Evaluarea Națională 2024, clasa a VIII-a. Calendarul examenului, publicat în Monitorul Oficial: Limba şi literatura română – 25 iunie, Matematică – 27 iunie

0

EVALUARE NAȚIONALĂ 2024, clasa a VIII-a. Examenul de Evaluare Națională 2024 pentru absolvenții clasei a VIII-a va începe pe 25 iunie cu proba la Limba şi literatura română, iar pe 27 iunie se va desfășura proba la Matematică. Calendarul examenului de anul viitor a fost publicat în Monitorul Oficial. 

Potrivit ordinului ministrului Educației prin care este aprobat calendarul examenului, înscrierea la Evaluarea Naţională va avea loc în perioada 11 – 14 iunie 2024. Prima probă scrisă, la Limba şi literatura română, se va desfășura pe 25 iunie, fiind urmată pe 27 iunie de proba scrisă la Matematică și pe 28 iunie de proba la Limba şi literatura maternă pentru elevii din partea minorităţilor naţionale.

Afişarea rezultatelor înainte de contestaţii este programată pentru data de 3 iulie până la ora 14,00. În aceeaşi zi, între orele 16,00 şi 19,00, şi pe 4 iulie, în intervalul 8,00 – 12,00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea contestaţiilor va avea loc între 4 şi 9 iulie, iar pe 9 iulie se vor afişa rezultatele finale.

Elevii claselor a VIII-a vor încheia cursurile pe 14 iunie.

Calendarul Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023—2024:

  • 11—14 iunie 2024: Înscrierea la evaluarea națională
  • 14 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 25 iunie 2024: Limba și literatura română — probă scrisă
  • 27 iunie 2024: Matematică — probă scrisă
  • 28 iunie 2024: Limba și literatura maternă — probă scrisă
  • 3 iulie 2024 (până la ora 14.00): Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
  • 3 iulie 2024 (ora 16.00—ora 19.00) și 4 iulie 2024 (ora 8.00—ora 12.00): Depunerea contestațiilor
  • 4 iulie—9 iulie 2024: Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Prevederi din Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023—2024:

  • Programele pentru disciplinele limba și literatura română, matematică, limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maternă, valabile pentru Evaluarea Națională 2024, sunt cele aprobate prin Ordinul ministrului educației nr. 4.730/2022 privind aprobarea programelor pentru susținerea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2022—2023.
  • Se interzice candidaților la evaluarea națională să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și alte asemenea obiecte, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia din unitatea de învățământ — centru de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisie în acest scop nu sunt primiți în examen.
  • Se interzice candidaților la evaluarea națională să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte ori în băncile în care sunt așezați în sălile de examen orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc. care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și alte asemenea obiecte sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate în rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare cu alți candidați/asistenți din unitatea/unitățile de învățământ/centrul/ centrele de examen sau cu exteriorul.
  • Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Încălcarea regulilor menționate mai sus va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba respectivă, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materiale interzise/ciorne/foi din lucrările scrise etc.
  • Candidații eliminați de la o probă pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă.
  • Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise. La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc
    subiectele.
  • În situații obiective, neimputabile candidaților, în care, în timpul probei scrise, este luată decizia anulării și a rescrierii lucrării, se poate prelungi timpul destinat redactării, cu cel mult o oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale.
  • În anul școlar 2023—2024, activitățile din cadrul evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a se realizează utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate.

Ordinul privind organizarea și desfășurarea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2023—2024, publicat în Monitorul Oficial:

Citește și: Anul școlar 2023-2024. Cursurile încep pe 11 septembrie. Prima vacanță, programată în perioada 28 octombrie – 5 noiembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.