Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri privind prima de carieră didactică: „Personalul din învățământ poate propune comercianți”

3

Personalul din învățământ poate propune comercianți la care pot fi utilizate primele pentru carieră didactică și carieră profesională, lista comercianților se va actualiza permanent, iar sumele aferente primelor de carieră didactică pot fi cheltuite până la 31 august 2024. Aceste precizări se regăsesc în ”Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri” privind acordarea primei de carieră didactică.

UPDATE Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a venit miercuri, 8 noiembrie, cu precizări în legătură cu cheltuielile eligibile din prima de carieră didactică. ”În ceea ce privește cheltuielile cu echipamente IT, se consideră cheltuieli eligibile cheltuielile precum achiziția de laptop-uri, tablete, telefoane inteligente, ceasuri inteligente și orice alte dispozitive care se pot folosi în procesul educațional”, a anunțat ministerul.

Ministerul Educației a publicat ”Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri” referitoare la prima de carieră didactică, în care sunt clarificate o serie de aspecte privind modalitatea de alimentare a cardurilor, situația în care o persoană este încadrată greșit într-o categorie de personal sau nu a primit cardul, perioada de valabilitate a sumelor încărcate pe card și documentele necesare pentru justificarea financiară a unor părți din prima de carieră didactică.

”După finalizarea distribuirii cardurilor pentru prima didactică, vor fi transmise informații suplimentare privind cardurile pentru carieră profesională”, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, reprezentanții Ministerului Educației au participat luni, 30 octombrie, la o întâlnire de lucru cu reprezentanții Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, ai federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar și ai operatorului economic care gestionează măsurile de susținere a activității didactice emise sub forma suportului electronic pentru a clarifica o serie de aspecte privitoare la „Prima de carieră didactică” prevăzută de OUG nr. 58/2023.

 • Conform OUG nr. 58/2023, personalul din învățământ beneficiază de următoarele prime:
  • Prima de carieră didactică (1.500 de lei) pentru personalul didactic și didactic auxiliar aflat în activitate în anul școlar 2022 – 2023 în învățământul preuniversitar și universitar de stat.
  • Prima de carieră profesională (500 de lei) pentru personalul nedidactic aflat în activitate în anul școlar 2022 – 2023 în învățământul preuniversitar și universitar de stat.

”Ministerul Educației a realizat demersurile legale, conform competenței, pentru acordarea primei de carieră didactică și a primei de carieră profesională, pentru a fi respectate termenele asumate prin OUG nr. 58/2023 în ceea ce privește livrarea și încărcarea cardurilor în luna octombrie 2023. De asemenea, a răspuns constant tuturor solicitărilor Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în vederea bunei desfășurări a acestui program de sprijin pentru personalul din învățământ.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a gestionat contractarea serviciilor pentru emiterea tichetelor, iar livrarea acestora a fost realizată de Compania Națională Poșta Română S.A.. (…) Livrarea, emiterea tichetelor și stabilirea operatorilor economici eligibili privind utilizarea fondurilor din prima de carieră didactică și prima de carieră profesională sunt atribuții care, potrivit OUG nr. 58/2023, implică activitatea unor terțe instituții”, se arată în comunicat.

Cele mai frecvente întrebări și răspunsuri privind prima de carieră didactică:

 • Când se alimentează cardurile pentru prime?
  Acestea se alimentează, de regulă, în 2-3 zile lucrătoare de la confirmarea primirii suportului electronic (cardului) de către beneficiarul final.
 • De ce sumele pentru prima didactică au fost virate în două tranșe (1.050 lei și 450 lei), chiar dacă în aceeași zi?
  Operatorul economic responsabil de emiterea tichetelor a implementat o soluție inovativă „multi-portofel”. Astfel, suma de 450 de lei reprezintă 30% din valoarea nominală a primei de carieră didactică până la care pot fi acoperite nevoile individuale specifice activității didactice.
 • Există o listă finală a comercianților la care pot fi utilizate primele pentru carieră didactică și carieră profesională?
  Nu, nu va exista o listă finală. Aceasta se actualizează permanent și orice comerciant care își exprimă intenția poate fi introdus pe listă.
 • Personalul din învățământ poate propune comercianți?
  Da, personalul din învățământ poate propune comercianți. Te rugăm să transmiți sugestia ta la următoarea adresă: comerciant.ro@pluxeegroup.com.
 • Pot utiliza întreaga sumă (1.500 lei) pentru una dintre cele trei categorii definite prin OUG58/2023: (i) cheltuieli privind cursurile de pregătire profesională, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora, (ii) cheltuieli pentru echipamente IT, (iii) cheltuieli privind cărți de specialitate, precum și alte categorii de cheltuieli asimilate acestora?
  Da.
 • Pot utiliza suma în comun cu alte persoane (ex. soț și soție), pentru a achiziționa un echipament însumând o valoare cumulată?
  Nu. Justificarea achizițiilor se face la nivel individual.
 • Pot să achiziționez un echipament IT, o carte de specialitate sau un curs de pregătire profesională cu valoare mai mare de 1.500 lei și să achit diferența din venituri proprii?
  Da. Se poate justifica suma cu o factură în valoare mai mare de 1.500 lei.
 • Plata studiilor universitare de licență, master, doctorat, respectiv a cursurilor postuniversitare, inclusiv a celor de reconversie profesională este considerată eligibilă?
  Da. Documentul justificativ pentru acest tip de studii îl va constitui adeverința de înscriere în anul de studiu pentru care se face decontul. Ulterior, vor fi puse la dispoziție documente care atestă absolvirea anului de studiu pentru care se face decontul.
 • Pot achiziționa materiale consumabile și elemente de birotică pentru susținerea activității didactice?
  Da, în limita a 30% din valoarea primei de carieră didactică.
 • Până când se poate cheltui suma aferentă unei prime de carieră didactică?
  Pentru cadrele didactice aflate în activitate în anul școlar 2022-2023 suma poate fi cheltuită până la 31 august 2024.
 • Până când este valabil suportul electronic (cardul) primit?
  Acesta este valabil pe toată durata de desfășurare a programului, urmând a fi încărcat anual, în luna octombrie, până în anul școlar/universitar 2026-2027.
 • Ce se întâmplă cu sumele neutilizate?
  Sumele neutilizate vor fi indisponibilizate la sfârșitul anului școlar.
 • Cum aflu dacă mi-a fost încărcat cardul? Cum aflu care este soldul cardului?
  Pentru aflarea sumei disponibile pe card, vă rugăm să sunați la numărul de telefon 021.207.27.27 și să urmați pașii din meniul interactiv.
 • Ce fac dacă nu mai știu PIN-ul?
  Puteți afla sunând la numărul 021.207.27.27 și urmând pașii din meniul interactiv.
 • Ce fac dacă am pierdut cardul?
  Se anunță emitentul cardului la numărul 021.207.27.27 pentru blocare și angajatorul pentru solicitarea unui card nou.
 • Cum procedez în cazul în care am o tranzacție respinsă cu cardul „Prima de carieră didactică” și vreau să aflu motivul respingerii?
  Te rugăm să verifici pe ecranul POS-ului/chitanța emisă de POS care este motivul respingerii tranzacției. În plus, este nevoie să te asiguri că ai sold suficient pentru tranzacția încercată, că introduci corect codul PIN și că tranzacția este efectuată la o unitate afiliată Pluxee pentru cheltuielile reglementate de OUG 58/2023. Poți afla atât soldul, cât și codul PIN, sunând la 021.207.27.27 și urmând meniul interactiv.
 • Cum se poate debloca un card?
  Deblocarea cardului este posibilă sunând la 021.207.27.27, de luni până duminică, în intervalul orar 07:00 -22:00.
 • Ce fac dacă am folosit cardul la ATM și mi-a fost reținut?
  Cardul „Primă de carieră didactică” este destinat doar pentru plata la un terminal POS al unei unități afiliate Pluxee pentru cheltuielile reglementate de OUG58/2023, retragerea de numerar fiind interzisă, conform legii. Încercarea de a retrage numerar de pe card poate duce la blocarea acestuia în bancomat. Pentru a fi îndrumat, contactează-ne la 021.207.27.27, de luni până duminică, în intervalul orar 07:00-22:00.
 • Ce se întâmplă dacă numele meu este trecut greșit pe card sau am fost încadrat în categoria greșită de personal?
  Persoana contactează angajatorul, urmând ca, prin intermediul ISJ/ISMB, să fie trimise
  datele corecte către Ministerul Educației.
 • Ce se întâmplă dacă am fost omis de pe lista de beneficiari?
  Persoana contactează angajatorul, urmând ca, prin intermediul ISJ/ISMB, să fie trimise
  datele corecte către Ministerul Educației.
 • Ce se întâmplă dacă beneficiarul cardului a decedat înainte de primirea acestuia?
  Cardul nu este transferabil și nu poate fi utilizat de o altă persoană.
 • Ce se întâmplă dacă nu doresc să ridic cardul?
  Un beneficiar poate opta să nu ridice cardul. Dacă suma nu a fost utilizată într-un an de
  zile, aceasta nu va mai fi disponibilă.
 • Dacă am activat în sistemul de învățământ în anul școlar 2022-2023, dar în momentul de față nu mai am un contract în vigoare, beneficiez de prima de carieră didactică?
  Da, conform OUG nr.58/2023.
 • Sunt necesare documente pentru justificarea celor 30% din prima de carieră
  didactică?
  Doar declarația pe proprie răspundere, cu mențiunea că se poate verifica eligibilitatea
  cheltuielilor.
 • În cuantumul celor 30% din prima de carieră didactică pot cumpăra orice tip de
  produs?
  Nu. Sunt eligibile doar produsele care vizează acoperirea de nevoi individuale specifice activității didactice.
 • Sunt necesare documente pentru justificarea financiară a celorlalți 70% din prima de carieră de didactică?
  Da, documentele justificative fiind specificate în OMIPE nr.3956/2023.
 • Pot să accesez cursuri de formare desfășurate de Casa Corpului Didactic?
  Se lucrează pentru identificarea unei soluții tehnice în vederea înrolării CCD-urilor în
  sistemul de plăți.
 • Pot efectua cumpărături online folosind prima de carieră didactică?
  În funcție de specificul comerciantului, cardul poate fi utilizat pentru achiziții atât în
  magazine, cât și online.

Citește și: Guvernul a adoptat ordonanța privind primele anuale din învățământ: 1.500 de lei – personalul didactic şi auxiliar, 500 de lei – personalul nedidactic

3 COMENTARII

 1. Bună seara!
  Ma numesc Valentina Stroe. Sunt profesor pentru învățământ primar la Școală Gimnaziala I.G.Duca Petrosani. Lucrez în învățământ de 35 de ani. Abia azi am primit cardul dar nu pentru cariera didactica ci pentru cariera profesionala. Cum se poate corecta aceasta situație?
  Mulțumesc!

  • Din documentul publicat de minister: ”Ce se întâmplă dacă numele meu este trecut greșit pe card sau am fost încadrat în categoria greșită de personal? Persoana contactează angajatorul, urmând ca, prin intermediul ISJ/ISMB, să fie trimise datele corecte către Ministerul Educației.”

 2. bună ziua ,cardul meu a fost alimentat din greșală cu suma de 1500 in loc de 500 lei ,din păcat eu am cheltuind 1000 lei …..ce este de făcut ? mi se pune preoprire pe salariul …trebuie sa alimenteze eu cardul ? …nimeni nu știe să îmi răspundă !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.