BAC 2023. Probele de evaluare a competențelor se vor echivala cu mediile din liceu – ordonanța de urgență, adoptată de Guvern

0

Probele de evaluare a competențelor de la examenul de Bacalaureat 2023 se vor echivala cu mediile din anii de liceu, a decis Guvernul, care a adoptat ordonanța de urgență lansată în dezbatere publică, vineri, de Ministerul Educației. De asemenea, elevii de clasa a VI-a nu vor mai susține în acest an școlar Evaluarea Națională, iar la examenul de Titularizare 2023 se va susține doar proba scrisă, fără să se mai ia în considerare inspecțiile de la clasă.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat duminică, la finalul ședinței de Guvern, că Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă, care conţine trei puncte: echivalarea unor probe orale de la Bacalaureat cu notele din timpul liceului; examenul de titularizare se va desfăşura doar cu proba scrisă, fără a se mai face inspecţii la clase; se renunţă la evaluarea la clasa a VI-a.

Ligia Deca a explicat că această ordonanţă era necesară având în vedere cele trei săptămâni de protest al profesorilor.

În legătură cu concursul de titularizare, ministrul Educaţiei a precizat că, în contextul grevei, s-a luat decizia ca acest examen să fie susţinut doar la proba scrisă, renunţându-se la inspecţia la clasă sau la proba practică.

„O să mă întrebaţi de ce a fost necesar această măsură. Am primit şi noi mesaje de la cadrele didactice care au reuşit să desfăşoare această inspecţie la clasă. Problema este că, din informaţiile de la inspectoratele şcolare, vineri, 9 iunie, erau neefectuate peste 18.000 de inspecţii din totalul de aproximativ 31.000. Asta înseamnă că aproximativ 60% dintre inspecţiile anunţate nu se pot efectua. Nu mai este timp fizic în cele cinci zile de şcoală rămase, începând de luni, pentru ca ele să fie efectuate.

Acestora li se adaugă cele peste 1.500 de probe practice neefectuate, care reprezintă aproape 70% din totalul probelor practice. Înţelegem nemulţumirea celor care au susţinut inspecţia la clasă şi celor care au făcut eforturi ca aceste inspecţii să se poată desfăşura. În ansamblu, însă, dacă nu modificăm structura probelor la examenul de titularizare, cei 60% dintre candidaţii care nu au reuşit să-şi desfăşoare aceste inspecţii nu s-ar fi putut prezenta la concurs, iar consecinţa pe care am fi suportat-o fără această măsură am fi văzut-o în toamnă, când riscam un blocaj la nivelul resursei umane din şcoli”, a susţinut Ligia Deca, conform Agerpres.

Ministrul Educaţiei a mai precizat că probele scrise, atât ale Evaluării Naţionale de la sfârşitul clasei a VIII-a, cât şi probele scrise ale examenului de Bacalaureat rămân în acelaşi calendar, „permiţând tuturor elevilor să meargă mai departe aşa cum era programat şi aşa cum îşi doresc”.

Proiectul de ordonanță de urgență, publicat vineri de Ministerul Educației:

Cum se vor echivala/recunoaște probele de competențe de la BAC 2023

Proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei pentru echivalarea/ recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale – examenul național de Bacalaureat 2023, publicat de Ministerul Educației:

 

 

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.