Examenul de admitere la liceu va fi pilotat înainte ca el să intre în vigoare, cel mai devreme în 2027, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, săptămâna trecută, într-un interviu acordat Digi24.ro. În ceea ce privește cele două probe ale examenului, ministrul a arătat că se dorește ca, prin noua lege a educației, fiecare copil ”să aibă tot ce are nevoie în şcoală pentru a ajunge la profilul dorit”. ”Cred că prin programul <Şcoală după şcoală> putem organiza pregătiri pentru toţi copiii în aşa fel încât să aprofundeze materiile sau disciplinele la care vor dori ulterior să dea examen de admitere”, a explicat Ligia Deca.
Proiectul legii învățământului preuniversitar prevede că liceele pot organiza concurs de admitere în clasa a IX-a, pentru anumite specializări sau pentru toate specializările, pentru maximum 60% din numărul de locuri, după susținerea Evaluării Naționalee. Potrivit proiectului, concursul de admitere va consta în administrarea a două probe, stabilite la nivelul unității de învățământ, care vizează discipline aferente profilului/ specializării.
”Există două condiţii mari în propunerea legislativă, şi anume liceul să demonstreze concurenţă în anii anteriori pe profilul pe care va scoate locurile la concurs şi să-şi dorească acest lucru. Adică trebuie să existe o opţiune a liceului în acest sens. Ceea ce proiectul de lege stipulează este că întâi se dă Evaluarea Naţională, toată lumea dă Evaluarea Naţională la matematică, limba română şi limba maternă, dacă este cazul.
Nu se schimbă nimic în ceea ce priveşte Evaluarea Naţională, după care, pentru cei care intră în clasa a V-a în anul şcolar de după adoptarea legii, ei vor putea să dea şi un examen de admitere la profilul pe care îl doresc, dacă liceul pentru care optează organizează acest concurs de admitere.
Acest concurs de admitere nu se organizează pe toate locurile de pe profilul respectiv, chiar dacă este un profil foarte căutat. Se va organiza pe 60% dintre locuri, 40% rămânând în repartizare computerizată, iar din această proporţie de 40%, 10% dintre locuri se acordă preferenţial pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale şi pentru copiii de etnie romă”, a declarat Ligia Deca, pentru Digi.24.ro.
Ministrul Educației a anunțat că va fi organizată o pilotare a examenului de admitere la liceu, înainte ca el să intre în vigoare (cel mai devreme în 2027): ”Va mai dura patru ani până când vom vedea primul examen de admitere. Avem timp să definitivăm metodologia, s-o pilotăm ca să vedem cum ar funcționa, să tragem concluziile de rigoare și apoi, dacă este nevoie, să corectăm anumite aspecte. Nu va afecta viața niciunui copil care se află acum în gimnaziu. (…) Vom avea o pilotare a acestui examen de admitere înainte ca el să intre în vigoare pentru toți copiii, dacă vor opta ei sau dacă vor opta liceele dacă vor avea acest examen.”
Ministrul Educației a venit cu un răspuns și la criticile conform cărora introducerea acestui examen de admitere la liceu va încuraja piața meditațiilor.
“Nu cred că pregătirea trebuie să înceapă din clasa a V-a. Cred că există suficient timp şi cred că prin programul Şcoală după şcoală putem organiza pregătiri pentru toţi copiii în aşa fel încât să aprofundeze materiile sau disciplinele la care vor dori ulterior să dea examen de admitere. Există această supoziţie că un copil nu poate intra la ce liceu sau la ce profil doreşte decât dacă se pregăteşte suplimentar, cu resurse private. Ne dorim ca prin noul pachet de legi ale educaţiei să acordăm exact această aplecare personalizată asupra potenţialului fiecărui copil, în aşa fel încât să adecvăm şi ceea ce se predă la clasă, şi ceea ce putem preda suplimentar în programul Şcoală după şcoală sau prin alte programe, de exemplu cel de excelenţă, în aşa fel încât să aibă tot ce are nevoie în şcoală pentru a ajunge la profilul dorit”, a spus Ligia Deca.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a prezentat, săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, proiectele noilor legi ale educaţiei, acestea fiind publicate ulterior pe site-ul Ministerului Educației. Proiectul legii învățământului preuniversitar prevede că ”admiterea la liceu și evaluarea națională organizată la finalul clasei a VIII-a se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi care începe clasa a V-a în anul școlar 2023-2024”.
Citește și:
- Concursul de admitere la liceu: Prima generație care ar da acest examen este cea care începe clasa a V-a în anul școlar 2023-2024 – proiect de lege
- Noile legi ale educației, prezentate oficial: Liceele pot organiza concurs de admitere pentru 60% din locuri la profilurile unde ”există concurență dovedită în ultimii ani”
- World Vision România: Concursul pentru admitere la liceu creează inechitate în rândul copiilor şi arată neîncredere în Evaluarea Naţională
- Șase asociații ale elevilor acuză, într-o scrisoare deschisă, „cenzura” Ministerului Educației și cer să fie recunoscute prin noua lege
- Consiliul Naţional al Elevilor şi Federaţia Naţională a Părinţilor solicită eliminarea examenului de admitere la liceu din proiectul legii educației