Campania ”Toată școala citește” continuă și în 2020. Anca Tîrcă: ”Proiectul crește frumos și ajunge în tot mai multe școli în fiecare zi” FOTO

0
Foto: facebook.com/ Școala Gimnazială " Prof. Ioan Man " Ion Roată, Ialomița

Campania ”Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă, consultant educațional, a ajuns, după aproape patru luni de la lansare, în 115 școli. În prima săptămână din semestrul al doilea, pe harta campaniei au apărut noi clase și școli care s-a alăturat celor care desfășoară deja pauza de lectură zilnic sau săptămânal, timp de 10, 15 sau 20 de minute. SparkNews.ro a relatat, în tot acest timp, modul cum s-a derulat proiectul și am văzut imagini din școli în care, alături de elevi și profesori, citesc și femeile de serviciu și cei care asigură paza, dar și inițiativa unor profesori care îi încurajează pe elevi să continue lectura acasă sau pe părinți să citească alături de copiii lor.

Lansată în luna octombrie 2019, campania ”Toată școală citește” a continuat odată cu reluarea cursurilor și a debutat în noi școli și grădinițe din București și din țară. Anca Tîrcă, inițiatorul campaniei, spune că ”proiectul crește frumos și ajunge în tot mai multe școli în fiecare zi” și amintește cum acesta a pornit de la zero, fiind primit în clasă sau în școală de atâția profesori și directori.

”Am reușit, lucrând 2-3 ore pe zi ca voluntar în campanie, ca în 3 luni și jumătate, fără sprijinul vreunor instituții, organizații, companii sau rețele, să duc inițiativa #toatășcoalacitește la vreo 30.000 de copii, în 31 de județe, la 115 școli, cele mai multe din mediul rural. Am văzut, în premieră, poze cu copii care au ieșit din clase să citească în natură. S-a citit afară, în curtea școlii, în parc, pe coridoare, în clase, în bănci, pe jos, la bibliotecă, la secretariat, în cancelarie, la un ceai, cu profesorii și chiar cu părinții. În decembrie, s-a citit sub bradul de Crăciun din clasă, în costume de spiriduși, la un ceai cald și în decor de sărbătoare”, povestește specialistul în educație, precizând că s-a alăturat proiectului și editura Corint Junior, care a trimis deja cărți în cinci școli din proiect.

Pe de altă parte, Anca Tîrcă mărturisește că proiectul a devenit ”tot mai creativ pe zi ce trece”, pentru că sunt profesori care au dus lectura și acasă, iar în câteva școli, au apărut și colțuri de lectură, frumos amenajate, cu canapele, fotolii-puf și perne.

Îmi place foarte tare că proiectul nostru de lectură „Toată școala citește” (10-15-20 de minute de citit la școală, în fiecare zi, o dată pe săptămână sau când crede fiecare că e mai bine să o facă) este unul care se întâmplă foarte relaxat, din drag de lucru cu copiii și de educație, și nu din constrângere, că a zis cineva să facem asta și că vine altcineva să ne controleze. Apoi, mă încântă faptul că nu se dezvoltă mereu la fel, ci cu multe variațiuni pe aceeași temă, pe care profesori creativi se pricep să le construiască în clasa sau în școala lor”, mai spune Anca Tîrcă.

În prima săptămână de școală din acest an, deja nouă școli s-au alăturat campaniei, iar Anca Tîrcă anunță că proiectul va continua:

”E prea frumos să nu mergem mai departe și, prin urmare, mi-am propus să îmi fac timp pentru această inițiativă și în perioada următoare. Deci, stimați profesori, vă anunț că #toatășcoalacitește continuă și în 2020, cu 10-15-20 de minute pe zi/ săptămână sau când vreți voi de citit la școală. Vă aștept pe cât mai mulți, e simplu, nu e nevoie de documente și hârtii, ci doar de drag de copii și de citit, puțin efort de organizare, un pic de entuziasm și ceva mai multă dorință de a face o schimbare și a aduce o activitate nouă în școala în care lucrați, una folositoare și captivantă pentru elevi. Toată informația de care aveți nevoie pentru a vă alătura campaniei este aici, la un click distanță.”

În ceea ce privește anunțul ministrului Educației, Monica Anisie, privind lansarea unei campanii similare, Anca Tîrcă spune că orice inițiativă de acest gen este binevenită și menționează că, dacă ministerul ar sprijini proiectul ”Toată școala citește”, pauza de lectură va putea fi desfășurată în mult mai multe școli din țară.

”Desigur că orice inițiativă care îi încurajează pe elevi să citească este binevenită și, așa cum am și scris pe pagina de Facebook, mă bucur că, împreună cu profesorii participanți în proiectul „Toată școala citește”, deschidem drumuri și inspirăm și cred că aceștia ar fi încântați ca ministerul să se alăture campaniei și să fructifice și să dezvolte această inițiativă de succes, deja existentă de aproape 4 luni, și care a ajuns la peste 30 000 de copii, în 115 școli din 31 de județe, plus București și Republica Moldova.

Mă gândesc că ar intra în proiect mult mai multe școli din țară, dacă s-ar ști că și inspectorii și ministerul încurajează derularea unor astfel de activități în unitățile de învățământ, sprijină proiectul/ campania „Toată școala citește” și invită editurile să doneze cărți școlilor. În țările în care am lucrat sau în sistemele de învățământ pe care le-am analizat, există această practică și mod de lucru al ministerelor de resort de a identifica, valoriza și integra în politicile publice și activitatea specifică  diverse inițiative, idei sau bune practici valoroase și  de succes care vin de la instituții, diverși specialiști, ONGuri sau companii, bineînțeles, în urma consultării  și acordului respectivelor entități sau persoane”, precizează Anca Tîrcă.

SparkNews.ro a relatat, în ultimele luni, modul cum s-a derulat campania ”Toată școala citește”, prezentând fotografii din pauza de lectură și declarații ale profesorilor și elevilor despre punerea în practică a acesteia.

Astăzi, vă prezentăm imagini din câteva școli care s-au alăturat campaniei în această săptămână:

Școala Gimnazială ”General Eremia Grigorescu”, București

Școala Gimnazială ” Prof. Ioan Man ” Ion Roată, Ialomița

Școala Gimnazială Nr 1 Hotar, jud. Bihor

Clasa a IV-a B, Școala nr. 188 București 

Colegiul Tehnic nr. 1 Vadu Crișului, Bihor

Școala Gimnazială ”Adrian Păunescu”, sector 6, Bucureşti

Fotografiile din acest articol sunt preluate de pe paginile de Facebook ale școlilor implicate în campanie, ale profesorilor, precum și de pe pagina de Facebook Campania „Toată școala citește” și de pe pagina personală a consultantului educațional, Anca Tîrcă.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.