Program-pilot pentru clasele a VIII-a și a XII-a, la un colegiu din Brăila. Elevii vin trei zile pe săptămână la școală: „E un proiect benefic, ne concentrăm pe examen”

0
Sursa foto: Facebook/ Colegiul Național "Nicolae Bălcescu", Brăila

Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila este școală-pilot începând din acest an școlar. De la sfârșitul lunii februarie, elevii claselor a VIII-a și a XII-a vin trei zile pe săptămână la școală, cele mai multe ore fiind dedicate disciplinelor de examen. Celelalte materii se fac asincron. Joi și vineri, elevii stau acasă, fiind zile dedicate studiului individual pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat. Acest program special de pregătire pentru examene, aplicat în modulele 4 și 5, este considerat benefic de elevi. ”Trebuie să îi vedem avantajele și să le fructificăm, cum ar fi faptul că joia și vinerea avem zile libere în care putem sta acasă să învățăm cât mai mult”, declară un elev în clasa a XII-a. La rândul său, Adriana Bogatu, profesoară de română la liceu, spune că este ”un câștig” faptul că se lucrează intens pentru examenul de Bacalaureat în cele trei zile de școală, dar se teme că nu toți elevii de clasa a XII-a ”valorifică la maximum timpul în plus pe care îl au”.

Modulul 4 care tocmai s-a încheiat a adus modificări în programul claselor a VIII-a și a XII-a, cu trei zile la școală și două acasă. În zilele cu prezență fizică, elevii clasei a VIII-a au ore de română și matematică, cele două discipline de examen, printre care sunt intercalate ore de chimie, geografie, sport, engleză și dirigenție. Orarul claselor a XII-a include toate disciplinele de examen, iar la materiile de la a treia probă scrisă a examenului de Bacalaureat, proba la alegere, elevii sunt împărțiți pe grupe, în funcție de disciplina aleasă.

Atât elevii de clasa a VIII-a, cât și cei de clasa a XII-a au câte șase ore în fiecare dintre cele trei zile la școală. ”La clasa a XII-a, fac doar obiectele de Bacalaureat cu prezență fizică, iar asincron celelalte discipline. Elevii vin la școală trei zile, luni, marți și miercuri, și au materiile de Bacalaureat grupate două câte două, pentru a avea timp să lucreze teste de antrenament. Eu am clasa a XII-a, Mate-info, intensiv engleză, și fac cu toții româna, matematica, engleza și informatica. Se lucrează teste de antrenament, se pregătește și atestatul, iar la celelalte materii de examen, sunt împărțiți pe grupe.

Pe același principiu funcționează programul și la clasa a VIII-a. Acolo, în cele trei zile, copiii au română și matematică, la care se adaugă, de exemplu, dirigenția sau educația fizică”, precizează Adriana Bogatu, profesoară de limba și literatura română.

Ce spune un elev de liceu

Nathanael Ghiura, elev în clasa a XII-a la Mate-info (foto), spune că pe el îl ajută foarte mult proiectul început în modulul 4, pentru că are mai mult timp să învețe.

”Eu consider că este un proiect benefic pentru elevi. Trebuie să îi vedem avantajele și să le fructificăm, cum ar fi faptul că joia și vinerea avem zile libere în care putem sta acasă să învățăm cât mai mult. Totodată, poate fi un dezavantaj pentru cei care sunt mai delăsători și aici ține de mentalitatea fiecăruia, dar eu zic că este un beneficiu să avem acest proiect-pilot pentru că ne oferă posibilitatea de a aprofunda materiile de BAC și pe cele pe care ne vom concentra la facultate”, precizează liceanul.

La disciplinele care nu sunt de examen, elevii au proiecte online, iar faptul că au în fiecare zi cu prezență fizică câte șase ore dedicate materiilor de BAC nu i se pare plictisitor sau obositor lui Nathanael Ghiura.

”Poate că unii colegi văd acest proiect-pilot ca o vacanță. Mie nu mi se pare monoton ca într-o zi să avem două ore de română, două ore de matematică, două ore de fizică pentru că, într-un orar normal, s-ar fi intercalat, să zicem, o filosofie sau o oră de limba franceză. Acum, orele de curs sunt concentrate fix pe ceea ce dăm noi la Bacalaureat, iar joia și vinerea avem o libertate care eu zic că ne ajută”, spune elevul în ultimul an de liceu.

Pilotarea la clasa a XII-a

Și profesoara Adriana Bogatu consideră că proiectul este unul benefic pentru liceeni, dar se teme că ”nu toți elevii din clasele a XII-a valorifică la maximum timpul în plus pe care îl au pentru a se pregăti intens pentru bacalaureat, asimilând ideea unui program cumva mai lejer decât cel anterior”.

”Sunt și copii responsabili, pentru care acest timp suplimentar de învățare este foarte valoros, dar mă feresc de generalizări. La limba și literatura română, ei abia acum încep învățatul în forță. Așa se întâmplă în fiecare an, poate de aici eșecul cvasigeneral al abordării subiectului al III-lea la simularea națională din martie”, explică profesoara.

Pe de altă parte, Adriana Bogatu (foto) remarcă faptul că ideea unui astfel de program-pilot a plecat, așa cum a declarat și directoarea Colegiului Național ”Gheorghe Lazăr” din București, ”de la o realitate incontestabilă: numărul mare de absențe pe care elevii din clasele a XII-a le acumulau în ultima parte a anului școlar”.

”Da, programul-pilot le dă elevilor timp pentru a învăța și a aprofunda materia de bacalaureat sau de evaluare națională. Ei au două zile în plus față de ceilalți pentru a-și organiza eficient, în funcție de propriul lor ritm, programul de învățare.

Pe de altă parte, din punctul meu de vedere, de la clasa I și până la a XII-a, elevii trebuie să vină la școală în fiecare zi. Am blamat învățământul online din perioada pandemiei și cu toții ne doream să revenim în sălile de clasă, iar programul-pilot presupune ca la restul obiectelor, orele să se desfășoare asincron. Poate că aici ar mai trebui schimbat ceva. Rămân la convingerea mea că, indiferent de plusurile acestui program, școala românească își recunoaște neputința de a-i ține pe elevi zi de zi în bănci, așa cum ar trebui, de fapt”, argumentează Adriana Bogatu.

Dincolo de ”incapacitatea celor din învățământ de a-i atrage pe elevi la școală”, Nathanael Ghiura vede avantajele programului-pilot. ”Trebuie să avem și un pragmatism pentru că, să fim sinceri, de ce eu, ca elev, să stau la școală acum, în ultima perioadă înainte de examen, la franceză, istorie, geografie, materii la care am acumulat destule informații în decursul a aproape 12 ani? Nu văd de ce să pierd vremea la școală pentru că oricum profesorii în mod normal, dacă nu aveam programul-pilot, ne-ar fi lăsat să studiem la română, matematică, fizică și la ce materie mai dă examen fiecare. Automat era un timp pe care îl fructificam la școală, dar mai era și gălăgie în clasă și nu era concentrarea mare”, declară elevul în clasa a XII-a.

”Un proces de continuă readaptare”

În cele două module de proiect-pilot, prezența elevilor la școală este atent urmărită, profesorii fiind foarte riguroși cu absențele, mai spune Adriana Bogatu: ”În zilele în care ei sunt la școală, absențele se pun cu rigurozitate și sunt monitorizați în permanență la toate obiectele. Mai ales după simulare sunt monitorizați. Se lucrează teste de antrenament, reparăm ce mai e de reparat, copiii știu că e în interesul lor să facem toate astea și atunci la ore, cel puțin la mine la oră, ei sunt prezenți, lucrează, au teme.”

În ceea ce privește implementarea proiectului, Adriana Bogatu precizează că acesta a presupus un efort suplimentar pentru profesorii din colegiu, începând cu modificarea orarului întregii școli și aplicarea unor noi strategii de lucru la clasele a VIII-a și a XII-a.

”Este un proces de continuă readaptare, pentru că trebuie să ai alt stil de abordare, să lucrezi intens testele de antrenament, câte două ore la română, la matematică, la informatică. Nu e deloc ușor, dar ne descurcăm. Descoperim ce probleme are fiecare elev, comunicăm, rezolvăm, da, din acest punct de vedere este un câștig”, conchide Adriana Bogatu.


Colegiul Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila se numără printre școlile-pilot care au început să funcționeze din anul școlar 2023-2024. În total, nouă colegii naționale și licee teoretice din București și din țară pilotează, din acest an, descentralizarea curriculară la clasele a XII-a sau VIII-a, după modelul ”Lazăr”, aplicat la clasa a XII-a începând cu anul şcolar 2021-2022.

Conform calendarelor aprobate de Ministerul Educației, examenul de Evaluare Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a va începe pe 25 iunie, iar probele scrise ale examenului de Bacalaureat pe 1 iulie. Elevii claselor a XII-a și a XIII-a vor încheia cursurile pe 7 iunie, în timp elevii de clasa a VIII-a au ultima zi de școală pe 14 iunie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.