Trei colegii din Braşov, amendate de CNCD pentru că au condiționat continuarea cursurilor de către elevi prin obţinerea anumitor medii

0
Foto: facebook.com/SagunaOficial

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat trei colegii din Braşov cu câte 2.000 de lei pentru că au condiţionat, prin prevederile din regulament, continuarea cursurilor de către elevi prin obţinerea anumitor medii. Este vorba de Colegiul Naţional ”Andrei Şaguna”, Colegiul Naţional ”Doctor Ioan Meşotă” și Colegiul Naţional ”Grigore Moisil”.

Decizia a fost luată, miercuri, prin vot unanim, de către Colegiul director al CNCD, care a stabilit astfel că prevederile în cauză sunt discriminatorii.

Cazul celor trei colegii din Brașov a intrat în atenția publică în februarie 2019, după ce au fost publicate informații care arătau că elevii vor fi dați afară din școală dacă nu obțin anumite medii, cum ar fi media generală 8.50, media 8 la purtare sau media 7 la Română ori Matematică.

Directorul Colegiului „Andrei Şaguna” din Braşov, Dumitru Cezar Boghici, declara, la acel moment, că prevederea din regulament (de exemplu, elevii care obțin media generală sub 8.50 sunt nevoiți să se transfere la alte școli) a fost introdusă în urmă cu 18 ani şi nimeni nu a contestat-o până acum.

Comunicatul de presă al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării:

”Colegiul director al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, întrunit în şedinţa de soluţionare a petiţiilor în data de 06 mai 2020, a adoptat următoarele hotărâri:

1. Prevederile din regulamentul unei unităţi de învăţământ preuniversitar (public) prin care se condiţionează continuarea frecventării cursurilor instituţiei de învăţământ prin obţinerea de către elevi a unor medii de promovare mai mari decât cele stabilite prin art. 126 alin. (1) şi art. 127 alin. (1) din ROFUIP aprobat prin OMENCS nr. 5079/2016 constituie o faptă de discriminare indirectă potrivit art. 2 alin. (1) şi art. 11 alin. (1) din O.G. 137/2000.

Prevederile declarate discriminatorii din regulamentele în cauză sunt următoarele:

Elevii din învăţământul gimnazial nu vor mai urma cursurile la Colegiul Naţional D.I.M în următoarele cazuri: media la purtare pe un semestru este mai mică de nota 8 (opt), Media anuală la disciplinele Limba şi literatura română sau Matematică este mai mică de nota 7 (şapte), iar aceştia nu obţin nota minimă 7 (şapte) nici la reexaminarea care se va desfăşura în perioada examenelor de corigenţă.’

Sau

‘Elevii claselor a V-a, a VI-a, a VII-a, care la sfârşitul anului şcolar nu obţin media generală de minimum 8.50, mediile la limba şi literatura română şi la matematică de minimum 8, sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declaraţi necorespunzători cu standardele şcolare asumat prin contractul educaţional semnat de părinte în momentul înscrierii, şi, în consecinţă, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligaţi să se transfere.’

Colegiul director a aplicat sancţiunea amenzii contravenţionale în cuantum de 2.000 lei pentru fiecare unitate de învăţământ în parte (Colegiul Naţional ‘Andrei Şaguna’, Braşov, Colegiul Naţional ‘Doctor Ioan Meşotă’, Braşov, Colegiul Naţional ‘Grigore Moisil’, Braşov).

Hotărârea a fost adoptată cu unanimitatea de voturi a celor prezenţi (8 voturi).” (sursa: Agerpres)

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.