Profesorii cu note sub 5 la titularizare pot participa la concursurile de suplinitori. Explicațiile MEN și reacția fostului ministru

0

Profesorii care au luat note sub 5 la titularizare și cei care s-au retras din examen pot participa la concursurile de angajare, ca suplinitori, organizate de inspectoratele școlare, la începutul lunii septembrie, pentru ocuparea posturilor rămase libere. Ministerul Educației a emis în acest sens o adresă către inspectorate și revine astfel asupra măsurii anunțate, în luna iulie, de fostul ministru al Educației care spunea că cei cu note sub 5 sau care s-au retras din examen nu vor mai putea să predea din toamnă ca suplinitori. ”Dacă vrei să fii profesor, nu poți să fii un profesor nici măcar de 5, dar sub 5, și este, după părerea mea, inacceptabil”, a reacționat Ecaterina Andronescu.

Ministerul Educației a trimis, pe 27 august, către inspectoratele școlare județene o notă în care se arată că toate persoanele care îndeplinesc condițiile legale de înscriere pot participa la concursurile de suplinire, organizate la nivel județean și în București. Potrivit documentului, condițiile de înscriere la aceste concursuri sunt ”aceleași ca și cele pentru concursul național”.

Ministerul a revenit astfel asupra deciziei anunțate, la finalul lunii iulie, de fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, care spunea că cei au luat sub nota 5 la titularizare sau s-au retras din examen nu mai au dreptul să predea în toamnă pentru că ”nu poți să fii un profesor care ia mai puțin de 5 și tu să pretinzi elevilor note de trecere”.

Florian Lixandru, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, cel care a aprobat nota trimisă în teritoriu, a explicat însă pentru HotNews.ro ”n-ai voie să îngrădești dreptul unei persoane de a participa la un alt concurs”.

”E dreptul fiecăruia de a participa la orice concurs dorește. Participarea la un concurs poate fi îngrădită de o instanță. Noi am dat o notă alaltăieri, am spus că se pot organiza concursuri la nivel județean, concursuri de suplinire, iar cei care participă acolo și obțin peste 5 pot ocupa posturile respective în condițiile din articolul 102 din metodologie”, a declarat Florian Lixandru.

Reacția fostului ministru, după decizia MEN

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, consideră în continuare că este ”inacceptabil” ca un candidat care a obținut nota sub 5 la titularizare să fie angajat în învățământ.

”Pornesc de la propriul meu exemplu, am fost șefă de promoție, dacă eu nu aș fi învățat, mi-ar fi foarte greu să le cer studenților mei să învețe, să le pretind să fie performanți, să facă performanță. De la acest lucru elementar am pornit și cred că, dacă vrei să fii profesor, nu poți să fii un profesor nici măcar de 5, dar sub 5, și este, după părerea mea, inacceptabil”, a spus fostul ministru.

Cât privește explicațiile oficialilor MEN referitoare la dreptul de a participa ”la un alt concurs”, Ecaterina Andronescu spune că la titularizare ”s-au înscris toți cei care vor sau au vrut, la data înscrierii, să fie profesori cu statut și cu contract permanent în învățământ”: ”Ca urmare, nu vorbim de oameni care nu și-ar fi dorit să intre în învățământ. Și atunci eu cred că dacă vrem să facem un învățământ performant trebuie să așezăm o ștachetă, o ștachetă a exigenței, ștachetă absolut necesară, după părerea mea, pentru că, așa cum am mai spus de foarte multe ori, cu o programă nu excepțională, un profesor foarte bun face minuni, cu o programă excepțională, un profesor fără performanță nu face nimic.”

La începutul lunii august, după ce a fost demisă din funcție, Ecaterina Andronescu spunea că i s-a cerut să schimbe ordinul de ministru care includea interdicția pentru candidații cu note sub 5 la titularizare. ”La titularizare, am considerat că este bine să impun un prag: cei care au luat note mai mici de 5 să nu mai intre ca suplinitori în sistemul de învățământ.

Când doamna prim-ministru a aflat de această decizie a mea, mi-a telefonat și mi-a spus: «Cum vă permiteți să lăsați 600.000 de profesori fără slujbe de la toamnă?!». (…) Nu știu cine i-a furnizat această cifră. I-am explicat că în tot sistemul de învățământ au fost 215.000 posturi și că cei care se află în situația cu note sub 5 sunt 3.700. Totuși, la următoarea noastră întâlnire domnia sa mi-a cerut să schimb ordinul și să îi scot din această ecuație inclusiv pe cei 3.700”, declara Ecaterina Andronescu.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.