Echipa de robotică a Colegiului Național ”Avram Iancu” din Ștei, un oraș mic din județul Bihor, a obținut anul acesta locul 10 la faza regională a competiției ”FIRST Tech Challenge”, în care au concurat 93 de echipe. Liceenii au primit și un premiu special, „Judges’ Choice Award”, acordat de jurați pentru ”munca depusă și rezultatele obținute, în pofida obstacolelor și condițiilor nefavorabile unei excelențe”. În momentul de față, elevii lucrează într-o cameră de cămin, nu au cele mai bune condiții de pregătire, însă dificultățile nu i-au oprit ”din a crea o versiune cât mai reală a visului” lor: ”să ajungem printre cele mai bune echipe din țară”. Pentru a putea participa la ediția din acest an a competiției, ei au fost nevoiți să strângă bani pentru a cumpăra o piesă fără de care robotul lor nu ar fi funcționat. Pentru sezonul următor, SAM va avea nevoie de noi piese, motiv pentru care elevii sunt în căutare de sponsorizări și au lansat o scrisoare deschisă în acest sens.
Echipa de robotică ”Fast Forward Future Team” a colegiului din Ștei a fost înființată în 2017. În prezent are 12 membri și trei profesori coordonatori, cărora li se alătură câțiva voluntari. De la înființare și până acum, echipa și-a trecut în palmares mai multe premii. În sezonul 2017-2018 a obținut locul 3 la faza regională a competiției FIRST Tech Challenge, în sezonul 2018-2019 și-a adjudecat locul 3 la faza națională a aceleiași competiții și premiul ”Motivate Award 3rd Place”, iar în sezonul 2022-2023 – ”Judges’ Choice Award”.
”Judges’ Choice Award este un premiu dat de jurați pentru echipele care au potențial și care au reușit să obțină rezultate, în ciuda condițiilor nefavorabile de pregătire. Cabinetul nostru este într-o cameră din căminul de elevi, lângă liceu. Acolo avem o cămăruță unde lucrăm. Nu avem foarte multe instrumente și ne este foarte greu să facem rost de sponsorizări. Pentru a putea concura sezonul acesta, a trebuit să trimitem Hub-ul, partea principală a robotului, care se stricase, în America la reparat și ne-a costat 3000 de lei”, spune Daria Anamaria Mușet, membru al departamentului de design și marketing.
Rezultatele obținute, pasiunea și dorința de a se număra printre cei mai buni îi motivează pe elevii din Ștei să meargă mai departe. Anul viitor, ei vor să participe din nou la FIRST Tech Challenge, dar trebuie să își reconstruiască robotul, pentru că tema este alta în fiecare an.
”Avem nevoie de sponsori pentru sezonul următor, pentru a cumpăra noi piese pentru robot, în funcție de tema ce va fi propusă. Trebuie să îl construim și să îl programăm pe SAM în funcție de ce ni se cere să facă el”, precizează Daria.
În scest sens, membrii echipei au lansat o scrisoare deschisă prin care le cere tuturor celor care pot și doresc să îi susțină și să le fie alături.
”Locuind într-un oraș mic, ne este greu să strângem sponsorizări, fiind foarte multe afaceri locale care nu-și permit să ofere sume deloc mari de bani. Orice susținere ne-ar fi de mare folos, așadar, dacă vreți să faceți parte din familia 3FT și să ne ajutați să facem din visul nostru o realitate, suntem deschiși la orice fel de ajutor”, se arată în scrisoare.
Scrisoarea echipei Fast Forward Future Team:
”Anul acesta, noi, echipa Fast Forward Future Team a Colegiului Național <Avram Iancu> Ștei, am întâmpinat multe dificultăți, însă asta nu ne-a oprit din a crea o versiune cât mai reală a visului nostru – să ajungem printre cele mai bune echipe din țară.
A trebuit să începem sezonul reparând una dintre piesele esențiale ale robotului, Hub-ul, lucru pentru care am alocat o mare parte din banii pe care am reușit să îi strângem, și anume 3000 de lei. Bugetul inițial a fost de 7000 de lei, iar suma rămasă a fost foarte mică pentru tot ce trebuia noi să cumpărăm ca să construim robotul și să ne asigurăm transportul și cazarea pentru competițiile la care am participat. Locuind într-un oraș mic, ne este greu să strângem sponsorizări, fiind foarte multe afaceri locale care nu-și permit să ofere sume deloc mari de bani. De asemenea, cabinetul nostru nu este unul performant și dotat cu cele necesare unei echipe de robotică; activitățile noastre se desfășoară într-o cameră de cămin cu ustensilele strânse de elevi de-a lungul anilor.
Cu toate acestea, nu ne-am dat bătuți și ne-am mobilizat astfel încât să-l pregătim pe SAM, roboțelul nostru, pentru tema dată sezonul acesta, astfel încât să fie acceptat în competiție. Ne-a fost greu, a trebuit să muncim foarte mult, ca să ajungem la nivelul altor echipe care aveau posibilități mai mari, însă suntem o echipă devotată și vrem să arătăm că rezultatele pot fi obținute și de cei mai puțin favorizați.
Cu sprijinul sponsorilor și cu toate eforturile depuse de-a lungul acestui an, la faza regională a competiției FIRST Tech Challenge, care a avut loc la București, am reușit să ne calificăm pe locul 10 din 93 de echipe în urma punctajelor obținute la meciuri și, de asemenea, am fost premiați cu <Judges’ Choice Award>, un premiu acordat de jurați echipelor care i-au impresionat prin munca depusă și rezultatele obținute, în pofida obstacolelor și condițiilor nefavorabile unei excelențe.
Acestea fiind spuse, am vrea să apelăm la ajutorul dumneavoastră. Avem nevoie de sponsorizări pentru a cumpăra piesele necesare construirii unei variante mai bune a lui SAM (suma necesară estimată pentru sezonul acesta este de 10.000 de lei), cât și pentru susținerea echipei pe platformele de socializare (Instragram, Facebook, Tiktok). Orice susținere ne-ar fi de mare folos, așadar, dacă vreți să faceți parte din familia 3FT și să ne ajutați să facem din visul nostru o realitate, suntem deschiși la orice fel de ajutor.
Echipa Fast Forward Future Team”
Echipa Fast Forward Future Team este formată din 12 elevi: Avram Andreea, Bidiga Sarah Maria, Georgescu Rareș Ștefan, Hațag Raluca Maria, Herlaș Mircea, Mușet Daria Anamaria, Muțiu Andrei, Pop Alexandru Ion, Roman Alexandru Mario, Sala Darius George, Tira Denis Mihai și Tuculia Dragoș Alexandru. Mentorii echipei sunt profesorii Andru Cristian-Adrian, Tuculia Florin-Ion și Gavriș Cristian-Petru, cărora li se alătură voluntarii Anghelescu Robert, Crișan David Andrei, Forton Daria Maria, Țoța Adrian și Alumni – Anghelescu Alex.
Echipa de robotică a Colegiului Național ”Avram Iancu” Ștei poate fi contactată la adresa de e-mail steirobotics@gmail.com ori pe Instagram – @3ft_sam, Facebook – WeBotTeam și Tiktok: @3ft_sam.
Despre Daria Anamaria Mușet, eleva care ne-a povestit despre echipa de robotică a colegiului din Ștei, am scris anul trecut, după Evaluarea Națională. A fost unul dintre cei patru elevi de la Școala Gimnazială nr.1 Săliște de Vașcău, care au susținut examenul de la sfârșitul clasei a VIII-a, și a obținut media 9.15 (vezi articolul mai jos). Acum, Daria este elevă la Colegiul Național ”Avram Iancu” din Ștei, la Mate-info și trece în clasa a X-a.
”La începutul anului școlar, membrii vechi ai echipei au anunțat că se fac înscrieri. M-a atras ideea, m-am înscris și am trecut de selecție. Mă ocup de partea de reclamă a echipei și de sponsorizări și îmi place foarte mult. Am posibilitatea să cunosc oameni noi și să aflu multe lucruri din acest domeniu. Este o comunitate chiar drăguță”, spune Daria despre cum a ajuns în echipa de robotică a colegiului.
Sursa foto&video: Facebook/ Fast Forward Future Team: SAM și arhiva personală – Daria Anamaria Mușet
Citește și:
- O școală cu patru candidați la Evaluarea Națională. Daria a obținut cea mai mare medie: 9,15. Ea și colegii ei au învățat în sistem simultan
- INTERVIU Adrian Ţiripa, olimpicul care explică astronomia copiilor de la sat: „Mă consider un norocos și vreau să întorc acest noroc. Încerc să ajut”
- O învățătoare din Sibiu a îndeplinit visul unor copii din Delta Dunării. Alina Hoară este pasionată de tehnologie și predă cu ajutorul roboților VIDEO