Toată școala citește în grădină, la Rășinari. Pentru o zi, pauza de lectură se va muta în tramvai: ”Copiii sunt foarte încântați” FOTO

0
Foto: facebook.com/ Scoala Barcianu

La Școala Barcianu din Rășinari, Sibiu, de trei săptămâni toată lumea citește. În grădină, în bibliotecă sau în sălile de clasă, elevii, profesorii, directorul și orice angajat al școlii lasă, timp de 10 minute, totul deoparte și se dedică lecturii. Școala s-a alăturat astfel campaniei inițiate de Anca Tîrcă, ”Toată școala citește”, iar ideea i-a încântat pe copii. ”Ei sunt generația digitală, generația care vrea informația rapid și atunci pentru a păstra cultura aceasta a cititului trebuie să îi motivăm într-un mod atractiv. Copiilor le place”, spune directorul școlii, Carmen Olteanu. Joi, ”Toată școala citește” se va muta din frumoasa grădină a școlii în tramvaiul de Rășinari, într-o plimbare până la Sibiu în care ”călătorii” vor citi.

Grădina școlii din Rășinari, care are și o livadă pe care elevii o îngrijesc, a prins viață în această lună prin campania ”Toată școala citește”. Elevii și profesorii au citit afară, transformând grădina într-un spațiu de lectură în aer liber. Timp de două săptămâni, s-a citit în fiecare zi, acum există o zi pe săptămână în care toată școala citește timp de 10 minute.

”Proiectul l-am început acum trei săptămâni. Am văzut campania pe blogul doamnei Tîrcă, ne-a plăcut, ni s-a părut extraordinar și am zis, gata, intrăm și noi. Noi oricum aveam mici tatonări în domeniu, aveam un cerc de public speaking, dar pe un grup mai mic de copii. Văzând însă această campanie, am fost extraordinar de impresionați și am decis să ne alăturăm.

În primele două săptămâni, am făcut aproape în fiecare zi, am mers un pic pe clase, nu am mers de la început cu toată școala, pentru că am vrut să dăm gustul de a citi fiecărui copil. După primele două săptămâni, am stabilit ca ziua de citit să fie miercurea, la ora 9 fără 10, pentru că atunci este pauză. Și, într-adevăr, atunci, toată școala citește. Copiii se duc la bibliotecă, iar acum că este vremea atât de frumoasă, stăm toți în grădină”, povestește Carmen Olteanu, directorul Școlii Barcianu.

Elevii se vor bucura însă, joi, de cărți și lectură într-un alt cadru, în afara școlii. ”Vom avea o activitate cu Toată școală citește în tramvaiul de Rășinari”, spune Carmen Olteanu. Tramvaiul leagă comuna Rășinari de Sibiu, fiind singurul de acest fel din țară, iar până în anii ’90, relatează directorul școlii, asigura transportul călătorilor între cele două localități. Acum tramvaiul, care merge prin pădurea Dumbrava, este folosit doar în scopuri turistice ori pentru organizarea unor evenimente. ”Acum o săptămână am fost cu elevii la lansarea unei cărți în tramvai. Acum vrem să mergem să citim în tramvai”, precizează Carmen Olteanu.

Copiii sunt încântați de pauza de lectură, adaugă directorul școlii din Rășinari: ”Sunt unii, mai ales cei mici, care nu vor să se dezlipească de cărticelele lor și povestesc despre ceea ce citesc. Este o campanie extraordinară. Noi suntem încântați și nu facem doar poze. Iar rezultatele se văd după trei săptămâni, copiii sunt foarte atrași de această idee. Este adevărat că noi trebuie să îi atragem altfel pe copiii din această generație și să lăsăm deoparte vechile metode… Ei sunt generația digitală, generația care vrea informația rapid și atunci, pentru a păstra totuși cultura aceasta a cititului și a literaturii, trebuie să îi atragem cumva, nu pur și simplu să le băgăm cartea sub nas, pentru că nu reușim nimic. Trebuie să îi motivăm într-un fel atractiv pentru ei, pentru ceea ce sunt ei acum.

Școala din Rășinari are 305 copii, iar, pe lângă școală centrală, există și o structură la Prislop, dar și o grădiniță cu program prelungit.

Toată școala citește și la Prislop, aici foarte mulți copii provenind din medii defavorizate, dar și la grădiniță. Carmen Olteanu povestește că, încă de anul trecut, într-un proiect derulat împreună cu o fundație din Sibiu, copiii din grădiniță s-au bucurat de povești citite de educatoare și părinți, dar și de vizitatori.

Foto: facebook.com/ Scoala Barcianu

SparkNews.ro susține campania ”Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă, specialist în educație, și va relata poveștile școlilor care s-au alăturat acestui proiect.

Citește și: Toată școala citește, o nouă campanie lansată de Anca Tîrcă: ”Ideea se rostogolește. E o bucurie să vezi, la firul ierbii, atâta entuziasm”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.