Admiterea la liceu, păstrată în proiectul de lege prezentat în Guvern în varianta comunicată pe 27 februarie, a anunțat Ligia Deca

0

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, joi, că proiectul legii învăţământului preuniversitar, prezentat în Guvern, păstrează admiterea la liceu în varianta prezentată pe 27 februarie. Potrivit proiectului, liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 60% din numărul de locuri, după susținerea Evaluării Naționale. Concursul de admitere va avea două probe și va putea fi organizat începând cu generația de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2023-2024.

Ligia Deca a fost întrebată, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Victoria, dacă a avut discuţii cu sindicatele legate de propunerea acestora, conform căreia examenul de admitere la liceu să fie compus din cinci examene cu noţiuni de la mai multe materii.

„Propunerea a venit în cursul zilei de ieri (miercuri – n.red .), în scris, propunerea nu a fost ridicată în cadrul discuţiilor din Comisia de dialog social, organizată luni. Deci, nu a putut fi discutată cu toţi actorii, în acel context, şi am primit astăzi o reacţie din partea Consiliului Naţional al Elevilor şi al Federaţiei Părinţilor, care spun că nu ar susţine o astfel de variantă. În acest moment, proiectele legislative includ propunerea pe care noi deja am prezentat-o săptămâna trecută, cea cu admiterea la liceu, după Evaluarea Naţională, pentru profilurile unde există concurenţă. (…)

Este varianta pe care am prezentat-o public, în conferinţa de presă din 27 februarie. Adică, după Evaluarea Naţională, care rămâne în aceeaşi formulă ca până acum – include Limba şi literatura română, Matematică şi Limba maternă – pentru liceele care au avut concurenţă, pentru acele profiluri care au avut concurenţă, dacă liceele doresc, pot organiza concurs de admitere în limita a 60% din locuri. Subiectele se realizează de către Ministerul Educaţiei, corectarea se va realiza similar cu ce se întâmplă acum la testările naţionale, pentru a asigura integritatea examenului. 40% din locuri vor fi alocate prin repartizare computerizată, pe baza notelor de la Evaluarea Naţională, iar din aceşti 40%, pentru 10% din locuri vor fi prioritari copiii cu cerinţe educaţionale speciale sau copiii de etnie romă. (…) Ne-am păstrat propunerea pe care am prezentat-o deja public”, a explicat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a precizat că în proiectul legii învățământului preuniversitar au fost aduse unele ”clarificări”, în urma observațiilor primite la Ministerul Educaţiei, până în data de 7 martie.

  • „În ceea ce priveşte legea învăţământului preuniversitar, în primul rând au fost aduse nişte clarificări legislative, ca urmare a observaţiilor primite, cu privire la organizarea învăţământului special. De exemplu, am clarificat care sunt dimensiunile formaţiunilor, s-au făcut nişte corelări vizavi de momentul în care se poate merge pe desegregare. Adică, numai în momentul în care există resursele necesare de sprijin în fiecare şcoală. De asemenea, au fost aduse clarificări cu privire la procesul de încadrare a copiilor în diferite forme de sprijin pentru învăţământul special.”
  • „Am clarificat faptul că liceele tehnologice vor fi exceptate de la asumarea aceea cu două treimi a numărului de clase, asumarea filierei, acestea putând îngloba multiple filiere, tocmai având la bază observaţiile primite că multe astfel de licee sunt situate în zone care nu au alternative de alte licee şi atunci este bine să păstrăm această opţiune pentru familii şi pentru tineri.”
  • ”De asemenea, am completat prevederile privind învăţământul preuniversitar de profil agricol prin extinderea posibilităţii ca Ministerul Agriculturii să finanţeze specializări noi sau programe de perfecţionare pentru cadrele didactice.”
  • ”Am actualizat niște prevederi vizavi de guvernanţa învăţământului preuniversitar şi o serie de clarificări ca urmare a discuţiilor cu partenerii sociali vizavi de statutul personalului didactic.”

”Aşa cum a anunţat domnul prim-ministru, cele două proiecte de legi vor parcurge această etapă a discuţiilor tehnice între ministere, astfel încât ne dorim ca până pe data de 23 martie să putem adopta cele două proiecte legislative în Guvern”, a mai spus Ligia Deca.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.