Dezbatere publică pe tema proiectului metodologiei de acordare a burselor şcolare, organizată joi de Ministerul Educației

0
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației - România

Ministerul Educaţiei organizează joi, 31 august, de la ora 14.00, în sistem de videoconferință, o dezbatere publică având ca temă proiectul Metodologiei-cadru de acordare a burselor şcolare şi cel de organizare şi funcţionare a consiliilor de administraţie din unităţile de învăţământ preuniversitar.

Proiectul metodologiei de acordare a burselor școlare prevede noile tipuri de burse pe care le primesc elevii începând cu anul școlar 2023-2024, conform Legii învățământului preuniversitar (bursă de excelenţă olimpică I, bursă de excelenţă olimpică II, bursă de merit, bursă socială și bursă tehnologică), precum și beneficiarii acestora.

În ceea ce privește bursele de merit, proiectul elimină pragul minim de acordare a acestora (media 9.50), stabilind că bursele de merit se acordă pentru ”30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale, cu condiția să nu fi acumulat mai mult de 20 de absențe nemotivate în anul școlar anterior”.

De asemenea, vor beneficia de burse de merit elevii care au obținut premiile I la concursurile şcolare și extrașcolare naţionale recunoscute și finanțate de Ministerul Educaţiei sau fără finanțare, precum și elevii care au obținut medalii de aur la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale în sporturi olimpice.

”Pot primi bursă de merit doar elevii promovați la toate disciplinele și care au obținut media 10 la purtare, la finalul cursurilor din anul școlar anterior, în condițiile Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023”, se arată în proiect.

Potrivit anunţului Ministerului Educaţiei, la dezbaterea de joi sunt invitaţi să participe, în sistem online, toți cei interesați: persoane fizice și juridice, organizații ale societății civile, societăți comerciale, reprezentanți ai instituțiilor publice interesate, reprezentanți ai presei, în limita a 100 de persoane. Înscrierile s-au realizat în sistem electronic la adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro, până miercuri, 30 august, la ora 18:30.

Cele două proiecte de metodologii fac parte din pachetul de legislație subsecventă ce urmează a intra pe circuitul de avizare/aprobare în vederea aplicării noilor legi ale educației.

Ministerul Educației a mai lansat în consultare publică:

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.