Președintele Klaus Iohannis a semnat, joi, decretul pentru instituirea anului 2019 ca Anul Cărții în România, informează Administrația Prezidențială. Proiectul de lege prevede lansarea unui program la nivel național „România citește”, care presupune promovarea lecturii în școli, scrie Mediafax.
Camera Deputaților a adoptat, pe 28 noiembrie, în calitatea de for decizional, proiectul de lege care prevede instituirea anului 2019 drept „Anul Cărții”, ocazie cu care se va lansa programul național „România citește” care vizează promovarea lecturii în școli.
„Se instituie anul 2019 drept ”Anul cărţii. În anul Cărţii se lansează programul naţional România citeşte. Acesta se va desfăşura în cadrul unităţilor şcolare şi presupune organizarea de întâlniri săptămânale ale elevilor cu voluntari (părinţi, personalităţi publice, jurnalişti etc) care să le citească fragmente din opere literare în scopul încurajării lecturii”, se arată în proiectul legislativ.
Proiectul prevede lansarea unui program la nivel național „România citește”, care presupune promovarea lecturii în școli.
„Acest proiect legislativ vine în întâmpinarea necesității promovării lecturii printre tineri și instituie anul 2019 drept „Anul Cărții”, prilej cu ocazia căruia se vor organiza evenimente culturale dedicate acestei inițiative. Ca activitate principală, Anul Cărții propune lansarea unui program la nivel național „România Citește”, care presupune promovarea lecturii în școli prin întâlniri cu scriitori, personalități publice, voluntari care să le citească elevilor fragmente din operele literare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.
Ziua Dăruirii, pe 25 septembrie
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, și Legea prin care este instituită „Ziua Dăruirii” pe data de 25 septembrie, proiect inițiat de senatorul PSD, Niculae Bădălău.
Proiectul a fost adoptat de către Camera Deputaților pe data de 28 noiembrie.
„Art. 1. – Se instituie ziua de 25 septembrie ca Ziua dăruirii. Art. 2. – (1) Ziua dăruirii poate fi marcată de către autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, precum şi de către societatea civilă, persoane fizice şi persoane juridice, prin organizarea şi/sau participarea la programe şi manifestări având caracter cultural, educativ, artistic, social sau de voluntariat, dedicate sărbătoririi acestei zile”, arată inițiatorul proiectului de lege.
„(2) Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile aflate în subordinea sau coordonarea acestora, pot acorda sprijin logistic şi pot aloca fonduri din bugetele proprii, în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor prevăzute la alin. (1), în limita alocaţiilor bugetare aprobate”, mai prevede actul normativ.