BAC 2023. Ligia Deca: Probele de competențe de la Bacalaureat ar putea fi echivalate cu notele de la clasă, dacă greva va continua

0

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, marți, că în cazul în care greva din învăţământ va continua, probele de evaluare a competenţelor de la examenul de Bacalaureat ar putea fi echivalate cu notele de la clasă, obţinute la acele materii. Potrivit calendarului aprobat, aceste probe ar urma să înceapă luni, 12 iunie. ”Dacă vom ajunge pe finalul săptămânii, că atunci vom putea să avem o evaluare exactă, la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene, vom anunța care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul”, a precizat anterior, într-o conferință de presă, Ligia Deca.

„Eu cred că nu vom fi în această situaţie. Dar dacă vom ajunge într-un astfel de punct, putem să mergem pe ideea – pentru că începem luni cu probele de competenţe – să accesăm experienţa din timpul pandemiei, când au fost echivalate probele de competenţe cu notele de pe parcursul gimnaziului (n.red. – liceului) la materiile corespunzătoare.

Nu cred că este o soluţie ideală, în sensul în care copiii trebuie să dea acele probe pentru a constata nivelul actual. Însă dacă vom ajunge în acea situaţie, vom merge pe soluţii pe care le-am mai testat deja şi care sunt funcţionale. Cu siguranţă, vom căuta variantele în care copiii să fie cât mai puţin afectaţi de acest context”, a spus Ligia Deca, la Europa FM, conform Agerpres.

Ministrul Educației a adăugat că aceasta este una dintre măsurile care ar putea fi luate în calcul de Ministerul Educaţiei. „Dacă vom fi în această situaţie, avem la îndemână măsuri care să nu pună şi mai multă presiune pe elevi. Cred că este important ca finalul examenului de Bacalaureat să le permită absolvenţilor de liceu să se înscrie la facultăţile pe care şi le doresc”, a explicat ministrul.

Ligia Deca a mai spus că cei care se află în situaţie de corigenţă la materiile la care s-ar putea echivala notele ar putea primi o notă în plus. „Cei care se află în situaţie de corigenţă pot avea o notă în plus. Pentru ei se permite acordarea unei note în plus faţă de minimum, în aşa fel încât să poată ei avea şansa să remedieze această situaţie”, a arătat Ligia Deca.

Anterior, într-o conferință de presă organizată după discuțiile cu reprezentanți ai elevilor, ai părinților și ai sindicatelor din învățământ, ministrul Educației a declarat că ”încă suntem în calendar pentru a nu modifica datele probelor”.

”Dacă vom ajunge pe finalul săptămânii, că atunci vom putea să avem o evaluare exactă, la concluzia că nu există suficientă resursă umană pentru a organiza aceste examene, vom anunța care sunt măsurile pe care ministerul le ia în calcul. Avem deja nişte scenarii, dar nu aş dori să speculez. Dorinţa noastră, a tuturor, şi rugămintea noastră ar fi să putem să ţinem probele la datele anunţate pentru ca toţi elevii să poată să meargă mai departe pe parcursul pe care şi l-au ales”, a afirmat ministrul Educației. Detalii aici.

De asemenea, în urma discuțiilor, Ministerul Educației a transmis că ”în acest moment, nu se impune modificarea datelor de desfășurare a probelor examenelor naționale”. Detalii aici.

Examenul de Bacalaureat 2023 va începe luni, 12 iunie, cu probele de evaluare a competențelor, potrivit calendarului aprobat, urmând ca prima probă scrisă, la Limba și literatura română, să aibă loc pe 26 iunie. Perioada de înscriere a candidaților la examen a fost prelungită până la data de 9 iunie.

Calendarul modificat al examenului de Bacalaureat 2023, prima sesiune:

  • 29 mai—9 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 2 iunie 2023: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 12—14 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 14—15 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 14—16 iunie 2023: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 19—21 iunie 2023: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 26 iunie 2023: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 4—6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor
  • 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.