Artă și culoare în școală. Un hol întreg decorat în vacanță de elevi și studenți, la Colegiul ”Regina Maria” FOTO

0
Foto: Georgian Apostolache

Elevii de la Colegiul Naţional de Arte ”Regina Maria” din Constanţa au continuat să își înfrumusețeze școala, după ce au decorat sala de clasă în care învață. Împreună cu foști elevi ai liceului, în prezent studenți la UNARTE, și coordonați de profesori, liceenii au realizat un nou proiect mural în care au pictat holul de la parter. Proiectul are o lungime de mai bine de 36 de metri și a fost realizat în câteva zile.

În timpul vacanței intersemestriale, zece dintre elevii colegiului au venit la școală pentru a picta noi spații. Au început proiectul miercuri și au reușit să îl finalizeze duminica seara, cu o zi înainte de reluarea cursurilor. Tot holul de la parterul școlii a fost îmbrăcat în culori. Profesorul de artă murală, Georgian Apostolache, unul dintre profesorii coordonatori, spune că proiectul are o lungime de 36,45 metri și o lățime de 1,50 metri, fiind realizat în culori acrilice.

”Lucrul efectiv la perete a început de miercuri dimineața și s-a finalizat duminica seara. Proiectul are drept scop schimbarea aspectului spațiului ambiental, dar și schimbul cultural de idei și viziune între elevi și studenți, aparținând ariei artistice”, ne-a declarat Georgian Apostolache.

Picturile au fost realizate de liceeni împreună cu doi foști elevi ai Colegiului, acum studenți la UNARTE București, în anul III, secția artă murală, Adina Chendrea și Eduard Lucaci, coordonați de lector univ. dr. Lisandru Neamțu, lector univ. dr. Bogdan Mateiaș si asistent univ. dr. Georgian Bărbieru. Din partea liceului, au participat la proiect elevii Cristina Bejan, Irina Sava, Emel Ali, Lidia Badea, Irina Șincan, Tatiana Caraiani, Ruxandra Oniciuc, Gabriela Nedelcu, Alin Bădan și Eduard Armeanu, coodonați de prof. dr. Anca Apostolache și prof. dr. Georgian Apostolache.

De ce o colaborare cu studenții de la artă murală? Profesorul Georgian Apostolache spune că aceasta ”oferă oportunitatea de a vedea cum se realizează, transpune si care sunt condițiile de lucru în echipă cu scopul de a forma gustul estetic al viitorilor profesioniști ai acestui gen de învățământ”.

Liceenii nu sunt la primul proiect mural. În noiembrie anul trecut, elevii clasei a XI-a B şi-au reamenajat singuri sala în care învață, pictând pereții din clasă, cu materiale cumpărate de ei. Elevii mărturiseau că și-au dorit un spațiu mai colorat și ”nu doar o sală de clasă obositoare”, cu ”pereți posomorâți”. Implicându-i acum într-un nou proiect, alături de studenți, profesorul George Apostolache spune că ceea ce își dorește este ca elevii să conștientizeze că ”activitatea lor aduce o schimbare benefică” și să înțeleagă totodată ”necesitatea implicării voluntare în proiecte comune”.

Arta murală nu se va opri aici în Colegiul din Constanța. Elevii vor continua să schimbe și alte spații, următorul proiect fiind decorarea cabinetului de geografie cu compoziții inspirate de această disciplină.

”Trăim într-o schimbare continuă în care fiecare generație dorește să-și aducă aportul prin participare și să învețe prin proiecte murale. De aceea, compozițiile și viziunea se vor schimba continuu având posibilitatea să învețe din experiențele anterioare. Ne dorim să-i susținem organizând astfel de proiecte”, explică profesorul Georgian Apostolache.

Foto: prof. Georgian Apostolache

Citește și Picturi murale în clasă. Elevii unui liceu din Constanța și-au transformat sala în care învață într-un loc ”mai special”


Dacă știți Povești din școală – proiecte derulate de copii și de profesorii lor sau povestea unor copii/profesori care v-au impresionat – vă așteptăm să ne scrieți pe stiri@sparknews.ro sau în secțiunea ”Știrea ta!”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.