La ora 9.00, micuții de clasa I vin cu scaunele în fața clasei. Fiecare are o carte adusă de acasă și toți citesc timp de 15 minute. Așa s-au derulat lucrurile joi, cu o zi înainte de încheierea cursurilor, când cei 24 de elevi din clasa învățătoarei Emilia Mihăilă, de la Școala Gimnazială nr.99 din București, au avut ultima pauză de lectură din acest an școlar. Învățătoarea a derulat în fiecare zi de joi, încă din septembrie anul trecut, campania ”Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă, expert educațional.
La intrarea în sala de clasă, lângă ușa pe care scrie ”Cu stare de bine în noul an școlar” se află ”copacul cărților”, iar sub el o măsuță cu câteva cărticele pentru elevii din clasa I B. Lângă acest copac colorat, s-au adunat copiii pentru a citi un sfert de oră.
”Micul Prinț”, ”Colț Alb”, povești sau glume se numără printre cărțile aduse de micuți. Când colegul lor citește, cu voce tare, două glume, teatral, bine intrat în rol, toți copiii izbucnesc în râs. ”- Tată, mă lași să mă uit la televizor? – Uită-te liniștit, fiule, numai să nu îl aprinzi!” Și ca un ecou, repetă gluma, amuzați.
Mulți vor să citească cu voce tare din cartea lor, chiar dacă pentru unii nu este încă atât de ușor, la cei 8 ani. Sunt cu mâinile pe sus și, da – spun ei – le place când citesc la școală.
Diana citește ”peste tot”. În cele 15 minute ”oficiale” de lectură, în pauze, acasă, la after, în vacanță, la bunici. Îi place ideea de a avea o pauză de citit la școală și chiar ține să ne spună ce înseamnă campania ”Toată școala citește”: într-o zi, timp de 10-15 minute, toți copiii citesc. ”Ne punem acasă cărțile în ghiozdan, le scoatem la școală și citim. Îmi place foarte mult să citesc”, mărturisește fetița. Daria se alătură discuției, îi place și ei să citească – spune încântată – și dă fuga să ne arate cartea adusă de acasă.
Învățătoarea Emilia Mihăilă a început campania ”Toată școala citește” în septembrie anul trecut, iar în noiembrie a creat, cu ajutorul părinților, ”Copacul cărților”.
”În fiecare zi de joi, am citit un sfert de oră. Fiecare copil își aduce o cărticică și citim cu toții, în liniște. Ne adunăm în fața clasei, ei își aduc scaunele și stăm ca la teatru. Ori de câte ori venea ziua de citit, ei erau foarte nerăbdători și întrebau: <Doamna, doamna, când citim?>. Le place foarte mult activitatea”, spune învățătoarea (foto).
Emilia Mihăilă și-a dorit să aducă la clasă ”pauza de citit” pentru a-i atrage pe copii spre lumea cărților. A auzit de campania ”Toată școala citește” de la o colegă și și-a propus să o desfășoare și ea cu elevii săi. ”Încerc să le cultiv copiilor plăcerea de a citi. Ei sunt încă micuți, dar citesc și sunt încântați, niciunul nu a spus vreodată că nu îi place”, precizează învățătoarea.
Când citește din cartea lui versurile unui cântec pentru copii, un băiețel lasă notele muzicale să însoțească lectura. Un altul își plimbă degetele pe literele negre și termină victorios, a reușit!
Cele 15 minute din ultima pauză de lectură au trecut. Copiii își împing scaunele spre bănci și își așază cărțile în ghiozdane. Încă se amuză pe seama glumelor citite, dezinvolți, cu umor, în așteptarea unei noi aventuri prin lectură în următorul an școlar.
Citește și:
- Toată școala citește pe muzică ambientală în comuna Gura Râului. O pauză de lectură relaxantă pentru copii și apreciată de părinți FOTO
- Pauza de lectură, la școală și acasă. Profesoara Cristina Bărbosu-Ene: ”Îmi place să le spun copiilor că cititul e o formă de a te teleporta în diferite vremuri”
- Toată școala citește, o nouă campanie lansată de Anca Tîrcă: ”Ideea se rostogolește. E o bucurie să vezi, la firul ierbii, atâta entuziasm”