Sorin Cîmpeanu, despre testele non-invazive: Ministerul Educației nu are atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. Mizăm pe sprijinul MS

0

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că achiziția testelor non-invazive ce ar urma să fie folosite în școli pentru testarea elevilor trebuie făcută de ”entități cu competență în domeniul medical”, arătând că ”Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical”.

”Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală în domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România”, precizează Sorin Cîmpeanu.

În urmă cu câteva zile, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, declara că testele non-invazive pentru şcoli trebuie achiziţionate de către Ministerul Educaţiei, întrucât Ministerul Sănătăţii nu are atribuții de a face achiziţii pentru unitățile de învățământ.

Sorin Cîmpeanu susține într-o declarație de presă, transmisă duminică, că folosirea testelor non-invazive în școli reprezintă una dintre cele patru condiții ce trebuie îndeplinite simultan pentru ca Ministerul Educației să poată propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile, fără scenarii diferențiate.

Declarația integrală a ministrului Educației:

”În 8 săptămâni de școală (începând din 8 februarie!), au fost folosite mai puțin de 2% din numărul total de teste antigen rapide puse la dispoziție pentru testarea în școli.

Cauzele acestui insucces major au fost două:

1. Lipsa de personal medical sau indisponibilitatea acestuia pentru administrarea testelor antigen rapide.

2. Sunt considerate de foarte mulți părinți ca fiind «invazive»/traumatizante pentru copii, mai ales pentru cei de vârstă mică. Drept urmare, nu-și dau acordul pentru testarea în acest fel.

Soluția este utilizarea unor teste non-invazive care înlătură cele 2 neajunsuri (nevoia de administrare de către personal medical și reticența părinților cu privire la exprimarea acordului absolut necesar pentru elevii minori).

Testele antigen rapide rămase (peste 1 milion) ar putea fi redirecționate pentru testarea adulților.

Achiziția acestor teste non-invazive trebuie făcută de entități cu competență în domeniul medical. Ministerul Educației nu are competențe și atribuții pentru achiziția niciunui tip de test medical. Mizăm foarte mult pe sprijinul Ministerului Sănătății (ca autoritate guvernamentală in domeniul sănătății) pentru implicare în vederea asigurării unei protecții sanitare corespunzătoare în școlile din România.

Astfel, Ministerul Educației va putea propune, la finalul lunii mai-începutul lunii iunie, reluarea cursurilor cu prezență fizică pentru toate școlile (fără scenarii diferențiate!), dacă vor fi întrunite simultan următoarele patru condiții:

1. Respectarea regulilor de protecție sanitară în școli. Aceste reguli se respectă mai riguros în școli decât în cele mai multe locații (purtare mască de protecție, respectare reguli de igienă, distanțare adecvată, aerisire spații).

2. Susținerea continuării campaniei de vaccinare a personalului din învățământ. În acest moment, personalul din învățământ este cea mai numeroasă categorie socio-profesională din perspectiva numărului de persoane vaccinate – echivalent deja cu aproape 50% din totalul celor 350.000 de angajați din sistemul național de învățământ.

3. Testele non-invazive să fie disponibile în școli în data de 4 mai, la revenirea din vacanță/reluarea cursurilor conform scenariilor verde/galben/roșu pentru toți elevii (cu excepția claselor terminale care vor reveni la școală în data de 10 mai).

4. Confirmarea ipotezei specialiștilor epidemiologi cu privire la trendul descendent al ratei de infectare în luna mai.”

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here