Profesorii, la Gala SuperTeach: Noi, ca dascăli, avem în mâinile noastre inimile copiilor, operăm cu ele/Pentru mine, a fi dascăl e o muncă dureros de dulce

0
Gala SuperTeach a reunit peste 1.000 de participanți, atât offline, cât și online, din toată țara

O parte dintre cei peste 700 de profesori care au absolvit, până acum, cursurile de Mentalitate Deschisă în Educație, organizate de Institutul Dezvoltării Personale și SuperTeach, au urcat, miercuri seara, pe scena Galei SuperTeach. Aceștia au povestit din experiența la clasă și ce înseamnă pentru ei mentalitate deschisă, iar alături de ei au urcat pe scenă și elevi. ”Profesorii ar trebui să fie deschiși la părerile noastre și să aibă o relație frumoasă, prietenoasă cu elevii, dar bazată pe respect”, a spus Ana, elevă în clasa a V-a.

Șapte povești inspiraționale au fost prezentate în cadrul Galei SuperTeach, acestea fiind
”exemple de pasiune, implicare și rezultate excepționale, ca urmare a implementării în școli a instrumentelor de mentalitate deschisă”, se arată într-un comunicat al organizatorilor.

Cătălina Geanina Radu – profesor la Liceul Tehnologic Paul Dimo din Galați, Ramona Oltean – profesor la Școala Gimnazială Andrei Șaguna din Deva, Loredana Ciocoiu – profesor Școala Gimnazială nr.1 Theodor Bucurescu din Sânnicolau Mare, George Năzăreanu – Grădinița Karin’s Kids Academy din București, Mirabela Lojniță – Liceul Teoretic Băneasa din Constanța, Roxana Albu – Colegiul Comercial Carol I din Constanța și Ana Sorana Scutelnicu – profesor la Școala Primară Geomal și la Școala Gimnazială Stremț din Alba au fost aplaudați de către invitați pentru succesul cu care au aplicat la clasă instrumentele de mentalitate deschisă.

Alături de ei au urcat pe scenă facilitatorii în Mentalitate Deschisă: Adriana Bârcean, Laura Nicoară, Cristina Ene, Irina Vasile, Carmen Matei, Ana Gorcea, Carmina Vakulovski și Floriana Grozavu.

Loredana Ciocoiu, profesor de istorie la Școala Gimnazială nr.1 ”Theodor Bucurescu” din Sânnicolau Mare: ”În 2012 intram în școală ca profesor de istorie. Știam doar două lucruri: că iubesc copiii și istoria. După un an la catedră, îmi venea să opresc fiecare om de pe stradă și să spun: Am avut dreptate, am devenit doctor, pentru că noi, ca dascăli, avem în mâinile noastre inimile copiilor, operăm cu ele. Din acel moment, înainte să intru la oră, mi se face sufletul ghem. Ce mare răspundere am! Cu toții ne-am dori să intrăm în clasa viitorului. De un an de zile, o facem, însă ce am găsit? Că punem mai mult preț pe conectarea la internet decât pe conectarea interumană. Pentru un învățământ de calitate, fundația este relația profesor-elev.”

Cătălina Geanina Radu, profesor de limba și literatura română la Liceul Tehnologic ”Paul Dimo din Galați: ”Pentru mine, a fi dascăl e o muncă dureros de dulce. E o încercare de a te reinventa permanent pentru a face față acestei lumi, aflate în permanentă schimbare și să creezi totuși vibrație. Aceasta este cea mai mare bucurie. Dar avem nevoie să fim văzuți așa cum suntem, și nu după școala sau mediul din care provenim, nu după rezultatele de la examenele naționale sau de la olimpiade, nu după gradele didactice. Mărturisesc că am trăit aceste frustrări mulți ani la rând, dar salvarea mea a venit atunci când mi s-a deschis perspectiva cunoscând SuperTeach și participând la cursul de mentalitate deschisă în educație. Mi-am conștientizat propriile limite și am încercat să ies din cercul strâmt al abordării tematice. Drumul a fost greu, dar atunci când elevii devin partenerii tăi egali, ne bucurăm de reușită împreună. Îmi place să cred că orele de limba și literatura română sunt inovative. Deși elevii mei nu citesc de obicei, profit de faptul că au talentul de a crea fapte și oameni. Și dacă înainte îi pedepseam pentru abatere de la subiectul operei, acum îi încurajez să fie parte din poveste, să fie autori și personaje, să spună ce ar fi simțit în locul acestora, cum s-ar fi comportat acestea și dovedesc abilități de fini psihologi. Ideea este că atunci când vezi măreția în ceilalți, o descoperi și în tine și te simți inspirat să le vii în ajutor.”

Ana Sorana Scutelnicu, profesor la Școala Primară Geomal și la Școala Gimnazială Stremț din Alba: ”Am vrut să devin învățătoare, dar o învățătoare altfel decât cea pe care am avut-o eu. O învățătoare care să vadă supereroul în fiecare elev, să caute potențialul în fiecare dintre ei. SuperTeach a fost cel care m-a dus pe mine un pas mai departe.(…) Mentalitatea nu se schimbă peste noapte, dar mentalitatea deschisă a devenit un mod de viață pentru mine și este fantastic pentru că e aplicabilă în toate domeniile în care interacționez cu ceilalți. (…) Învăț de la elevii mei. Nu, nu sunt o învățătoare perfectă. Învăț, dar învățăm împreună. Eu să fiu învățătoarea lor, ei să fie elevii mei și este fantastic. Energia pe care o simt în fiecare zi cu mentalitatea deschisă îmi dă putere să merg mai departe. Cea mai importantă lecție pe care eu am învățat-o la SuperTeach este aceea că schimbarea este un îndemn la acțiune, este un verb. Nu cade din cer, nu este o ploaie, ci ea se află în mâinile noastre și este și o datorie. O datorie față de generațiile care urmează.”

Ana Maria Mărgean, elevă în clasa a V-a și câștigătoarea concursului de televiziune “Românii au talent 2021”: ”Este foarte frumos la școală. Mă simt foarte bine în preajma elevilor și profesorilor. În acest an de pandemie, a fost greu pentru că mie îmi place mai mult la școală, să intru în contact cu colegii. Mi-au lipsit colegii, profesorii, mi-a lipsit să îi strâng în brațe, să avem conversații, mi-a lipsit cam totul de la școală. Mă bucur că m-am întors la școală. (…) Profesorii ar trebui să aibă o mentalitate deschisă, să fie deschiși la părerile noastre, părerile elevilor și să aibă o relație frumoasă, prietenoasă cu elevii, dar bazată pe respect.”

Andrei Șelaru (Selly), vlogger și susținător al nevoii de reformare a școlii românești, mesaj către toți profesorii din țară: ”Voi conturați viitorul României, pentru că elevii, pe care îi aveți astăzi în bănci, vor fi mâine adulții din societate care vor fi nevoiți să rezolve multe probleme, să găsească soluții și trebuie să fie pregătiți pentru a face aceste lucruri. Este important să mergeți la școală cu zâmbetul pe buze și energie bună, pentru că elevii simt toate astea. Cred că jobul de profesor este cel mai important din lume și ar trebui să punem profesorul la loc de cinste în societate. Însă, dacă ne uităm cum sunt plătiți dascălii și la respectul care li se acordă, aș spune că mai avem pași importanți de făcut în această direcție. (…) Eu am avut norocul unor profesori buni și deschiși la minte, însă au fost și profesori care nu mi-au rămas la inimă – acestora le-aș spune că ar trebui să fie mai puțini reci, să predea cu mai mult suflet, cu mai puțină umilință pentru elevi. Știți că unii profesori fac bullying cu elevii?”

Gala SuperTeach a reunit peste 1.000 de participanți, atât offline, cât și online, din toată țara: oameni de business și reprezentanți ai mediului diplomatic, reprezentanți ai aparatului guvernamental, profesori, experți în educație, dar și elevi.

Evenimentul, aflat deja la cea de-a 3-a ediție, a celebrat rezultatele obținute de profesorii comunității educaționale SuperTeach și a inclus și o licitație pentru educație, în urma căreia s-au strâns peste 120.000 de euro, bani ce vor fi investiți în transformarea învățământului românesc.

Reprezentanții mediului de afaceri, prezenți la eveniment, au licitat pentru echipamente sau piese vestimentare oferite de cei mai mari sportivi români, campioni naționali și mondiali, ori de persoane publice din România. Mai precis, pentru tricoul oferit de Cristina Neagu (handbal), pentru racheta Simonei Halep (tenis), pentru mănușa-spadă purtată de Ana-Maria Brânză (scrimă) la Campionatul Mondial de Scrimă, pentru mingiile oferite de Horia Tecău (tenis), precum și pentru elementele vestimentare semnate de designerul Adina Buzatu, pentru cursurile de Mentalitate Deschisă în Educație (oferite de Institutul Dezvoltării Personale și SuperTeach) și pentru un prânz cu prezentatoarea de televiziune Andreea Esca, prezentă și ea la Gala SuperTeach.

Mesajul ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, prezent la gală: ”M-aș bucura să existe încredere în școală, iar faptul că SuperTeach promovează încrederea și mentalitatea deschisă în educație mă entuziasmează foarte mult. Avem nevoie de profesori motivați și pasionați de ceea ce fac, care să fie veritabili vectori de schimbare în comunitățile din care fac parte, pentru colegii lor și, mai ales, pentru elevii lor. În ultimii 30 de ani, am schimbat foarte multe lucruri în viața mea, mai puțin numele și profesia de dascăl. Restul pozițiilor sunt trecătoare. (…)

Îmi doresc foarte mult ca în comisiile de interviu pentru directorii de școli să fie și un reprezentant al companiilor, specialist în resurse umane, alături de cei trei profesori, de reprezentantul autorității locale. Mizez foarte mult pe acest lucru și vă mulțumesc anticipat. Sunt convins că vom reuși asta, în lunile care urmează. Este un mic exemplu de contribuție practică a mediului de afaceri la evoluția școlii. Directorii școlilor, fără să minimizez rolul niciunuia dintre dvs. (profesori), constituie coloana vertebrală a oricărui sistem de educație. Pe o coloană bolnavă degeaba încerci să pui masă musculară și alte lucruri, pentru că nu o să reziste. De aceea, am început concursurile de directori, am garantat că aceste concursuri vor fi organizate într-o manieră care să privilegieze exclusiv, subliniez și asum, criteriul competenței.”

Citește și: Învățătoarea „magică” a lui Matei: „Încerc să fac din fiecare zi de școală o sărbătoare. Copiii să vină cu drag, să fie încurajați, lăudați, apreciați”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.