Ordonanța care modifică examenul de Bacalaureat 2023, Titularizarea și anulează Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, publicată în Monitorul Oficial

0

Ordonanța de urgență care prevede că probele de evaluare a competențelor de la examenul de Bacalaureat 2023 se echivalează cu mediile din anii de liceu sau se recunosc a fost publicată, duminică, în Monitorul Oficial. Actul normativ mai stabilește că Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a nu se mai organizează anul acesta, iar examenul de Titularizare 2023 constă într-o probă scrisă, fără inspecție la clasă.

Guvernul a adoptat, duminică, Ordonanța de urgență nr. 56/2023 pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ în anul școlar 2022 – 2023, care stabilește următoarele:

  • La examenul național de Bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
  • În anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează. 
  • Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei, fără inspecție la clasă.

”În ceea ce privește schimbarea structurii probei în cadrul concursului de titularizare, respectiv renunțarea la inspecția la clasă/la probele practice, precizăm că măsura este justificată de faptul că, în acest moment, mai mult de 60% dintre inspecțiile sau probele practice la clasă sunt neefectuate. Dacă cei peste 60% dintre candidații care nu au reușit să desfășoare inspecțiile/probele practice la clasă nu s-ar fi putut prezenta la concurs, ar fi existat consecințe la nivel de sistem, la începutul anului școlar viitor, în ceea ce privește resursa umană din unitățile de învățământ”, a precizat Ministerul Educației.

Ordonanța de urgență, publicată în Monitorul Oficial:

BAC 2023. Cum se vor echivala/recunoaște probele de competențe 

Ministerul Educației a publicat încă de vineri proiectul de metodologie pentru echivalarea/ recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale la examenul național de Bacalaureat 2023.

Ce prevede proiectul de metodologie:

 

Înscrierile pentru examenul de Bacalaureat 2023 au fost prelungite până pe 16 iunie. Probele scrise vor începe pe 26 iunie, până la acest moment nefiind făcută nicio modificare în calendarul de desfășurare a acestor probe, pe fondul grevei generale din învățământ.

Calendarul modificat al examenului de Bacalaureat 2023, prima sesiune:

  • 29 mai—16 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.