Elevii de gimnaziu cu media generală sub 8.50, dați afară din școală la Brașov

0

Trei colegii din Brașov au stabilit, prin regulamentele de organizare și funcționare sau prin contractul educațional, că elevii de gimnaziu vor fi dați afară din școală, dacă nu obțin, la sfârșitul anului școlar, o medie generală minimă – 8.50 în cazul unuia dintre colegii. Informația a fost publicată de educațieprivata.ro, după ce a fost semnalată pe pagina de Facebook ”Părinții cer schimbare”.

Cele trei colegii care au astfel de prevederi sunt Colegiul Național ”Andrei Șaguna”, Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” și Colegiul Național de Informatică ”Grigore Moisil”.

În cazul Colegiului Andrei Șaguna, Regulamentul de organizare și funcționare prevede:

”Elevii claselor a V-a, a VI-a şi a VII-a, care la sfârşitul anului şcolar nu obţin media generală de minimum 8.50, mediile generale la limba română şi la matematică de minimum 8.00 sau media generală la purtare de minimum 9.50, sunt declaraţi necorespunzători cu standardele şcolare asumate prin contractul educaţional semnat de părinte în momentul înscrierii la Colegiul Naţional „Andrei Șaguna” şi, în consecinţă, nu vor mai frecventa cursurile colegiului, fiind obligaţi să se transfere, pentru anul şcolar următor, la alte şcoli. ”

În Regulamentul Colegiului Național ”Dr. Ioan Meșotă” se stabilește:

”Elevii din învăţământul gimnazial nu vor mai urma cursurile  în următoarele cazuri:

i. media la purtare pe un semestru este mai mică de 8,00 (opt).
ii. media anuală la disciplinele Limba și literatura română sau Matematică este mai mică de 7,00 (șapte), iar aceștia nu obțin nota minimă 7,00 (șapte) nici la reexaminarea care se va desfășura în perioada examenelor de corigență. ”

Contractul educațional semnat de părinții elevilor de la Colegiul Național de Informatică ”Grigore Moisil” prevede că acesta va înceta ”de drept” dacă media generală a elevului scade sub 8.50, media la purtare scade sub 10, iar media la disciplinele de studiu care sunt testate în Evaluarea Națională scade sub 7.

Foto: Pagina de Facebook – Părinții cer schimbare

Pe pagina Părinții cer schimbare, părerile sunt pro și contra, unii susținând că asemenea prevederi sunt ilegale și discriminatorii, alții că se încurajează performanța.

”Nu cred că este vorba de segregare”

Oana Ariana Bucur, Inspectorul școlar general din Brașov, spune însă că nu este vorba de ”segregare”.

”Este un regulament intern pe care școlile l-au stabilit în Consiliul de Administrație și, în condițiile în care acel regulament este semnat de părțile implicate, cred că el devine obligatoriu. Sunt colegii care au performanță și care, pentru a-și menține ștacheta așa cum și-au propus, au impus aceste medii pentru a putea rămâne. (…) Nu cred că este vorba de segregare. Sunt școli de masă, dar trebuie să ținem cont de istoricul și de rezultatele pe care le au în competițiile școlare. Dacă elevul nu poate ține pasul…”, a declarat pentru Edupedu.ro Inspectorul școlar general din Brașov.

”Numai la noi se poate întâmpla așa ceva!”

Iulian Cristache, președintele Federației Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniversitar, spune că ceea ce prevăd Regulamentele colegiilor din Brașov reprezintă o încălcare a Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Am și vorbit cu dna Inspector General. Este o încălcare a ROFUIP. Pe de altă parte… sunt în dilemă dacă trebuie să accept ce și-au dorit părinții. Nu este nicio sesizare, părinții își doresc această reglementare, culmea. La fel de adevărat este că, directorul trebuie să vegheze la respectarea legii, ceea ce nu se întâmplă prin acel ROI, de la acele U.Î. Numai la noi, în RO, se poate întâmpla așa ceva! Părinții sunt la fel de vinovati ca si conducerea U.Î.”, a scris Cristache pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.