Ministerul Educației, amendat de CNCD pentru că a eliminat bursele elevilor din mediul rural care merg la liceu în altă localitate

0
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Educației - România

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis, miercuri, sancționarea Ministerului Educației cu o amendă de 10.000 de lei pentru ordinul de ministru prin care au fost eliminate bursele de ajutor social acordate elevilor care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate, decât cea de domiciliu.

”Fapta Ministerului Educației Naționale prin care a eliminat acordarea bursei de ajutor social elevilor care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate, decât cea de domiciliu, constituie faptă de discriminare potrivit art. 1 alin. (2) lit. e., art. 2 alin. (1), alin. (3), art. 10 lit. h, art. 11 alin. (1). Se sancționează cu amendă contravențională în cuantum de 10.000 de lei Ministerul Educației Naționale, se stabilește un termen de monitorizare de 6 luni pentru eliminarea faptei de discriminare”, a anunțat CNCD, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi (8) a celor prezenți, sancțiunea fiind stabilită cu 5 voturi ”pentru” și 3 ”împotrivă”, mai precizează Consiliul.

Bursa socială pentru elevii din mediul rural care merg la liceu în altă localitate a fost eliminată de Ministerul Educaţiei, în septembrie, prin intermediul unui ordin de ministru semnat de Sorin Cîmpeanu (Ordinul nr. 5.379/7.09.2022 pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor din învățământul preuniversitar).

Reacția elevilor

Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETm) au salutat, într-un comunicat de presă, decizia CNCD de a amenda Ministerul Educației pentru tăierea burselor elevilor din mediul rural și au solicitat Ligiei Deca să revoce ordinul.

”Miercuri, 16 noiembrie a.c., Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a decis sancționarea Ministerului Educației cu amendă de 10.000 de lei pentru ordinul de ministru adoptat de fostul ministru Sorin Cîmpeanu, care a tăiat bursele de ajutor social ale elevilor din mediul rural și ale elevilor de clasa V-a. Ordinul a fost publicat peste noapte, din pix, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului, fiind astfel încălcate în mod flagrant principiile transparenței decizionale prevăzute de Legea 52/2003. Salutăm decizia CNCD de a se autosesiza în cazul burselor și de a amenda Ministerul Educației”, se arată în comunicat.

Asociațiile de elevi reamintesc că au solicitat, atât public cât și sub forma unor plângeri prealabile, noului ministru al Educației, Ligia Deca, să revoce ordinul și să dea înapoi bursele elevilor.

”În contextul deciziei Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și a reafirmării caracterului profund discriminatoriu și nelegal al ordinului, solicităm ferm ministrului educației Ligia Deca să nu conteste sancțiunea CNCD, să recunoască public faptul că ordinul a fost nelegal, să nu mai apere greșelile fostului ministru Sorin Cîmpeanu și să revoce ordinul”, au mai transmis elevii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.