Măștile textile vor fi permise la clasele primare, a anunțat ministrul Sănătății. La gimnaziu și liceu va fi însă obligatorie purtarea măștilor medicale

0

Elevii din clasele primare vor putea purta la școală și măști textile, a declarat, luni seară, la Digi24, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, după ce în urmă cu o săptămână spunea că în noul an școlar va fi permisă doar utilizarea măștilor medicale. În schimb, elevii din clasele gimnaziale și liceale vor fi obligați să poarte măști de uz medical. Purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în spațiile închise, iar ministrul Sănătății a explicat și condițiile în care se pot organiza orele de sport fără mască. 

”Nu e problema că nu sunt bune măștile textile. Problema este că cele textile nu sunt standardizate. Ele au o paletă mult mai largă de variație în ceea ce privește eficiența și eficacitatea și nu există un standard pe care măștile textile sunt obligate să le respecte.

Concluzia la care am ajuns împreună cu specialiștii și cu Ministerul Educației a fost că vom permite pentru clasele primare atât măști textile, cât și măști medicale, dar vom recomanda ferm, vom obliga practic portul măștilor de uz medical la clasele gimnaziale și liceale”, a spus Ioana Mihăilă.

Potrivit ministrului Sănătății, purtarea măștii de protecție va fi obligatorie în toate spațiile închise. La orele de sport, a explicat Ioana Mihăilă, până la incidența de 2 la mie, ”ipoteza de lucru pe care o avem acum pe masă este fără mască în sala de sport, dar cu recomandarea fermă ca activitățile sportive, acolo unde se poate, să fie efectuate afară, doar la nevoie în interior și doar până la 2 la mie fără mască. Peste incidența de 2 la mie, se renunță la activitatea sportivă, dacă ea nu se poate desfășura afară.”

Distanțarea fizică în clase între copii va fi asigurată ”cât se poate” – a adăugat ministrul – ”dar condiții clare legate de ventilație și de aerisire permanentă și de menținere a acelor mijloace de prevenție care au legătură cu igiena mâinilor”.

În ceea ce privește vaccinarea copiilor de peste 12 ani în școli, ministrul Sănătății a arătat că sunt trei tipuri de vaccinare ce vor fi aplicate în unitățile de învățământ:

  • acolo unde se poate şi unde există cabinete medicale şcolare, medic şcolar şi dotare corespunzătoare, la nivelul acelor cabinete se pot organiza centre de vaccinare;
  • acolo unde infrastructura sau personalul nu permit organizarea în acele cabinete, se poate solicita caravană mobilă prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare. În special în oraşe avem centre de vaccinare care au timp, nemaiavând acum atât de multă activitate, să se mobilizeze către şcoli.
  • la şcolile unde există un centru de vaccinare în imediata proximitate, reprezentanţii şcolii informează şi programează copiii și părinţii şi cadrele didactice la vaccinare.”

Întrebată cum comentează faptul că ”atât de puțini profesori s-au vaccinat”, Ioana Mihăilă a răspuns că i se pare ”cel puțin trist și cu siguranță îngrijorător”.

Profesorii, la fel ca și personalul medico-sanitar, ar trebui să fie printre vectorii care transmit și educă populația spre vaccinare și atunci, da, este trist și îngrijorător că acești potențiali vectori nu au ales ce era bine pentru ei în primul rând, și anume să se protejeze prin vaccinare, și ce e bine pentru cei pe care îi învață și îi îngrijesc”, a precizat Ioana Mihăilă.

Întrebată totodată cât de periculos este să intre la clasă un profesor nevaccinat, Ioana Mihăilă a răspuns: ”E periculos în primul rând pentru sănătatea lui. (…) Profesorii sunt obligați să poarte mască. Riscul de transmitere cu profesori care poartă mască și toți elevii care poartă mască este mult redus. Nu este eliminat, dar este semnificativ redus. Împreună cu ventilația permanentă și evident cu promovarea vaccinării, ar trebui să mergem spre bine.

Părinții copiilor vaccinați ar trebui să aibă dreptul de a refuza intrarea la clasă a profesorilor nevaccinați – a mai fost întrebată Ioana Mihăilă.

”Cred că profesorii ar trebui să se gândească serios să se vaccineze. Niciodată nu e  târziu să se vaccineze. (…) Cred că părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați, ca să fie o chestiune transparentă și școlile să promoveze mai activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, declara pe 24 august că măştile utilizate de către elevii din învăţământul primar, gimnazial, liceal, precum şi la nivelul universităţilor trebuie să fie de uz medical, purtarea măştilor textile nemaifiind permisă în noul an şcolar/universitar.

Miercuri, 1 septembrie, urmează să fie semnat ordinul comun al miniştrilor Educaţiei şi Sănătăţii privind condiţiile în care va începe şcoala în data de 13 septembrie.

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.