Ministerul Sănătăţii ”nu are baza legală pentru a achiziţiona teste pentru şcoli”, iar testele non-invazive nu sunt ”un filtru atât de bun”. Replica lui Cîmpeanu

0

Ministerul Sănătăţii nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor rapide pentru şcoli, a afirmat, duminică, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, după ce Sorin Cîmpeanu a precizat că testarea non-invazivă este una dintre cele patru condiții pentru deschiderea tuturor școlilor cu prezență fizică la sfârșit de mai-început de iunie, iar Ministerul Educației mizează pe sprijinul MS pentru achiziția acestora.

„Ministerul Sănătăţii nu are cadrul normativ pentru a achiziţiona teste pentru şcoli, de exemplu, sau pentru orice altă unitate în afară de unităţile din subordine, iar aceste teste constituie cu siguranţă un filtru. Nu e un filtru atât de bun, atât de exact pe cât ne-am dori cu toţii, dar este un filtru, aşa încât, dacă oricine doreşte să achiziţioneze un test sau altul, o poate face, evident. Ministerul Sănătăţii, repet, nu are baza legală pentru achiziţionarea testelor pentru şcoli, lucrul acesta este cât se poate de clar şi comunicat şi Ministerului Educaţiei”, a spus Vlad Voiculescu, citat de Agerpres.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, a adăugat că testele din salivă nu sunt incluse în metodologia de lucru a INSP.

Este un test care nu este în metodologia de lucru a INSP. În momentul în care testele acestea vor fi de o calitate superioară şi corespunzătoare, bineînţeles că va fi un pas înainte pentru o testare mai plăcută pentru populaţie, dar deocamdată aceste teste nu sunt agreate de metodologie pentru că nu sunt suficient de bune”, a afirmat Andreea Moldovan.

Replica ministrului Educației

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a revenit după declarațiile reprezentanților Ministerului Sănătății și a arătat că, dacă testele non-invazive sunt ”irelevante”, atunci Ministerul Educației va propune deschiderea școlilor cu respectarea celorlalte trei condiții.

Atunci când am spus că este nevoie de o testare în școli m-am bazat pe recomandarea Ministerului Sănătății. Acum dacă Ministerul Sănătății, care are deplină competență pentru a se pronunța, spune că aceste teste non-invazive nu sunt relevante, cu atât mai bine, noi ne bazăm pe opiniile specialiștilor din sănătate și vom propune din partea Ministerului Educației să se respecte doar trei condiții pentru redeschiderea tuturor școlilor, cu prezență fizică.

Mai exact, respectarea regulilor – este vorba de distanțarea adecvată, de purtarea obligatorie a măștii, măsuri de igienă și de asemenea de aerisirea spațiilor, și aceste reguli se respectă. A doua condiție este vaccinarea personalului didactic și, la momentul acesta, avem aproape 150.000 de angajați în învățământ vaccinați, deci aproape 50%, este o condiție îndeplinită  (…) Iar a treia condiție care rămâne este aceea a confirmării ipotezelor epidemiologilor conform cărora, după un vârf pe  care îl vom atinge cu privire la rata de infectare în luna aprilie, va urma un trend descendent. Având respectarea regulilor, vaccinare și trend descendent, dacă testele non-invazive sunt irelevante, atunci Ministerul Educației va propune deschiderea școlilor cu respectarea acestor trei condiții”, a spus Sorin Cîmpeanu, la Digi 24.

Citește și: Sorin Cîmpeanu, despre testele non-invazive: Ministerul Educației nu are atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. Mizăm pe sprijinul MS

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here