Andronescu, despre regula mediei 8.50: De ce trebuie să ne ducem la sancţiuni? Omul poate şi greşeşte…

0
Foto: psnews.ro

Colegiile din Brașov care obligă elevii de gimnaziu să se transfere la alte școli în cazul în care nu obțin media generală 8.50 trebuie să își schimbe regulamentele de funcționare. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, spune că regulamentul unei școli nu poate să exceadă prevederilor legale și a discutat despre acest lucru și cu inspectorul școlar general de la Brașov și cu directorului Colegiului ”Andrei Șaguna”. Andronescu a adăugat că reprezentanţii colegiilor nu vor fi sancționați pentru că… ”omul mai greşeşte”.

Ecaterina Andronescu a declarat, marți, că Regulamentul de funcţionare pentru unitatea şcolară se aplică, local, în fiecare unitate şi că acesta nu poate să exceadă, prin prevederile prin care le are, acte normative cu putere de reglementare mai mare, cum ar fi ordinele de ministru prin care se aprobă metodologii, regulamentul naţional sau legi, transmite Agerpres.

„Cum niciunul dintre aceste acte normative cu putere mai mare nu cuprind o asemenea prevedere, evident că Regulamentul nu poate să exceadă acestor prevederi”, a spus ministrul.

Întrebată dacă a aplicat vreo sancţiune, Andronescu a răspuns: „De ce trebuie să ne ducem numai la sancţiuni? Omul poate şi greşeşte, trebuie să-şi corecteze greşeala (…). Am discutat şi cu doamna inspector general şi cu directorul Colegiului Naţional Şaguna, sper că am fost înţeleasă”.

Secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, Florian Lixandru, a anunțat că Ministerul Educației va trimite o adresă către toate inspectoratele şcolare prin care le va cere să verifice regulamentele şcolilor și să le corecteze acolo unde este încălcată legea.

Secretarul de stat a declarat pentru HotNews.ro  că ceea ce se întâmplă la cele trei colegii din Brașov este abuziv, iar prevederile care stabilesc o medie minimă sunt contrare prevederilor legale. Florian Lixandru a precizat pentru SparkNews.ro că directorii de școli care refuză ”intrarea în legalitate” vor fi sancționați.

Trei colegii din Brașov au stabilit, prin regulamentele de organizare și funcționare sau prin contractul educațional, că elevii de gimnaziu vor fi dați afară din școală, dacă nu obțin, la sfârșitul anului școlar, o medie generală minimă – 8.50 în cazul unuia dintre colegii.

Cele trei colegii care au astfel de prevederi sunt Colegiul Național ”Andrei Șaguna”, Colegiul Național ”Dr. Ioan Meșotă” și Colegiul Național de Informatică ”Grigore Moisil”.

Directorul Colegiului „Andrei Şaguna” din Braşov, Dumitru Cezar Boghici, a declarat că prevederea care stabilește că elevii de gimnaziu, care obțin media generală sub 8.50, sunt nevoiți să se transfere la alte școli a fost introdusă în urmă cu 18 ani şi nimeni nu a contestat-o până acum. Asociația de Părinți a colegiului susține că ”elevii de gimnaziu nu sunt traumatizaţi de regulament”.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.