Liviu Pop susține că Ministerul Educației este condus de ”baronii manualelor”: ”Tentaculele sunt bine infiltrate”

0
Foto: zf.ro

Fostul ministru al Educației, Liviu Pop, spune că, în școlile din România, se vând manuale și auxiliare precum s-ar vinde în farmacii medicamente neomologate și susține că MEN este condus de „baronii manualelor” din 2011, lucru despre care ar ști președintele, premierul și DNA, informează Mediafax. 

Într-o emisiune la Digi TV, fostul ministru al Educației, Liviu Pop, a spus că poate vorbi despre „baronii manualelor”, care conduc MEN.

Știu doar de baronii manualelor din Ministerul Educației. Dacă vreți, facem emisiuni întregi despre șpăgile indirecte și directe care se dau și despre care și DNA știe, și președintele statului știe. (…) Tentaculele sunt acolo”, a spus Liviu Pop.

Întrebat dacă Ministerul Educației nu este condus în prezent, de PSD, Liviu Pop a răspuns: „Nu e condus de PSD, e condus de baronii manualelor Ministerul Educației, din 2011. Noi ne-am perindat pe acolo câte șase luni, cinci luni, fiecare cât noroc a avut (…) Pe zona manualelor și a auxiliarelor, tentaculele baronilor sunt bine infiltrate, știe și președintele statului, că are informații de la SRI, și premierul știe, și toți miniștrii Educației”, a afirmat fostul ministru.

Întrebat ce a făcut premierul în lupta cu acești baroni, Liviu Pop a afirmat că e „o luptă continuă”, fiind o cercetare și la DNA.

„Ne luptăm cu ei, ne luptăm în continuare, e o luptă continuă, dacă ne ajută și DNA în dosarele acestea cu siguranță veți vedea”, a mai spus Pop.

Fostul ministru a făcut și o comparație, spunând că „astăzi în școlile din România se vând manuale și auxiliare neautorizate, exact cum te-ai duce la farmacie (…) și ai cumpăra un medicament care nu este omologat și l-ai folosi”.

Liviu Pop a fost ministru al Educației în perioada iunie 2017 – ianuarie 2018, în Guvernul Mihai Tudose.

Reacția fostului ministru al Educației, Ecaterina Andronescu

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu are cunoștință de „baronii manualelor”, care ar conduce MEN din 2011 și despre care a vorbit colegul său de partid, Liviu Pop.

Cum așa? Nu este adevărat! Eu cel puțin pot să garantez lucrul acesta: în perioada la care el face referire am fost șase luni în 2012 ministru și opt luni acum (2019 – n.r). Nu pot să confirm o asemenea declarație, în niciun caz. Cel puțin pe mandatele mele, pot să vă asigur că așa ceva nu s-a întâmplat”, a declarat Ecaterina Andronescu.

Director EDP: În MEN există, probabil, și persoane care au alte interese

Directorul general al Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP), Maria Nistor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că în Ministerul Educației există atât persoane de bună credință, cât și, probabil, „persoane care au alte interese”, în contextul afirmațiilor lui Liviu Pop privind „baronii manualelor”.

„Ce pot să spun eu e că în Minister ( Ministerul Educației – n.r) există atât persoane de bună credință, care luptă de dimineață devreme până seara târziu pentru a îmbunătăți calitatea Educației din România, cât și, probabil, persoane care au alte interese. Eu nu am cunoștință exactă de asta, pentru că sunt doar director general, dar cu siguranță un ministru are mai multe informații în acest sens”, a spus directorul general al EDP.

Nistor a precizat și faptul că, deși problema leadership-ului la ora actuală din Ministerul Educației Naționale e cunoscută tuturor, e discutată de prea puțini, informând că sunt manuale școlare blocate din acest motiv în momentul de față.

„Sunt manuale școlare blocate acum, deci sunt manuale care există atât la EDP, cât și la alte edituri, dar care nu pot să ajungă pe băncile elevilor din cauză că nu există un Ordin de ministru și Ordinul de ministru nu există pentru că nu există ministru (la Educație – n.r)”, mai spune Maria Nistor.

Directorul general al Editurii Didactice şi Pedagogice a vorbit și despre tema „manualelor unice”, care în 2018 a stârnit ample dezbateri și nemulțumiri, situație care a cunoscut o turnură în 2019, când alte două manuale făcute de o editură privată nu au avut parte de niciun fel de reacție.

„Dacă anul trecut toată lumea era revoltată de existența celor două manuale unice, la Istorie și la Geografie, care au fost unice la aceste două discipline nu din cauză că am dorit noi, ci pentru că nu erau mai multe manuscrise declarate admise. În acest an avem tot două manuale unice, doar că sunt făcute de o editură privată și atunci nimeni nu mai spune nimic, ceea ce nu mi se pare chiar corect”, a declarat Maria Nistor.

Ea a menționat că problemele din Educație „sunt mult mai ample decât problemele manualelor școlare”.

„Manualele școlare reprezintă , evident, o prioritate, sau cel puțin așa ar trebui să reprezinte (…). Cred că modelul de anul trecut a fost unul eficient care putea fi perfectat. Nu s-a mai dorit asta, a început clasa a VII-a fără manuale, inclusiv noi avem șapte titluri de manuale școlare care au trecut de evaluarea calitativă de la Centrul Național de Evaluare și Examinare, dar care nu pot acum să ajungă pe băncile școlii, pentru că nu există un Ordin de ministru”, mai informează directorul general al EDP.

Potrivit aceleiași surse, manualele de Matematică şi Chimie pentru clasa a VII-a nu sunt aprobate prin Ordin de ministru, dar au fost adăugate pe platformă, iar manualul de Istorie se află în procedură de recontestare. Totodată, aceasta a menționat și că există manuale care sunt aprobate, dar nu pot fi postate pe platformă online.

„Există și pentru minorități anumite manuale în această situație, există și manuale de limbi străine (…) care, pentru că nu există Ordin de ministru, nu pot ajunge în școli”, precizează directorul general al EDP.

Citește și: Liviu Pop, fost ministru al Educației: ”În sistemul de învăţământ nu există standarde de evaluare corecte”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.