Admiterea la liceu 2023. Probele de aptitudini și de verificare a cunoștințelor de limbă modernă vor avea loc în perioada 17-19 mai

0

ADMITERE LICEU 2023. Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini și de verificare a cunoștințelor de limbă modernă, pentru admiterea în clasa a IX-a la liceele vocaționale și, respectiv, la liceele care organizează clase sau grupe cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv, se va desfășura în perioada 15-16 mai, potrivit calendarului admiterii la liceu pentru anul școlar 2023-2024. Susținerea probelor va avea loc în perioada 17-19 mai. 

Rezultatele obținute de elevi la probele de aptitudini și la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă vor fi comunicate în data de 22 mai, iar pe 26 mai, rezultatele finale, după contestații.

Probele de aptitudini

Potrivit Ordinului privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal pentru anul școlar 2023—2024, la profilurile artistic, sportiv, teologic, militar și pentru specializarea filologie de la Liceul Waldorf, aprecierea probelor de aptitudini se face prin note. Detalii aici – Metodologia de organizare și desfășurare și structura probelor de aptitudini pentru admiterea în liceele vocaționale (Anexa nr. 3).

Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă

La probele de verificare a cunoștințelor de limba modernă, sunt considerați admiși elevii care au obținut minimum nota 6 (șase).

Candidații care, pe parcursul învățământului gimnazial, promovează examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine pot solicita recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv.

  • Recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la aceste examene cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv se fac, la cerere, dacă certificatul obținut/diploma obținută validează un nivel de competență lingvistică egal sau superior nivelului A2, corespunzător Cadrului european comun de referință pentru limbi. În situații excepționale, în care se înregistrează întârzieri în eliberarea certificatului/diplomei de către instituția/organizația care administrează examenul, se poate recunoaște și echivala și adeverința eliberată de instituția/organizația respectivă, însoțită de fișa rezultatelor obținute.
  • Candidații cărora li se recunosc și li se echivalează rezultatele obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine primesc nota 10 la proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv.

Conform metodologiei, examenul de verificare a cunoștințelor de limbă modernă constă din două probe: proba scrisă, pentru care se acordă un punctaj de maximum 70 de puncte, din care 10 puncte din oficiu, și proba orală, pentru care se acordă un punctaj de maximum 30 de puncte.

  • Subiectele pentru proba scrisă vor cuprinde itemi obiectivi pentru verificarea competențelor de înțelegere de texte și a funcțiilor comunicative/actelor de limbaj corespunzătoare nivelului A2, cum ar fi întrebări cu răspunsuri multiple, întrebări cu răspuns scurt, întrebări de tip adevărat/fals cu justificare, exerciții de realizare a unor corespondențe, text lacunar. Timpul alocat probei scrise este de 60 minute. Pentru proba scrisă se pot depune contestații la centrul la care s-a desfășurat proba.
  • Proba orală va cuprinde itemi pentru verificarea competențelor de discurs oral și de participare la conversație de nivel A2. La proba orală nu se admit contestații.
  • Profesorii examinatori acordă puncte candidatului la fiecare dintre cele două probe. Media aritmetică a punctajelor acordate de cei doi evaluatori la fiecare probă reprezintă punctajul final al candidatului la proba respectivă. Punctajele finale obținute la cele două probe (scrisă și orală) se adună, iar rezultatul se împarte la 10, obținându-se astfel nota finală a candidatului. Elevul care a obținut minimum nota 6 (șase) la proba de verificare a cunoștințelor de limba modernă este considerat admis. Detalii aici – Metodologia de organizare și desfășurare și structura probei de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv (Anexa 4).

Calculul mediei de admitere 

Pentru anul școlar 2023-2024, media de admitere la liceu va fi reprezentată de media generală la Evaluarea Națională, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor obținute la probele incluse în Evaluarea Națională.

La admiterea în învățământul liceal vocațional, profilurile artistic, sportiv, teologic și militar, media finală de admitere se calculează astfel:

  1. Pentru profilul artistic, pentru profilul sportiv și pentru specializarea filologie de la liceul Waldor: (3 APT + MA)/4 = MFA, unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.
  2. Pentru profilul teologic: (APT + MA)/2 = MFA, unde: APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.
  3. Pentru profilul militar: 0,2 MA + 0,8 NP = MFA, unde: NP = nota la proba de verificare a cunoștințelor la disciplinele Limba și literatura română și Matematică; MA = media de admitere (calculată conform Punctului I); MFA = media finală de admitere.

Ordinul privind organizarea admiterii la liceu 2023 mai prevede că rezultatele obținute de candidați la probele de aptitudini și la probele de limbă modernă sau maternă sunt recunoscute în orice județ sau în municipiul București în care aceștia optează să se înscrie pentru repartizarea computerizată, indiferent de județul sau sectorul din municipiul București în care candidații au susținut probele respective.

De asemenea, documentul stabilește că pentru grupele/clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv pentru începători nu se organizează proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv. Comisiile de admitere județene/a municipiului București vor aloca coduri distincte pentru clasele sau grupele cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv pentru începători și vor menționa în broșura de admitere faptul că nu se susține probă de verificare a cunoștințelor de limbă modernă. Admiterea candidaților la clasele sau grupele cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv pentru începători se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în funcție de opțiuni.

Calendarul admiterii la liceu 2023-2024: Probele de aptitudini

  • 10 – 12 mai 2023: Eliberarea/transmiterea anexelor fișelor de înscriere pentru elevii sau absolvenții care doresc să participe la probe de aptitudini.
  • 15 – 16 mai 2023: Înscrierea pentru probele de aptitudini.
  • 17 – 19 mai 2023: Desfășurarea probelor de aptitudini.
  • 22 mai 2023: Comunicarea rezultatelor la probele de aptitudini; Depunerea contestațiilor la probele de aptitudini (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor).
  • 26 mai 2023: Comunicarea rezultatelor finale, în urma contestațiilor, la probele de
    aptitudini; Transmiterea, în format electronic și în scris, către comisia de admitere
    județeană/a municipiului București a listei candidaților declarați admiși la probele de aptitudini, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată.
  • 15 iunie 2023: Transmiterea de către comisiile de admitere județene/a municipiului
    București către unitățile de învățământ liceal care au organizat probe de aptitudini a listei elevilor corigenți, repetenți, cu situația neîncheiată sau exmatriculați, prin activarea rapoartelor specifice în aplicația informatică centralizată; Actualizarea de către comisiile din unitățile de învățământ liceal vocațional a listelor candidaților declarați admiși la probele de aptitudini, prin eliminarea candidaților corigenți, repetenți, amânați sau exmatriculați, în aplicația informatică centralizată.
  • 4 iulie 2023: Transmiterea de către comisiile de admitere județene/a municipiului București către unitățile de învățământ liceal care au organizat probe de aptitudini a bazei de date județene cuprinzând mediile de admitere, prin confirmarea finalizării operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.

Calendarul admiterii la liceu 2023-2024: Probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă

  • 10 – 12 mai 2023: Eliberarea/Transmiterea anexelor fișelor de înscriere pentru elevii sau absolvenții care doresc să participe la probe de verificare a cunoștințelor de
    limbă modernă sau maternă.
  • 15 – 16 mai 2023: Înscrierea candidaților pentru probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.
    • NOTĂ: Documentele necesare pentru recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine cu proba de verificare a cunoștințelor de limbă modernă pentru admiterea în clasele a IX-a cu program bilingv de predare a unei limbi moderne de circulație internațională pot fi depuse la unitatea de învățământ de proveniență până la data de 22 mai 2023.
  • 17 – 19 mai 2023: Desfășurarea probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă.
  • 22 mai 2023: Comunicarea rezultatelor la probele de verificare a cunoștințelor de limbă
    modernă sau maternă/ Depunerea contestațiilor la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă (dacă există prevederi metodologice privind contestarea probelor).
  • 26 mai 2023: Comunicarea rezultatelor finale, după contestații, la probele de verificare
    a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă/ Transmiterea către comisia de admitere județeană/a municipiului București a listelor cu rezultatele finale la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, prin completarea acestora în aplicația informatică centralizată.
  • 29 – 30 mai 2023: Ridicarea/Transmiterea anexelor fișelor de înscriere de la unitățile la care candidații au susținut probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă
    sau maternă.
  • 9 iunie 2023: Depunerea/Transmiterea anexelor fișelor de înscriere ale candidaților care au participat la probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, la unitățile de învățământ de proveniență.
  • 15 iunie 2023: Transmiterea de către comisiile de admitere județene/a municipiului
    București, în format electronic, către Centrul național de admitere a listei candidaților care au promovat probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și a rezultatelor acestora la probe, prin introducerea și confirmarea finalizării introducerii acestora în aplicația informatică centralizată.

Potrivit calendarului admiterii la liceu pentru anul școlar 2023-2024, broșurile care cuprind informații despre admiterea la liceu vor fi postate pe site-urile inspectoratelor școlare județene în data de 8 mai. În perioada 8 – 12 mai, broșurile vor fi transmise către unitățile de învățământ gimnazial. Repartizarea computerizată în licee va avea loc pe 19 iulie.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.