Persoanele exceptate de la purtarea măștii de protecție. Precizări de la Ministerul Educației și Ministerul Sănătății

0

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii au prezentat, duminică seară, excepțiile de la purtarea obligatorie a măştii de protecție și noul formular prin care părinții își dau acordul pentru testarea copiilor în cazul în care au simptomatologie specifică COVID-19. Școlile se redeschid luni, conform celor trei scenarii. În oricare dintre ele, cu excepția localităților carantinate, sunt prezenți fizic în sălile de clasă copiii de grădiniță și clasele primare. În scenariul galben, vin la școală și elevii din clasele a VIII-a și a XII-a. 

Documentul cu excepţiile de la purtarea măştii de protecție, semnat de miniștrii Educației și Sănătății, a fost făcut public de Ministerul Educației.

Document: ”Precizări comune privind exceptarea de la portul măștii de protecție în cadrul unităților de învățământ preuniversitar

Regulile și excepțiile privind purtarea măștii sunt stabilite de Ministerul Sănătății care are ca atribuție principală elaborarea de politici, strategii şi programe de acţiune în domeniul sănătăţii populaţiei, în Ordinul Comun MS-MAI nr. 874/81/2020 din 22 mai 2020 privind instituirea obligativităţii purtării măştii de protecţie, a triajului epidemiologic şi dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă.

Potrivit actului normativ mai sus-menționat, preluat și în Hotărârea de Guvern nr.3 din 12 ianuarie 2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României masca de protecție trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în oricare din spațiile închise ale incintei.

În funcţie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unităţii, pot exista unele excepţii, de la purtatul măștii, în conformitate cu dispozițiile cuprinse la subpct 2, Pct.I din Anexa Ordinului 874/81/2020, astfel:

a) angajatul este singur în birou
b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;
c) persoana desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
d) prezentatorii TV şi invitaţii acestora, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane;
e) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Persoanele alergice la materialele din care sunt confecționate măștile pot purta măști confecționate din alte materiale decât cele la care se știu alergice sau alte forme de protecție (de exemplu viziere).

Persoanele cu afecțiuni respiratorii cronice cu capacitate redusă de oxigenare au un risc crescut de a dezvolta forme severe de COVID -19 și de aceea este recomandată participarea lor on-line la activitățile didactice in locul prezenței fizice fără mască.

Astfel, din dispozițiile legale mai sus menționate, rezultă că excepțiile se aplică în
funcție de evaluarea riscului efectuat de medicul de medicina muncii al unității sau de medicul curant pentru persoanele ce prezintă alergii.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here