Noi școli-pilot vor funcționa începând cu anul școlar 2023-2024. Nouă colegii naționale și licee teoretice din București și din țară vor pilota descentralizarea curriculară la clasele a XII-a sau VIII-a, în timp ce o școală gimnazială va face pilotarea de la clasa pregătitoare până la clasa a VIII-a. De asemenea, o școală din Brăila devine școală-pilot exclusiv pentru susținerea activităților de tip outdoor, în timp ce alte trei licee din țară vor pilota descentralizarea curriculară la nivelul învățământului liceal – filieră tehnologică și la nivel postliceal.
Lista unităților de învățământ care devin școli-pilot pentru o perioadă de 4 ani, începând cu acest an școlar, a fost publicată joi, 26 octombrie, în Monitorul Oficial.
Astfel, prin ordin al ministrului Educației au fost aprobate unitățile de învățământ preuniversitar care pilotează descentralizarea curriculară la nivelul învățământului primar, gimnazial și liceal teoretic. Noile școli-pilot sunt:
- Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu” din Târgoviște, județul Dâmbovița — clasele a XII-a;
- Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung, județul Argeș — clasele a XII-a;
- Școala Gimnazială „Questfield” din Voluntari, județul Ilfov — clasa pregătitoare — clasa a VIII-a;
- Liceul Teoretic „Bolyai Farkas” din Târgu Mureș, județul Mureș — clasele a XII-a;
- Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București — clasele a XII-a;
- Liceul Teoretic „Miguel de Cervantes” din București — clasele a XII-a;
- Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din București — clasele a XII-a;
- Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din București — clasele a XII-a;
- Colegiul Național „Ana Aslan” din Brăila, județul Brăila — clasele a XII-a;
- Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila, județul Brăila — clasele a VIII-a și clasele a XII-a.
Un al doilea ordin de ministru, publicat în Monitorul Oficial, aprobă programul de școală-pilot pentru Școala Gimnazială „Mihai Viteazul” din Brăila, județul Brăila, exclusiv pentru susținerea activităților de tip outdoor.
Într-un al treilea ordin se regăsesc unitățile de învățământ preuniversitar care pilotează descentralizarea curriculară la nivelul învățământului liceal filieră tehnologică, formă de învățământ cu frecvență zi și cu frecvență seral și la nivelul învățământului postliceal. Lista școlilor-pilot:
- Colegiul Economic „Ion Ghica” din Târgoviște, județul Dâmbovița — cu încadrarea în bugetul alocat;
- Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” din Buzău, județul Buzău — pentru învățământul liceal filiera tehnologică și pentru învățământul profesional, cu încadrarea în bugetul alocat;
- Colegiul Economic „Ion Ghica” din Bacău, județul Bacău — cu încadrarea în bugetul alocat și fără schimbarea calificării.
Toate aceste unități de învățământ dobândesc statutul de școală-pilot pentru o perioadă de 4 ani, cuprinsă între anii 2023—2027.
Conform ordinelor de ministru, pilotarea programelor se face prin derogare de la normele privind planurile-cadru de învățământ pentru nivel primar, gimnazial și liceal – filiera teoretică, respectiv pentru clasele a IX-a—a XII-a/a XIII-a – filiera tehnologică.
Prevederile referitoare la contextele de organizare și desfășurare a procesului educațional în școlile-pilot sunt cuprinse în regulamentul de organizare și funcționare elaborat de unitățile de învățământ, se mai arată în ordine.
Citește și:
- Colegiu din Petroșani, școală-pilot: Elevii au mai puține discipline pe săptămână, cei de clasa VIII-a și a XII-a au trecut în sistem hibrid și se pregătesc pentru examene
- Un alt mod de a face școală, experimentat la o clasă de-a V-a: Tezele au fost eliminate, materia este predată pe arii de învățare
- Școală-pilot. Cum vor învăța elevii de clasa a XII-a începând din acest an școlar la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din București