regional”, explică primarul Daniel Băluță.

Primarul Sectorului 4 mai susţine că instituţia pe care o conduce a dat Colegiului peste 6,8 milioane de lei pe lucrări de modernizare, precizând că şcoala nu beneficiase de investiţii serioase mai bine de 28 de ani.

“Am spus încă de la începutul mandatului, că modernizarea unităților de învățământ se află pe lista noastră de priorități. Sunt școli în sectorul 4 unde de 28 de ani nu s-a făcut absolut nimic. Nu s-a schimbat o cărămidă. Copiii și profesorii noștri trebuie să fie în siguranță, iar orele de curs să se desfășoare în condiții decente și sigure. Acesta este motivul investițiilor de peste 15 milioane de lei pe care le-am făcut în mai multe unități de învățământ din Sectorul 4, inclusiv în Colegiul Național Gheorghe Șincai”, a explicat edilul.

De asemenea, pentru că acoperișul Colegiului Național “Gheorghe Șincai” s-a deteriorat în ultimii ani și fiindcă este o clădire monument-istoric, nu se putea începe reabilitarea fără avizul Ministerului Culturii, spun reprezentanţii Primăriei Sectorului 4.

”Toate lucrările, pentru că vorbim, spre exemplu, și despre refacerea sălii de festivități, de acoperișul realizat din țiglă, au fost și vor fi executate respectând arhitectura și utilizând materialele impuse de statutul clădirii”, a explicat Ana Maria Mocăniță, director general al Direcției de Administrare a Unităților de Învățământ Sector 4.

La rândul său, Daniel Băluţă mai arată că doar în cursul anului trecut, Primăria Sectorului 4, prin Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ, a susținut financiar două deplasări în Spania ale unor delegații din care au făcut parte elevi ai Colegiului Național “Gheorghe Șincai”, pentru ca aceștia să poată participa la concursuri școlare. Costurile au fost de peste 45.000 de lei.

Precizările vin după ce Silvia Muşătoiu, directoarea Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai” din Capitală, a explicat că refuză să semneze un contract cu Primăria Sectorului 4 pentru că, spune ea, este modificat şi impune instituţiei de învăţământ să achiziţioneze material doar de la anumiţi furnizori, care au şi preţuri mai mari. Prin această clauză, spune Silvia Muşătoiu, se presupune ca toate achizițiile făcute de şcoli să fie operate prin firmele agreate de Primăria Sectorului 4.


Silvia Mușătoiu, directorul Colegiului Național Gheorghe Șincai, nu a fost de acord să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4 din cauza clauzelor adăugate unui contract-standard, stabilit de Ministerul Educației, prin care directorii sunt obligați să realizeze toate achizițiile publice ”doar cu aprobarea prealabilă a Primarului Sectorului 4”.

Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a discutat cu directorul Colegiului, însă situația nu și-a găsit încă o rezolvare. Silvia Mușătoiu spune că discuția a fost una ”fără rezultat”, în care ministrul a dovedit că ”pierde din vedere” faptul că primarul încalcă legea. Mai mult, ministrul ar fi acuzat-o că a pus ”sindicatele să facă grevă”.

Săptămâna viitoare ar putea avea loc o întâlnire la Ministerul Educației pentru a se încerca dezamorsarea situației.

Profesorii de la Colegiul Național Gheorghe Șincai din București au semnat o scrisoare deschisă prin care se declară solidari cu directorul liceului, Silvia Mușătoiu, după ce aceasta a refuzat să semneze contractul de management administrativ-financiar cu Primăria sectorului 4. Colegii Silviei Mușătoiu avertizează în scrisoarea adresată inclusiv ministrului Educației că vor declanșa grevă generală dacă directorul liceului își va da demisia.

Și Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ a cerut Primăriei sectorului 4, ISMB și Ministerul Educației să stopeze ”orice fel de presiuni” la adresa directorului liceului, Silvia Mușătoiu. Potrivit sindicaliștilor, cazul „Șincai“  readuce în discuție ”presiunile excesive” la care sunt supuși profesorii și directorii de școli.

De asemenea, reprezentanții părinților din liceu au inițiat o petiție online prin care cer luarea de măsuri astfel încât activitatea colegiului să nu fie afectată. Părinții acuză ”modificarea abuzivă” a prevederilor contractului și ”tentativa de șantaj și presiune” la adresa unui director de școală.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.