Ministrul Educației: Școlile profesionale vor fi ridicate la nivel de liceu profesional prin lege/ Liceele profesionale să fie doar profesionale

0
Foto: pedagoteca.ro

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, miercuri, la o dezbatere pe tema proiectului legii învățământului preuniversitar, că ”școlile profesionale vor fi ridicate la nivel de liceu profesional prin lege”, însă liceele profesionale trebuie să fie ”doar profesionale”. ”Sunt foarte multe licee tehnologice în care ne facem și câte o clasă de mate-info, ne mai facem și câte o clasă de filologie, mai avem și o clasă de științele naturii… Facem de toate și nu facem nimic bine. Profesionalul să fie doar profesional și va avea parte de susținere privilegiată”, a spus Cîmpeanu.

Proiectul legii învățământului preuniversitar, aflat în consultare publică, prevede că învățământul liceal se va derula în trei tipuri de licee: licee teoretice, licee vocaționale și licee profesionale (în locul liceelor tehnologice din prezent/ se desființează școlile profesionale).

Liceele sunt de trei feluri: cu filieră vocațională, filieră teoretică și filieră profesională. Liceele care asumă filiera profesională nu o mai pot amesteca cu nimic. Nu mai putem să facem un amestec cu de toate și să nu facem nimic bine. Am dat exemplul unui Colegiu Pedagogic în care avem clase de alimentație publică, de exemplu. Sună și stupid: Am terminat Alimentație publică la Colegiul Pedagogic. Învățământul profesional va fi doar profesional”, explica recent ministrul Educației, într-o emisiune televizată.

Ce a spus ministrul Educației, miercuri, la dezbaterea organizată de Alianța ”O voce pentru Educaţie”:

  • Școlile profesionale vor fi ridicate la nivel de liceu profesional prin lege. Atractivitatea va crește pentru că acei elevi care vor înțelege să vină către învățământul profesional se vor decide mai ușor să vină către învățământul profesional știind că la 3 ani ai o calificare de nivel 3, ai acces pe piața muncii cu această calificare, dar în același timp ai și posibilitatea să îți continui studiile, făcând cel de-al patrulea an de liceu, dând un Bacalaureat care va certifica competențele de bază în egală măsură pentru toată lumea.
  • Important este ca învățământul profesional, nu neapărat dual, să nu mai fie privit ca o rută a eșecului și atunci revin și închei cu o idee care va supăra, știu, multă lume: liceele profesionale să fie doar profesionale. Concentrăm resurse financiare, concentrăm resurse de infrastructură, concentrăm tot ce putem concentra, dar pentru a susține învățământul profesional. Sunt foarte multe licee tehnologice în care ne facem și câte o clasă de mate-info, ne mai facem și câte o clasă de filologie, mai avem și o clasă de științele naturii… Facem de toate și nu facem nimic bine. Profesionalul să fie doar profesional și va avea parte de susținere privilegiată.
  • Pentru vocațional și teoretic, există posibilitatea de a avea o misiune mixtă, cu condiția ca cel puțin 2/3 să fie din misiunea asumată a acelei unități de învățământ preuniversitar. Te declari liceu teoretic, poți să ai până la 1/3 clase în vocațional. Te declari liceu vocațional, trebuie să ai maximum 1/3 clase teoretice. Spre exemplu, liceele pedagogice: este un lucru bun că pot organiza clase de filologie, dar profesionalul nu îl amesteca. Profesionalul rămâne profesional și îl susținem privilegiat.

Ce prevede proiectul de lege:

  • Învățământul secundar superior – liceal se poate derula în licee teoretice, licee vocaționale și licee profesionale și cuprinde clasele a IX-a – a XII-a.
  • În cadrul învățământului liceal funcționează trei filiere distincte:
    a) filiera teoretică cu profilurile umanist şi real;
    b) filiera vocațională cu profilurile militar, teologic, sportiv, artistic şi pedagogic;
    c) filiera profesională cu profilurile tehnic, servicii, resurse naturale şi protecţia mediului;.
  • Ministerul Educației stabilește criteriile de încadrare a unei unități de învățământ liceal într-una dintre cele trei filiere, teoretică, vocațională sau profesională prin metodologie aprobată prin ordin al ministrului educației.
  • Liceele teoretice și liceele vocaționale trebuie să constituie minimum 2/3 din numărul de clase pe nivel în filiera asumată, pentru toate clasele care funcționează în cadrul acestora inclusiv în structurile arondate.
  • Unităţile de învăţământ liceal profesional se organizează cu o singură filieră şi unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii.
  • Unităţile de învăţământ liceal teoretice pot include și clase din filiera vocațională și se organizează cu unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii.
  • Unităţile de învăţământ liceal vocațional pot include și clase din filiera teoretică și se
    organizează cu unul sau mai multe profiluri. În cadrul profilurilor se pot organiza una sau mai multe calificări profesionale sau specializări, conform legii.
  • Finalizarea a trei ani în educația profesională sau a patru ani în cea vocațională/teoretică conferă elevului o calificare de nivel 3 și acces direct pe piața muncii, în baza unor probe profesionale specifice.
  • Elevii din filiera profesională pot continua studiile în cadrul aceluiași liceu în vederea participării la examenul de bacalaureat. În clasa a XII-a, aceștia vor aprofunda atât elementele de trunchi comun, cât și componenta de calificare profesională din clasele IX-XI. Promovarea examenului de bacalaureat le conferă o calificare de nivel 4.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.