Punctajele diferite la subiectele grilă, semnalate în platforma de la examene: Se va genera o avertizare către corectori, a anunțat Ligia Deca

0

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat, într-o emisiune la TVR Info, că s-a găsit soluția tehnică pentru situațiile de la simularea Evaluării Naționale, în care profesorii corectori au acordat punctaje diferite la subiectele de tip grilă. Astfel, la examenul din vară, platforma de corectare digitalizată ar urma să semnaleze diferențele de notare la grilă. ”În momentul în care al doilea corector intră pe lucrare și introduce o variantă diferită de răspuns decât primul, acesta primește o avertizare să reanalizeze”, a explicat ministrul. Ligia Deca a mai anunțat că profesorii evaluatori nu vor mai corecta lucrările elevilor de acasă, așa cum s-a întâmplat la simulările naționale.

La simularea Evaluării Naționale 2024, subiecte de tip grilă au fost punctate diferit de profesorii corectori. Platforma de corectare digitalizată a permis acest lucru, însă ministrul Educației spune că problema s-a rezolvat tehnic, iar la examenele din vară, se va genera o avertizare către corectori pentru a reverifica acele puncte în care au introdus variante diferite de răspuns.

”În momentul în care al doilea corector intră pe lucrare și introduce o variantă diferită de răspuns decât primul, acesta primește o avertizare să reanalizeze. Dacă își păstrează punctul de vedere, lucrarea se reîntoarce la primul corector pentru a reverifica. Deci avem acest pas care, cred eu, ar trebui să ne rezolve imensa majoritate a unor astfel de situații. Oricum, ceea ce ne asigură o siguranță sporită este faptul că toți corectorii vor fi în centre de evaluare, ei vor participa la ședințe de instruire, cu subiectele în față, cu baremul în față pentru a asigura și o coerență a abordării de corectură”, a precizat Ligia Deca, în emisiunea Info Edu de la TVR Info.

Ministrul Educației a mai spus că profesorii care vor participa la corectarea lucrărilor vor primi mai mulți bani decât anul trecut.

”Platforma cred că reduce efortul, nu îl crește. Într-adevăr, este o muncă diferită din anumite puncte de vedere, cert este că noi am crescut anual sumele alocate corectorilor și supraveghetorilor și, în general, celor implicați în procesul de evaluare. Calculăm încă impactul bugetar în funcție de calculul care se face pe volumul de muncă. O să facem publice aceste detalii în curând, ceea ce pot spune cu siguranță este că va fi o creștere față de anul trecut”, a declarat Ligia Deca.

Citește și: Evaluare Națională 2024. Ligia Deca spune că se „încearcă” o modificare a platformei de corectare pentru a preveni erorile de notare la subiectele grilă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.