Burse școlare 2024-2025. Proiect: Bursa de merit se acordă elevilor cu media peste 9,50. Elevii care au cel puțin media 7 vor primi bursă de reziliență

0

Bursele de merit vor fi acordate, începând din anul școlar 2024-2025, elevilor care au media generală mai mare de 9,50. Aceasta este propunerea Ministerului Educației, care a lansat în consultare publică o nouă metodologie-cadru de acordare a burselor școlare. Proiectul introduce și un nou tip de bursă: bursa de reziliență. În cuantum de 300 de lei pe lună, bursa de reziliență se va acorda elevilor cu media generală peste 7 care se află în primii 30% din clasă, scopul acesteia fiind de a motiva ”elevii cu rezultate medii să progreseze”. Potrivit proiectului, ”bursele de merit și de reziliență se acordă – cumulat – pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual.”

Proiectul lansat în consultare publică de Ministerul Educației aduce modificări în ceea ce privește acordarea burselor de merit, după ce în acest an școlar a fost aplicată metodologia conform căreia beneficiază de burse de merit primii 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale sau a mediilor de admitere în învățământul liceal sau profesional la clasa a IX-a, precum și toți elevii care au medii mai mari sau egale cu 9.50. Acest lucru a făcut posibil ca elevi de clasa a IX-a, cu medii de admitere sub 5, să beneficieze de burse merit.

În plus, proiectul introduce bursa de reziliență și prevede că bursele de merit și de reziliență se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase: ”Bursele de merit și de reziliență se acordă – cumulat – pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar”.

Cine va beneficia de burse de merit, conform proiectului:

  • elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a, cu medii generale pe anul școlar anterior egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
  • elevii din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
  • elevii din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu medii de admitere în învățământul liceal sau profesional și dual egale sau mai mari de 9,50; în situația în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinși toți elevii cu medii de admitere mai mari sau egale cu 9,50, lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde și pe aceștia;
  • elevii  de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut premiile I, II sau III la etapele județene ale olimpiadelor școlare recunoscute de Ministerul Educației, premiul I la etapele naționale ale concursurilor/competițiilor școlare și extrașcolare, recunoscute de Ministerul Educației, elevilor care au obținut medalia de aur/locul I la campionatele naționale organizate de federațiile sportive naționale olimpice/probe olimpice.

Cine va beneficia de burse de reziliență, potrivit proiectului:

  • elevili de gimnaziu și liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, care au obținut cel puțin media generală 7 în anul școlar anterior celui în care se acordă bursa, în ordinea descrescătoare a mediilor generale, mai puțin elevii din clasa a V-a și elevii din clasa a IX-a;
  • elevii din fiecare clasă a V-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu media primelor două intervale de învățare din anul școlar în curs mai mare sau egală cu 7, în ordinea descrescătoare a mediilor;
  • elevii din fiecare clasă a IX-a dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, care au obținut cel puțin media de admitere 7 în învățământul liceal sau profesional/dual, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere;
  • elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, care revin după școlarizarea din cadrul „Școlii din Spital” în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.

”Numărul de elevi beneficiari ai bursei de merit acordate pe bază de medie, cumulat cu numărul de elevi beneficiari ai bursei de reziliență, acordată pe bază de medie, este de 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase de gimnaziu şi de liceu, inclusiv învățământ profesional și dual, dintr-o unitate de învățământ preuniversitar de stat.

Prin excepție, în clasele în care elevii ce îndeplinesc criteriile de acordare a burselor de merit și de reziliență nu reprezintă cumulat 30% din efectivul clasei, aceste burse se pot acorda și unui procent mai mic de 30%”, mai stabilește metodologia.

Celelalte tipuri de bursă se păstrează – bursa de excelență olimpică I, bursa de excelență olimpică II, bursa socială (noi beneficiari de bursă socială: elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, precum și a elevilor reintegrați în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior, după o perioadă de spitalizare mai mare de 4 săptămâni) și bursa tehnologică.

Pentru anul şcolar 2024 – 2025, cuantumul minim pentru fiecare tip de bursă va fi următorul: pentru bursa de merit – 450 lei/lună; pentru bursa de reziliență – 300 lei/lună; pentru bursa socială – 300 lei/lună; pentru bursa tehnologică – 300 lei/lună. Totodată, se vor acorda burse pentru mamele minore, cuantumul minim fiind de 700 de lei/lună.

  • Conform proiectului, ”bursa de excelență, bursa de merit, bursa de reziliență sau bursa tehnologică sunt acordate și sub condiția ca elevul beneficiar să fie promovat la toate disciplinele și să fi obținut media 10 la purtare saucalificativul foarte bine la purtare la finalul anului școlar anterior”.
  • ”În situația în care elevii acumulează 10 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună, nu primesc bursa de excelență, bursa de reziliență, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, pentru luna respectivă.”

Modificarea criteriilor de acordare a burselor școlare face și obiectul unui proiect de Ordonanță de urgență care modifică și completează Legea învăţământului preuniversitar, de asemenea lansat în dezbatere publică de Ministerul Educației.

În ceea ce privește bursele de merit și de reziliență, proiectul de ordonanță prevede: ”Bursa de reziliență și bursa de merit reprezintă forme de stimulare a elevilor, în vederea obținerii progresului în învățare și a performanţei școlare.  (…)

Numărul burselor de merit cumulate cu numărul burselor de reziliență se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar; bursele de reziliență se acordă și pentru elevii cu afecțiuni oncologice și/sau cronice școlarizați, pentru o perioadă mai mare de 4 săptămâni, în cadrul „Școlii din Spital” sau la domiciliu, care revin după școlarizarea din cadrul „Școlii din Spital” în unitatea de învățământ la care au fost înmatriculați anterior.”

Ministrul Educației, Ligia Deca, a prezentat toate aceste modificări luni, într-o conferință de presă, precizând că ele se vor aplica începând cu anul şcolar 2024 – 2025. Principalele declarații:

  • Ordonanţa despre care vorbim astăzi prevede introducerea în lege a unui nou tip de bursă – bursa de rezilienţă. Scopul acestei burse este de a motiva şi elevii care au în acest moment rezultate medii să progreseze. Este practic o formă de a stimula progresul individual în învățare. Cuantumul bursei de rezilienţă va fi de 300 de lei pe lună, iar bursa se va acorda elevilor care au obţinut cel puţin media anuală 7 şi se află printre primii 30% dintre elevii din clasă din punct de vedere al rezultatelor. De bursa de rezilienţă vor beneficia şi elevii cu afecţiuni oncologice sau cronice, şcolarizaţi pentru o perioadă mai mare de patru săptămâni în cadrul aşa numitei ‘Şcoli din spital’ sau la domiciliu. Aceasta este o categorie nouă de beneficiari, introdusă acum atât la bursa de rezilienţă, cât și la bursa socială.
  • În ceea ce priveşte bursa de rezilienţă pentru elevii claselor a V-a se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare din anul şcolar în curs, iar pentru elevii de clasa a IX-a media de admitere la liceu.
  • O altă modificare vizează bursa de merit. Conform proiectului, aceasta se acordă tuturor elevilor cu media anuală de cel puţin 9,50. Pentru clasa a V-a, la fel, se va lua în considerare media primelor două intervale de învăţare din anul şcolar în curs, pentru clasa a IX-a, similar, se va lua în considerare media de admitere la liceu. Pentru toți ceilalți, se va lua în considerare media anului școlar trecut.
  • Bursele de merit se acordă în continuare şi elevilor care au obţinut premiile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare recunoscute de Ministerul Educaţiei, premiul I la etapele naţionale ale concursurilor sau competiţiilor şcolare și extraşcolare recunoscute sau finanţate sau nefinanţate de Ministerul Educaţiei şi elevilor care au obţinut medalia de aur sau locul I la campionatele naţionale organizate de federaţiile sportive naţionale olimpice sau la probele olimpice. Bursa de merit va avea acelaşi cuantum ca şi până acum de 450 lei pe lună.
  • Bursele de merit şi de rezilienţă cumulate împreună se acordă pentru minimum 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu şi liceu, inclusiv învăţământul profesional şi dual. Se menţine astfel măsura acordării burselor pentru primii 30% dintre elevii fiecărei clase. Doar în situaţia în care la nivelul unei clase bursele de merit şi cele de rezilienţă cumulate nu vor reprezenta 30% din totalul elevilor, acest procent poate fi mai mic de 30%.
  • De asemenea, bursa de excelenţă, bursa de merit, bursa de rezilienţă şi bursa tehnologică se acordă doar celor care au obţinut media zece la purtare sau calificativul „Foarte bine” la finalul anului şcolar anterior.
  • În plus, am prevăzut explicit că, în situaţia în care elevii acumulează zece sau mai multe absenţe nemotivate într-o lună, nu mai primesc bursa de excelenţă, bursa de rezilienţă, bursa de merit, bursa socială, respectiv bursa tehnologică, după caz, în luna respectivă.

În prezent, Legea învățământului preuniversitar prevede că bursele de merit se acordă ”pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru”.

Conform datelor furnizate în luna noiembrie de Ministerul Educației, 8.494 de elevi care aveau medii sub 5 au primit burse de merit, dintre care 5250 de elevi cu medii cuprinse între 4 și 4.99, 2382 de elevi – medii între 3 și 3.99, 704 elevi – medii între 2 și 2.99 și 158 de elevi – medii sub 2.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.