Ministerul Educației: Probele de competențe de la BAC 2023 se echivalează. Evaluarea Națională de la clasa a VI-a nu se mai organizează – proiect

0

Ministerul Educației a anunțat, vineri, că a inițiat un proiect de ordonanță de urgență care prevede că probele de evaluare a competențelor de la examenul de Bacalaureat 2023 se echivalează/se recunosc, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei. De asemenea, potrivit proiectului, în acest an școlar, Evaluarea Națională de la clasa a VI-a nu se mai organizează, iar concursul de titularizare 2023 constă într-o probă scrisă.

Probele de competențe de la examenul de Bacalaureat 2023 se echivalează cu mediile din timpul liceului (vezi mai jos proiectul de metodologie), iar Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VI-a nu se organizează în anul școlar 2022-2023, prevede proiectul de Ordonanță de Urgență, lansat în consultare publică de Ministerul Educației. Totodată, conform proiectului, candidații de la examenul de titularizare 2023 vor susține doar proba scrisă, fiind eliminate inspecțiile de la clasă.

Comunicatul Ministerului Educației, transmis vineri:

”Pentru a proteja interesele legitime ale elevilor, Ministerul Educației a inițiat proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ în anul școlar 2022 – 2023, în ceea ce privește organizarea examenului național de bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar.

În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele:

  • La examenul național de bacalaureat, pentru anul şcolar 2022 – 2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
  • În anul școlar 2022 – 2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se organizează. 
  • Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei.”

Proiectul de ordonanță de urgență:

Cum se vor echivala/recunoaște probele de competențe de la BAC 2023

Ministerul Educației a publicat și proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei pentru echivalarea/ recunoașterea nivelurilor de competență din cadrul probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale – examenul național de Bacalaureat 2023:

Ministerul Educației anunțase, joi, modificări în calendarul susținerii probelor de evaluare a competențelor de la examenul de Bacalaureat 2023, astfel că acestea urmau să înceapă pe 14 iunie, în loc de 12 iunie, cum prevedea calendarul inițial.

Totodată, ministerul a decis că situația școlară a elevilor din clasele a VIII-a, a XII-a și a XIII-a se va putea încheia până la data de 13 iunie 2023 și tot până atunci a fost prelungită înscrierea la examenele de Evaluare Națională 2023 și Bacalaureat.

Evaluarea Națională de la clasa a VI-a ar fi urmat să aibă loc, conform calendarului modificat de Ministerul Educației, în zilele de 12 și 13 iunie.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.