Hambarul cu Carte: Un loc de poveste într-o curte de la țară, creat în timpul unei vacanțe de vară FOTO&VIDEO

0
Foto: Hambarul cu carte

În urmă cu șase ani, Ramona a transformat hambarul din curtea casei într-un loc în care cei doi copii, în vârstă atunci de 8 și 12 ani, și prietenii lor să se întâlnească, să se joace, să creeze. Își dorea ca cei mici să petreacă altfel timpul în vacanța de vară, cu activități plăcute și utile. După o vreme, în hambar au apărut cărțile și odată cu ele momentele în compania personajelor preferate. Numărul ”hambariștilor” creștea, iar Isabela a ajutat-o să pornească atelierele de lectură în „Hambarul cu Carte”. Împreună au creat ”Ora de poveste”, unde, de două ori pe lună, copiii vin să asculte povești, să citească, să interacționeze și să desfășoare activități creative. Pe timp de iarnă, Hambarul se mută la Muzeul Presei din Jimbolia, iar acum, din cauza pandemiei de coronavirus, ajunge în online. Sâmbătă, Ramona și Isabela dau startul Orei de poveste pe pagina de Facebook a Hambarului cu Carte, unde copiii vor asculta povești citite de scriitori. 

Ramona Jakoby, mamă a doi copii, locuiește în satul Comloșu–Mic din județul Timiș, la vreo 45 de km de Timișoara. Este absolventă de Drept și a lucrat în administrație. Isabela Pleșa este profesoară de limba și literatura română. Predă la școala din Teremia Mare, are șase ani de experiență la catedră și a ales să rămână la țară pentru că poate așa ”schimbăm ceva, într-un fel sau altul”.

Împreună, Ramona și Isabela organizează ateliere de lectură și activități interactive, la care participă copii din trei localități: Comloșu–Mic, Comloșu–Mare și Jimbolia. Proiectul lor se numește ”Hambarul cu Carte” și prin el vor să încurajeze lectura în rândul copiilor și dragostea de carte.

Ideea a pornit în urmă cu șase ani. În hambarul aflat în curtea casei, unde fostul proprietar depozita grânele, Ramona a decis să organizeze, în timpul vacanței de vară, diferite activități pentru cei doi copii ai săi și pentru prietenii lor. Hambarul îi amintea de copilărie, un loc care exista și în curtea bunicii și unde îi plăcea să se joace.

”Situația de liniște, de vacanță m-a determinat să mă ocup de timpul liber al copiilor. Avem o gospodărie șvăbească foarte frumoasă și hambarul este destul de mare. L-am amenajat și am început să am săptămânal cu copiii mei și cu prietenii lor de pe stradă tot felul de activități de craft. Țineam cont și de ceea ce își doreau ei și am făcut și pâine, și pizza, am și cusut… Încet-încet, am dus ideea către lectură și, în timp, s-a creat o comunitate de hambariști. Aveam atunci un atelier de lectură pe lună, unde citeam și apoi confecționam câte un obiect care se regăsea în cartea citită”, povestește Ramona.

Ora de poveste

Pentru că lucrurile deveneau tot mai ”serioase”, iar copiii tot mai interesați, Ramona a cooptat-o în proiectul din hambar pe Isabela. ”Eu sunt jurist de meserie, pasionată de lectură și o mămică foarte dornică de a se ocupa de copii, dar mă depășea deja activitatea și chiar aveam nevoie de un pedagog în echipă”, spune acum Ramona.

Se întâmpla acum mai bine de patru ani și de atunci au dezvoltat împreună, pas cu pas, ceea ce este astăzi ”Hambarul cu Carte”. O perioadă lungă de timp au lucrat singure cu copiii, se întâlneau de obicei o dată pe lună, dar, cu timpul, au reușit să aducă alături și alți ”cititori”. Astfel, întâlnirile au ajuns să fie organizate de două ori pe lună, sâmbăta de la ora 11.00.

”Înainte ne întâlneam și la o lună, poate la o lună și jumătate, însă când am văzut că prinde și place, ne-am hotărât să facem mai des. De când am făcut și pagina de Facebook și am devenit mai vizibili, am adus persoane doritoare să citească. La început, citeam noi împreună cu copiii, discutam despre morala cărții și aveam partea de craft. Am schimbat apoi formatul și am adus colegi de-ai mei, cadre didactice, cunoscuți de-ai Ramonei, învățătoarea copiilor ei…”, povestește Isabela.

Așa a apărut ”Ora de poveste”, o oră la care participă copii între 4 și 10 ani. Întâlnirile au loc în hambar în perioada în care este cald afară, de obicei din luna mai până în luna septembrie-octombrie, iar în timp ce copiii își desfășoară activitățile, părinții socializează pe terasă sau în curte.

”Este o atmosferă tihnită. Cred că asta oferă hambarul. E un fel de tihnă bună și o atmosferă foarte faină, magică îi spun eu, atât pentru copii, cât și pentru părinți și pentru noi”, explică Ramona. Activitățile de craft sunt desfășurate pe terasă și respectă și acum ceea ce a început Ramona în urmă cu șase ani. ”Confecționăm un obiect care apare în carte și în felul acesta îi atragem pe copii și rămân și cu ceva după tot evenimentul. Chiar le place activitatea, așteaptă partea de creație, dar cu povestea îi captivăm”, precizează Isabela.

Poveștile… la muzeu 

Pe timp de iarnă, activitățile din hambar se mută la Muzeul Presei din Jimbolia, unde se desfășoară de asemenea bilunar. Muzeul găzduiește gratuit Hambarul cu Carte, cum sunt de altfel și atelierele organizate de Isabela și Ramona: nimeni nu plătește un leu.

”Așa înțelegem eu și familia mea să dăm societății înapoi. Niciodată nu am gândit să facem bani din asta. O facem pentru copii, pentru comunitate. Da, sunt costuri, eu îmi dau seama că proiectul se dezvoltă și sigur costurile vor fi și mai mari. Ne-am gândit să înființăm un ONG, să scriem proiecte și să atragem finanțări, pentru că există și finanțatori pentru activități culturale mai mici. Cert este că pentru atelierele dedicate copiilor nu ne gândim să cerem bani, vor fi în continuare gratuite”, declară Ramona.

Hambarul ar putea deveni chiar un centru cultural comunitar, se gândesc Isabela și Ramona, însă știu că investițiile ar fi foarte mari în acest caz. Asta nu le face să renunțe la ideea de a amenaja, cândva, în viitor, spațiul închis aflat sub hambar, astfel încât activitățile să poată fi desfășurate aici pe tot parcursul anului.

”Dacă vom reuși să facem spațiul din interior, vom lărgi și hambarul. Sunt investiții pe care le dorim, nu știm încă dacă putem să le facem pentru că sunt costuri. Este însă clar că proiectul se dezvoltă. Pe de altă parte, ne adaptăm și nevoilor copiilor, vrem să vedem ce vor și ei, dar tot timpul ne urmărim obiectivul de a încuraja lectura, de a aduce cartea în drumul lor. De altfel, Hambarul s-a adaptat tot timpul. A plecat de la cum ne petrecem timpul în vacanță și am ajuns la Ora de poveste, într-un loc unde atmosfera este foarte bună și ne străduim să arate și foarte bine. Este casa noastră, unde noi locuim, în curtea noastră… , mărturisește Ramona.

Scriitorii, invitați în Hambarul cu Carte

Pentru activitățile din hambar, Ramona cumpără materiale și foarte multe cărți: ”Biblioteca hambarului este de fapt biblioteca personală… Le achiziționez și le pun la dispoziția copiilor care vin la activitățile hambarului. Ei le pot închiria și le aduc înapoi când termină de citit.”

Isabela povestește că, la început, Ramona a obținut cărți chiar de la o editură, după ce întrebase dacă poate dona cărți: ”Le-a primit. De acolo a prins curaj și a mai primit și de la alte edituri.” Cărți pentru biblioteca celor mici sunt aduse și de scriitori pentru că, de doi ani, în Hambar vin și autori de cărți pentru copii, iar aceștia sunt impresionați de cum arată spațiul.

Am îndrăznit să îi scriu domnului Robert Șerban, undeva anul trecut prin mai și, având cartea ”Tata, eu glumesc serios!”, i-am sugerat să vină chiar cu fiul dumnealui. A răspuns, a venit și nu se aștepta la acel spațiu. Ne-a mărturisit că i-am depășit așteptările.  Înainte să vină Robert Șerban, noi obișnuiam să îi ducem pe copii la lansări de carte la Timișoara și acolo ne-am împrietenit cu Cristina Andone. Am păstrat legătura și prin noiembrie 2018 a venit și ne-a prezentat volumul I din ”Nesupusele”.  Îl avem și pe Călin Torsan cu care ținem legătura…

Nu este plătit nimeni și am zis să susținem treaba asta cât putem. De dragul pentru copii, de dragul pentru carte. Trebuie să le transmitem că sunt și alte metode de petrecere a timpului”,  spune Isabela.

Profesoara amintește că scriitoarea Cristina Andone a venit și la școala unde predă pentru a sta de vorbă cu copiii, iar aceștia au fost surprinși să vadă un scriitor în școala lor: ”Cum, un scriitor aici, lângă noi? Îl auzim, îl vedem….” De altfel, Isabela și-a convins cu ușurință elevii să vină la hambar pentru că obișnuiește să citească cu ei la orele dirigenție sau în timpul orelor de română și sunt atrași de lectură: ”Citim, vorbim, le explic… așa le deschid un pic viziunea.”

Odată devenite cunoscute, Isabela și Ramona au început să fie cooptate în diferite proiecte. În Hambar, au avut loc deja multe lansări de carte, iar anul trecut au participat la proiectul Timișoara 2021, au organizat o primă ediție a festivalului de literatură OIKOS și au găzduit acțiunea ”Cămine în Mișcare”, proiect al Timișoarei – capitală culturală, în care sunt promovate poveștile adunate de prin sate. 

Isabela ne povestește și despre o activitate mai specială care a avut loc în lanul cu lavandă al Ramonei: ”Am instalat un cort, am citit, am adunat lavandă și fiecare și-a luat buchețelul acasă”.

Ora de poveste, mutată în online

Anul acesta, Ora de poveste a continuat la muzeu, dar pentru că întâlnirile nu mai pot fi organizate, Isabela și Ramona au decis să mute poveștile în online. Astfel, pe pagina de Facebook a Hambarului cu Carte vor fi postate înregistrări cu povești citite de scriitori.

Prima poveste online va putea fi accesată sâmbătă, 21 martie, la 11.00, ora la care de obicei aveau loc atelierele de lectură. Conectați la ora de poveste, copiii o vor putea asculta pe Simona Epure care va citi ”Povestea celor trei vrăjitoare toante”.

”Vrem să le oferim copiilor în continuare povești. Am solicitat mai multor autori de cărți să se înregistreze audio sau video citind o poveste scrisă de ei și vom pune înregistrările pe pagina noastră de Facebook. Sâmbătă, la ora 11.00, noi vom încărca înregistrarea Simonei Epure și copiii o vor putea accesa. Spre surprinderea noastră, am primit multe răspunsuri afirmative, astfel încât vom posta aceste înregistrări săptămânal, în fiecare zi de sâmbătă, estimăm noi până în luna iunie”, spune Isabela.

Până la urmă, ceea ce își doresc cele două prietene este ca, prin toate aceste evenimente din Hambarul cu Carte, să le creeze copiilor ”niște obiceiuri astfel încât lectura să fie parte din viața lor și să își facă timp zilnic pentru citit”: ”Noi credem că putem să facem acest lucru!”

Sursa foto: Hambarul cu Carte

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.