Noul Bacalaureat. În ce va consta proba la matematică pentru elevii de la uman. Ligia Deca: ”Să calculeze un TVA, de exemplu, dintr-un preţ”

0

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a declarat, săptămâna trecută, că proba scrisă de competențe de bază din noua structură de Bacalaureat are rolul, de exemplu pentru elevii de la profilul uman care vor susține examen la matematică, de a testa ”capacitatea absolventului de a aplica noţiuni matematice de bază în situaţii reale”.

”Vor da o probă de competenţe de bază la matematică sau știinţe. Este o probă scrisă de competenţe de bază, aş sublinia de bază, pentru că oamenii îşi imaginează nu ştiu ce trigonometrie. La matematică va fi o probă de competenţe de bază prin care se testează posibilitatea sau capacitatea absolventului de a aplica noţiuni matematice de bază în situaţii reale”, a explicat Ligia Deca, într-un interviu acordat Digi24.ro.

Ministrul a dat și exemple: ”Să calculeze un TVA, de exemplu, dintr-un preţ, să înţeleagă care dintre două oferte de împrumut este mai avantajoasă. Chestiuni de acest tip care sunt necesare pentru orice cetăţean, după ce absolvi liceul, trebuie să te poţi descurca în societate. (…) Este doar pentru a ne asigura că orice absolvent de liceu are competenţele necesare să se descurce în societate şi în viaţa reală”.

Ligia Deca a precizat că noua structură a examenului de Bacalaureat va intra în vigoare din anul în care în care începe să se aplice legea, plus alți 5 ani, adică cel mai devreme în 2028. Proiectul legii învățământului preuniversitar, prezentat săptămâna trecută, prevede că ”examenul de bacalaureat se va desfășura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generația de elevi care începe clasa a IX-a în anul școlar 2024–2025”.

Conform proiectului, proba scrisă de evaluare a competențelor va fi organizată în timpul anului școlar, iar candidații vor primi calificativul admis/respins. Această probă (proba F) se va desfășura astfel: 

  • a) pentru profilul umanist, filiera teoretică, proba scrisă pentru evaluarea competențelor de bază la matematică/fizică/chimie/biologie;
  • b) pentru profilul real, filiera teoretică, probă scrisă pentru evaluarea competențelor de bază, la alegere, la una dintre disciplinele socio-umane: Logică, Psihologie, Sociologie, Economie, Filosofie;
  • c) pentru filierele tehnologică și vocațională, probă scrisă pentru evaluarea competențelor prevăzute la litera a) sau b), complementar disciplinelor alese la proba E.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.