Ordinul privind clasele simultane, în Monitorul Oficial: Clasa a VIII-a se organizează în clasă separată, indiferent de numărul de elevi

0

Ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea claselor în regim simultan a fost publicat miercuri, 10 ianuarie, în Monitorul Oficial. Conform metodologiei, clasele în regim simultan pot fi organizate doar în învățământul primar și gimnazial, în interiorul aceluiași nivel, cu elevi de la cel puțin două tipuri de clasă diferite. Clasa a VIII-a se organizează în clasă separată, indiferent de numărul de elevi. 

”În unitățile administrativ-teritoriale izolate geografic sau lingvistic ori în unitățile administrativ-teritoriale în care efectivele de elevi corespunzătoare unui anumit nivel de clasă din învățământul primar sau gimnazial sunt mai mici decât efectivele minime prevăzute la art. 23 alin. (1), coroborat cu prevederile art. 23 alin. (6) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare, și nu există posibilitatea asigurării transportului școlar, se organizează clase în regim simultan. Pot fi organizate clase în regim simultan doar în învățământul primar și în cel gimnazial”, prevede metodologia.

  • Art. 23 alin. (1) din Legea învățământului preuniversitar prevede că în învățământul primar, clasa cuprinde, în medie, 16 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22, iar în învățământul gimnazial, clasa cuprinde, în medie, 18 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26.

Metodologia mai stabilește că organizarea claselor în regim simultan se realizează prin constituirea formațiunilor de studiu cu elevi de la cel puțin două tipuri de clasă diferite și se face în interiorul aceluiași nivel, primar, respectiv gimnazial.

Ce mai prevede documentul:

  • De regulă, în învățământul primar, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face pentru clasa pregătitoare, clasa I și clasa a II-a, respectiv pentru clasa a III-a și clasa a IV-a. Ori de câte ori este posibil se recomandă organizarea de sine stătătoare a clasei pregătitoare.
  • De regulă, în învățământul gimnazial, gruparea elevilor în clasele organizate în regim simultan se face, după caz, fie pentru clasa a V-a și clasa a VI-a, fie pentru clasa a VI-a și clasa a VII-a.
  • Clasa a VIII-a se organizează în clasă separată, indiferent de numărul de elevi.
  • Organizarea unei singure formațiuni de studiu pentru toate clasele de la învățământul primar, respectiv toate clasele de la învățământul gimnazial, cu excepția clasei a VIII-a, se poate face numai în situația în care numărul total de elevi este cu cel puțin 2 beneficiari sub efectivul minim prevăzut pentru constituirea unei clase de sine stătătoare.
  • În situația în care clasa pregătitoare funcționează în regim simultan cu o altă clasă din învățământul primar, amenajarea spațiului din sala de clasă va ține cont de constituirea formațiunii de studiu, astfel încât să poată fi asigurată realizarea atât a activităților specifice pentru elevii din clasa pregătitoare, cât și a activităților necesare pentru elevii de la celelalte tipuri de clasă care intră în componența formațiunii de studiu.

Conform Ministerului Educației, ordinul pentru aprobarea Metodologiei privind organizarea claselor în regim simultan se va aplica începând cu anul școlar 2024-2025.

Citește și: Cum vor fi organizate clasele în regim simultan. Proiect: Clasa a VIII-a va fi clasă separată, indiferent de numărul de elevi

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.