BAC 2023, sesiunea a doua. Au fost publicate rezultatele finale. Rata de promovare, după contestații: 32,5%

0

BAC 2023, a doua sesiune. Rezultatele finale din a doua sesiune a examenului de Bacalaureat 2023 au fost publicate marți, 29 august. După soluționarea contestațiilor, rata de promovare este 32,5% (29,8% – înainte de contestații). Potrivit Ministerului Educației, au fost depuse 12.031 de contestații, iar notele au fost modificate pentru 3.874 de lucrări.

Rezultatele înregistrate la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea a doua, după contestații, au fost publicate, la ora 12.00, pe bacalaureat.edu.ro.

Potrivit Ministerului Educației, rata finală de promovare (toate promoțiile – după soluționarea contestațiilor) este 32,5%, în creștere cu 2,7% față de rezultatele inițiale (29,8%).

  • Au promovat examenul 9.284 de candidați (cu 780 mai mulți, față de prima afișare a rezultatelor).
  • Dintre aceștia, 6.656 de candidați (rată de reușită: 34%, +2,8% în raport cu prima afișare) aparțin promoției curente, iar 2.628 de candidați provin din promoțiile anterioare (rată de reușită: 29,2%, + 2,4% în raport cu prima afișare)

Au fost depuse 12.031 de contestații, defalcate astfel: proba E)a) – 4.022, proba E)b) – 88, proba E)c) – 3.575 și proba E)d) – 4.346Pentru 3.874 de lucrări, notele au fost modificate (prin creștere/descreștere).

  • Nota minimă de promovare a fiecărei probe scrise este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase). 

Începând cu această sesiune a examenului național de Bacalaureat, Ministerul Educației a generalizat evaluarea digitalizată a lucrărilor. Conform ministerului, evaluarea digitalizată ”a oferit o serie de beneficii semnificative comparativ cu formatul clasic de evaluare:

  • au fost eliminate costurile pentru transportul lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării, implicit birocrația aferentă (borderourile individuale de notare, precum și cele finale au fost generate automat, odată cu finalizarea evaluării);
  • a fost redus substanțial timpul de lucru destinat evaluării;
  • lucrărille pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali a fost mai mare de un punct au fost transmise, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori;
  • a fost diminuat riscul erorii umane în privința calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator în vederea afișării rezultatelor.”

”De asemenea, în contextul derulării acestui tip de evaluare, rezultatele înregistrate la examenele naționale vor putea fi analizate în profunzime, în funcție de itemi și de categorii de elevi sau școli cu scopul de a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.

Important de menționat este și faptul că lucrările se scanează în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind apoi încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți. Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, fără implicarea candidaților/profesorilor asistenți. Ulterior, repartizarea lucrărilor se face automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații”, a mai precizat Ministerul Educației.

În 2022, rata finală de promovare a examenului de Bacalaureat în sesiunea a doua a fost de 35,4%.

Citește și: Rezultatele la examenul de Bacalaureat 2023, sesiunea a doua, au fost publicate. Rata de promovare, înainte de contestații: 29,8%

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.