Scrisoarea trimisă de Monica Anisie profesorilor în care propune ca, în toate școlile din România, fiecare copil să citească 20 de minute pe zi

0
Foto: facebook.com

Ministrul Educației, Monica Anisie, a transmis, joi, o scrisoare profesorilor în care propune ca, în toate școlile din România, ”fiecare copil să citească 20 de minute pe zi”. Totodată, ministrul îi invită pe părinți și bunici ”să citească sau să-i sprijine pe copii să citească încă 20 de minute și, dacă este posibil, să discute împreună despre cele citite”.

Ministrul Educației reia astfel, în scrisoare, ideea lansată miercuri, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, într-un demers de încurajare a lecturii în rândul copiilor la școală și acasă.

Monica Anisie se adresează inclusiv profesorilor de științe sau matematică: ”Îmi doresc ca fiecare dintre dumneavoastră să se asigure că fiecare elev înțelege noțiunile predate și cerințele temelor primite, indiferent de disciplină. Un copil care înțelege ce se așteaptă de la el poate să dea răspunsuri mai bune, poate să meargă bucuros la școală.”

Ministrul le transmite și educatoarelor invitația de a le citi copiilor din cărți potrivite. ”Să îi încurajeze să întrebe, să aibă răbdare cu ritmul lor de înțelegere, să le dea timp pentru mirări și pentru ca aceștia să își imagineze lumile descrise în cărți”, scrie Monica Anisie.

”Invitația mea de astăzi este și pentru realizarea unei punți, prin lectură, între părinți
și profesori. Nu există o școală de părinți, însă eu știu că cititul împreună răspunde nevoii atât de mari a copiilor de a fi împreună cu părinții. Dăruiți timp, măcar 20 de minute pe zi, copiilor dumneavoastră, citindu-le! Nu costă mult și nu necesită pregătiri și energii deosebite. Iar copiii vor prețui mereu aceste clipe”, mai spune ministrul Educației.

Scrisoarea integrală a ministrului Educației, transmisă profesorilor:

16 ianuarie 2020

Dragii mei colegi,

Mă adresez dumneavoastră ca părinte, profesor și ministru al educației și cercetării.

Întreaga mea carieră profesională a fost și este dedicată școlii și consider că nimic nu se compară cu strălucirea din ochii unui copil care înțelege, întâia dată, cum se transformă literele în cuvinte, cuvintele în înțeles.

De Ziua Culturii Naționale, sub semnul lui 2020, la Ateneul Român, am lansat invitația pentru a readuce lectura în practica de la clasă și în familii, ca o experiență care să îi ajute pe copii să înțeleagă mai bine lumea în care trăiesc. Propunerea mea este ca în toate școlile din România fiecare copil să citească 20 de minute pe zi. Totodată, îi invit pe părinți și bunici să citească sau să-i sprijine pe copii să citească încă 20 de minute și, dacă este posibil, să discute împreună despre cele citite.

Mă adresez tuturor pentru că am încredere în toți profesorii, nu numai în profesorii de limbă și literatură română, arte și științe sociale. Gândul meu este și către profesorii de științe sau matematică. Îmi doresc ca fiecare dintre dumneavoastră să se asigure că fiecare elev înțelege noțiunile predate și cerințele temelor primite, indiferent de disciplină. Un copil care înțelege ce se așteaptă de la el poate să dea răspunsuri mai bune, poate să meargă bucuros la școală.

Lectura și discuțiile pe marginea celor citite sunt cei mai buni prieteni pe drumul dezvoltării gândirii critice și în construirea de sine, din prima zi a parcursului educațional. Astfel, pentru cei mai mici, le solicit educatoarelor să le citească copiilor din cărți potrivite. Să îi încurajeze să întrebe, să aibă răbdare cu ritmul lor de înțelegere, să le dea timp pentru mirări și pentru ca aceștia să își imagineze lumile descrise în cărți.

Invitația mea de astăzi este și pentru realizarea unei punți, prin lectură, între părinți și profesori. Nu există o școală de părinți, însă eu știu că cititul împreună răspunde nevoii atât de mari a copiilor de a fi împreună cu părinții. Dăruiți timp, măcar 20 de minute pe zi, copiilor dumneavoastră, citindu-le! Nu costă mult și nu necesită pregătiri și energii deosebite. Iar copiii vor prețui mereu aceste clipe.

Îmi doresc ca lectura să fie o prioritate în înțelegerea lumii și a sinelui, dar, pentru aceasta, am nevoie de ajutorul dumneavoastră. De azi, știu că putem reuși, 20 de minute la școală și 20 de minute acasă. Împreună.

Vă mulțumesc!

Monica Cristina Anisie
Ministrul Educației și Cercetării”

Scrisoarea trimisă profesorilor de ministrul educației, Monica Anisie

Citește și: Monica Anisie: Lansăm invitația ca, în toate școlile din România, fiecare copil să citească 20 de minute pe zi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.