Cum vor fi organizate clasele în regim simultan. Proiect: Clasa a VIII-a va fi clasă separată, indiferent de numărul de elevi

0

Clasa a VIII-a se organizează doar în clasă separată, indiferent de numărul de elevi, prevede proiectul de ordin pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea claselor în regim simultan, lansat în consultare publică de Ministerul Educației. Conform ministerului, noul ordin se va aplica începând cu anul școlar 2024-2025.

Conform proiectului, ”în unitățile administrativ-teritoriale izolate geografic sau lingvistic ori în unitățile administrativ-teritoriale în care efectivele de elevi corespunzătoare unui anumit nivel de clasă din învățământul primar sau gimnazial sunt mai mici decât efectivele minime prevăzute de lege și nu există posibilitatea asigurării transportului școlar, se organizează clase în regim simultan”.

Pot fi organizate clase în regim simultan doar în învățământul primar și în cel gimnazial”, prevede proiectul, care mai stabilește că ”organizarea claselor în regim simultan se realizează prin constituirea formațiunilor de studiu, de regulă, cu elevi de la cel puțin două tipuri de clasă diferite”.

Organizarea claselor în regim simultan se face în interiorul aceluiași nivel primar, respectiv gimnazial și, ”de regulă, în învățământul primar, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face pentru clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, respectiv pentru clasa a III-a și clasa a IV-a. Ori de câte ori este posibil se recomandă organizarea de sine stătătoare a clasei pregătitoare” (art.2, alineat 3).

În învățământul gimnazial, de regulă, ”gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face, după caz, fie pentru clasa a V-a și clasa a VI-a, fie pentru clasa a VI-a și clasa a VII-a” (art.2, alineat 4).

În proiect se mai arată că, ”în funcție de situațiile concrete privind numărul de elevi de la fiecare tip de clasă, precum și resursele umane și materiale, consiliile de administrație ale unităților de învățământ pot decide:

  • a) constituirea unor formațiuni de studiu organizate în regim simultan și a altor formațiuni de studiu organizate pe tip de clasă de sine stătătoare;
  • b) constituirea formațiunilor de studiu în regim simultan printr-o altă grupare a nivelurilor de clasă decât cea prevăzută la alin. (3) și (4);
  • c) constituirea unor formațiuni de studiu în regim simultan, prin gruparea elevilor din toate clasele de învățământ gimnazial, mai puțin clasa a VIII-a.
  • d) clasa a VIII-a se organizează în clasă separată, indiferent de numărul de elevi.”

Ce mai prevede proiectul:

  • Organizarea unei singure formațiuni de studiu pentru toate clasele de la învățământul primar, respectiv toate clasele de la învățământul gimnazial se face numai în situația în care numărul total de elevi este cu mai mult de 2 beneficiari sub efectivul minim prevăzut pentru constituirea unei clase de sine stătătoare conform prevederilor art. 23 alin. (6) Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare.
  • În situația în care clasa pregătitoare funcționează în regim simultan cu o altă clasă din învățământul primar, amenajarea spațiului din sala de clasă va ține cont de constituirea formațiunii de studiu, astfel încât să poată fi asigurată realizarea atât a activităților specifice pentru elevii din clasa pregătitoare, cât și a activităților necesare pentru elevii de la celelalte tipuri de clasă care intră în componența formațiunii de studiu.
  • Organizarea claselor în regim simultan se face cu încadrarea în numărul maxim de posturi aprobat de Ministerul Educației pentru fiecare județ.
  • Desfășurarea procesului de învățământ de la clasele organizate în regim simultan se asigură, cu prioritate, de cadre didactice calificate.

Potrivit Legii învățământului preuniversitar, în învățământul primar, clasa cuprinde, în medie, 16 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22, iar în învățământul gimnazial, clasa cuprinde, în medie, 18 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26.

”În unitățile administrativ-teritoriale izolate geografic sau lingvistic ori în unitățile administrativ-teritoriale în care efectivele de elevi corespunzătoare unui anumit nivel de clasă din învățământul primar sau gimnazial sunt mai mici decât efectivele minime prevăzute de lege și nu există posibilitatea asigurării transportului școlar, se organizează clase în regim simultan, în conformitate cu prevederile metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educației. Clasa a VIII-a se organizează în clasă separată, indiferent de numărul de elevi”, prevede noua lege a educației.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.