Calendarul examenului de Bacalaureat 2024. Probele scrise încep pe 1 iulie – ordinul publicat în Monitorul Oficial

0

BACALAUREAT 2024. Probele scrise din prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2024 vor începe pe 1 iulie, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și publicat în Monitorul Oficial. Absolvenții de liceu vor susține prima probă scrisă la Limba și literatura română, aceasta fiind urmată pe 2 iulie de proba obligatorie a profilului și, după o zi de pauză, pe 4 iulie, de proba la alegere a profilului și specializării. 

Ordinul ministrului Educației privind organizarea și desfășurarea examenului național de Bacalaureat — 2024 a fost publicat marți, 5 septembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit calendarului aprobat, înscrierea candidaților la prima sesiune de examen se va derula în perioada 3—7 iunie, iar probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale se vor desfășura în perioada 17 – 27 iunie.

Proba scrisă la Limba și literatura română va avea loc pe 1 iulie, proba obligatorie a profilului pe 2 iulie și proba la alegere a profilului și specializării pe 4 iulie (după o zi de pauză). Ultima probă scrisă este programată pe 5 iulie, la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate pe 8 iulie, iar rezultatele finale pe 12 iulie. Elevii claselor a XII-a și a XIII-a vor încheia cursurile pe 7 iunie.

Calendarul examenului național de Bacalaureat — 2024, sesiunea iunie—iulie:

  • 3—7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17—19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
  • 19—20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
  • 19—21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale — proba D
  • 25—27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării — proba E.d) — proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00—18.00
  • 9—11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Prevederi din Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat — 2024, publicat în Monitorul Oficial:

  • În sesiunile anului 2024, activitățile din cadrul examenului național de bacalaureat se realizează utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate.
  • Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen.
  • Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de
    depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permit conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentrurezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.
  • Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.
  • Candidații care încalcă regulile menționate mai sus sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit/ au transmis sau nu materialele interzise.
  • Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului de bacalaureat.
  •  În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat.
  • Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.
  • Înainte de începerea probelor, asistenții le solicită candidaților să predea toate eventualele materiale și obiecte/dispozitive tip IoT care, potrivit reglementărilor în vigoare pentru examenul de bacalaureat, sunt interzise în sala de examen.

Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat — 2024, publicat în Monitorul Oficial:

Citește și: Anul școlar 2023-2024. Cursurile încep pe 11 septembrie. Prima vacanță, programată în perioada 28 octombrie – 5 noiembrie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.