Culoare și relaxare, la o școală din Baia Mare: Copiii ”savurează” cărțile în pauza de lectură și se bucură de noul spațiu de joacă FOTO

0
Foto: facebook.com/Scoala Gimnaziala "Nichita Stanescu", Baia Mare

Pentru elevii Școlii Gimnaziale ”Nichita Stănescu” din Baia Mare, pauzele vor fi altfel în acest an școlar. Curtea școlii a devenit un loc plin de culoare, după ce profesorii și părinții au amenajat, săptămâna trecută, un spațiu cu multe jocuri educative, de care cei mici se vor bucura la întoarcerea din vacanță. Tot aici, o dată pe săptămână, pauza mare este dedicată lecturii. Școala s-a alăturat campaniei ”Toată școala citește” și, timp de 10 minute, în clase, pe holuri ori afară, se citește. ”Este o relaxare pentru mulți copii. I-am surprins cum stăteau unii lângă alții și savurau cartea citită. E o plăcere să-i vezi citind! Nu m-am așteptat la o reacție pozitivă din partea copiilor”, povestește învățătoarea Antonela Căprar.

Școala Gimnazială „Nichita Stănescu” din Baia Mare s-a alăturat campaniei ”Toată școala citește”, inițiate de Anca Tîrcă, în urmă cu mai bine de o săptămână. În prima zi a proiectului, curtea școlii s-a transformat într-o lume a cărților, când elevii, mai mici și mai mari, au ieșit pentru a se bucura de pauza de lectură în aer liber.

Proiectul se derulează săptămânal la școala din Baia Mare, timp de 10 minute, în pauza mare, iar învățătoarea Antonela Căprar, cea care coordonează proiectul, spune că s-a bucurat să pună în practică o astfel de idee, mai ales că elevii s-au arătat încântați de noua lor activitate.

”Pauza de lectură este o relaxare pentru mulți copii. I-am surprins cum stăteau unii lângă alții și savurau cartea citită. E o plăcere să-i vezi citind! Nu m-am așteptat la o reacție pozitivă din partea copiilor. M-am bucurat să văd copiii cum citesc în pauze”, mărturisește învățătoarea.

Deși majoritatea elevilor au preferat, în prima zi de proiect, să citească în curtea școlii, alții au ales să facă acest lucru în clasă ori pe hol, iar alături de ei au fost profesorii și nu numai.

”Da, și doamnele de serviciu citesc în pauze. Și-au adus de acasă o carte de citit. Am văzut că această pauză de lectură este benefică copiilor. Consider că elevii vor prinde drag de lectură, de cărțile citite cu pasiune. Această activitate de lectură va avea un impact pozitiv asupra copiilor, care, la rândul lor, pot schimba lumea, prin ideile însușite, transpunându-le în realitate”, precizează Antonela Căprar.

Un spațiu de joacă, plin de culoare

Pauza de lectură nu este însă singura ”provocare” din acest an școlar pentru că, în curtea școlii, a fost creat și un spațiu de joacă. Ideea i-a aparținut învățătoarei Antonela Căprar și, în câteva zile, profesorii și părinții au reușit să dea culoare desenând pe asfalt mai multe jocuri educative.

”Ideea de a realiza jocuri educative în curtea școlii mi-a venit încă de anul trecut, când am încercat să obțin o sponsorizare de la o firmă cunoscută, însă costurile erau prea mari. Aș fi vrut să arate curtea școlii ca parcurile pentru copii. Însă, date fiind costurile enorme, nu s-a putut pune în practică această idee. O altă colegă din școală, Tyekar Ana Maria, a avut și ea ideea de a amenaja curtea școlii, dar nimeni nu a luat inițiativa.

Anul acesta școlar, am luat inițiativa de a pune în practică această idee. Am mobilizat colegele din școală, de la ciclul primar, și împreună cu părinții, respectiv doamna profesoara de desen și doamna psiholog, în săptămâna 21-25 octombrie 2019 ne-am pus pe treabă.

Desenele au fost realizate de doamna profesoară de desen Vancea Delia, doamna psiholog Abrihan Paula, respectiv de un părinte, care e pictor, de profesie, doamna Dora Sălăjan. În pauze, copiii nu erau implicați atât de mult în jocurile educative. De aceea, ne-am gândit la un spațiu adecvat vârstei lor, plin de culoare, care să transmită energie. Astfel, ei vor putea să se bucure și mai mult în pauzele școlare”, spune învățătoarea.

De ce culoare în școală? ”Culoarea atrage privirea și în special pe copii. Îmi doresc ca aceștia să vină cu drag la școală, fericiți că au un spațiu al lor, unde să se joace ori de câte ori au posibilitatea”, explică Antonela Căprar.

Elevii cei mici se vor bucura de noul spațiu din curtea școlii începând de săptămâna viitoare, când se întorc din vacanță: ”Copiii au observat îndeaproape cum părinții și profesorii munceau ca să dea culoare jocurilor educative. În acea săptămână, nu au putut să se joace, deoarece nu se uscase vopseaua, însă după vacanță, vor putea face acest lucru. Chiar i-am auzit spunând că abia așteaptă să vină la școală și să se joace în pauze. Au fost foarte entuziasmați de noul spațiu de joacă, plin de culoare”, ne-a spus învățătoarea.

Imagini din școală, în timpul pauzei de lectură:

Spațiul de joacă pe care elevii cei mici îl vor ”descoperi” după vacanță:

Foto: facebook.com/Scoala Gimnaziala „Nichita Stanescu”, Baia Mare

Citește și:

SparkNews.ro susține campania ”Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă, specialist în educație, și va continua să relateze poveștile școlilor care s-au alăturat acestui proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.