Pauza de lectură, la școală și acasă. Profesoara Cristina Bărbosu-Ene: ”Îmi place să le spun copiilor că cititul e o formă de a te teleporta în diferite vremuri”

0

Cristina Bărbosu-Ene, profesoară la școala din comuna Sihlea, județul Vrancea, a început campania ”Toată școala citește” la orele de română. Timp de 4 zile pe săptămână, 15 minute din ora de română, la fiecare clasă, sunt dedicate cititului, iar provocarea adresată copiilor merge dincolo de spațiul școlii pentru că elevii și profesoara au stabilit să citească în fiecare seară, timp de o jumătate de oră, după care împărtășesc impresiile. ”Eu văd cum se schimbă copiii, cum devin mai așezați”, descrie profesoara impactul ”pauzei de lectură”. Campania va fi extinsă la nivelul întregii școli, însă până atunci profesoara de română și elevii săi vor continua să se ”teleporteze” în alte vremuri, în diferite povești, în care fiecare copil ”vibrează” alături de eroii romanului.

”Cred cu tot sufletul că impactul acestei campanii va fi unul fabulos! Ce poate fi mai frumos decât să vezi o Românie conectată prin lectură!”, spune profesoara de limba și literatura română, Cristina Bărbosu-Ene, care s-a alăturat astfel, alături de elevii săi, campaniei ”Toată școala citește”, inițiate de Anca Tîrcă, specialist în educație.

Cum se derulează pauza de lectură la Școala din Sihlea, ce înseamnă ea pentru elevi și cum a fost primită, ne povestește profesoara Cristina Bărbosu-Ene:

”Pentru început am adaptat conceptul, întrucât suntem într-o etapă a evaluărilor. Astfel, la începutul fiecărei ore de Limba și literatura română, copiii citesc timp de 15 minute. Au oră de Limba și literatura română în 4 zile din cele cinci, așa că, timp de 4 zile, citim un sfert de oră, fiecare clasă. După terminarea perioadei cu teze, am vorbit cu domnișoara director, Lăcrămioara Vespan, iar pauza de lectură va fi în intervalul 12.40- 12.50.

Copiii m-au uimit întrucât au acceptat provocarea imediat. Nu a fost nevoie să argumentez, a venit natural. Ceea ce m-a impresionat profund are legătură cu una din zilele săptămânii care a trecut, o zi în care copiii de la clasa a VIII-a au dat teză. Am intrat în clasă și le-am împărțit subiectul de teză, iar ei m-au întrebat: ”Dar astăzi nu mai citim?” Mi se pare fabulos să vezi copii – despre care credeai ca nu iubesc cititul – care abia așteaptă să intri în clasă și să să se conecteze cu tine într-o formă sufletească.

Bucuria pe care o văd la copiii din clasa a V-a, la momentul de lectură, îmi luminează ziua. Sunt minunați și vreau să le mulțumesc! Îmi place să le spun că cititul e o formă de a te teleporta în diferite vremuri. Și, spre exemplu, cu clasa a VII-a, m-am teleportat în vremea lui Nero. Trăim intens nedreptatea persecuțiilor alături de primii creștini, dar descoperim și elemente de cultură. Minunat! E atât de uimitor să vezi copii care vibrează alături de eroii romanului. Avem un grup de WhatsApp pe care împărtășim impresii despre text.

Și, pentru că ei iubesc povestea și personajele, am dus campania și dincolo de școală – în fiecare seară la ora 20.00 începem lectura, care ține jumătate de oră. După această jumătate de oră, împărtășim pe grup ce am descoperit, ce ne intrigă, ce ne face să vibrăm. Campania inițiată de doamna Anca este cu adevărat minunată. Eu văd cum se schimbă copiii, cum devin mai așezați și această mărturie este un mare „mulțumesc” pe care vreau să îl transmit doamnei Anca. Cred cu tot sufletul că impactul acestei campanii va fi unul fabulos! Ce poate fi mai frumos decât să vezi o Românie conectată prin lectură!”

Foto: prof.Cristina Bărbosu-Ene

SparkNews.ro susține campania ”Toată școala citește”, inițiată de Anca Tîrcă, specialist în educație, și relatează poveștile școlilor care s-au alăturat acestui proiect.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.