De ce a fost demisă Ecaterina Andronescu. Explicațiile fostului ministru: ”Viorica Dăncilă a așteptat un moment bun să mă dea afară”

0

Fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat, într-un interviu pentru evz.ro, că se aștepta să fie dată afară din Guvern, dar nu știa când. Andronescu a vorbit despre ”supărările” premierului Viorica Dăncilă, una dintre ele fiind legată de decizia privind candidații care au obținut note sub 5 la Titularizare și care nu pot preda din toamnă ca suplinitori. ”Când doamna prim-ministru a aflat de această decizie a mea, mi-a telefonat și mi-a spus: «Cum vă permiteți să lăsați 600.000 de profesori fără slujbe de la toamnă?!», a relatat Ecaterina Andronescu, adăugând că premierul i-a cerut să schimbe ordinul cu pricina. Fostul ministru a povestit că o altă nemulțumire a premierului a fost legată de începerea anului școlar pe 9 septembrie.

Ecaterina Andronescu a spus totodată, în interviul acordat evz.ro, că nu își mai dorește un nou mandat la șefia Educației și a arătat că ”cea mai mare nenorocire a sistemului de învățământ este schimbarea miniștrilor”. ”Știți care a fost ghinionul meu? Faptul că nu am avut nici măcar un mandat întreg. Cel mai lung mandat a fost de doi ani și jumătate”, a declarat Andronescu.

Despre demitere

”În aceste luni am luat câteva măsuri legate de formarea profesorilor. Sunt profesori dedicați, cu vocație, pe care îi prețuiesc enorm, dar sunt și profesori cărora nu le pasă de elevi. Că altfel nu-mi explic faptul că avem 27 de licee în care procentul de promovare a Bacalaureatului este între 0-5%, ceea ce e incalificabil. Când s-a făcut legea salarizării l-am rugat pe ministrul Muncii de atunci să găsim o cale de a diferenția, de a răsplăti munca dascălilor după cum este prestația fiecăruia la clasă, dar nu am reușit. Iar acum, la titularizare, am considerat că este bine să impun un prag: cei care au luat note mai mici de 5 să nu mai intre ca suplinitori în sistemul de învățământ. Când doamna prim-ministru a aflat de această decizie a mea, mi-a telefonat și mi-a spus: «Cum vă permiteți să lăsați 600.000 de profesori fără slujbe de la toamnă?!». (…)

Nu știu cine i-a furnizat această cifră. I-am explicat că în tot sistemul de învățământ au fost 215.000 posturi, și că cei care se află în situația cu note sub 5 sunt 3.700. Totuși, la următoarea noastră întâlnire domnia sa mi-a cerut să schimb ordinul și să îi scot din această ecuație inclusiv pe cei 3.700. Am anumite standarde sub care efectiv nu pot să cobor, iar aceasta probabil a fost una din supărări. O altă supărare a fost legată de debutul anului școlar, în 9 septembrie, stabilit de comun acord cu partenerii sociali. Urmarea solicitărilor din partea patronatelor din turism pe care doamna prim-ministru le-a primit a propus începerea anului școlar în 16 septembrie. Schimbarea mărea decalajul în ceea ce privește numărul de săptămâni între cele două semestre, cu dezavantaje și pentru profesori și pentru elevi. Nu vreau să aduc în discuție și aspectele politice. A așteptat un moment bun să facă această mișcare, să mă dea afară.”

Despre un nou mandat de şef al Educaţiei

Îmi ajunge. Îmi pare rău că nu am putut să duc la bun sfârșit proiectele la care am lucrat. Ăsta a fost și motivul pentru care mi-am călcat într-un fel pe suflet atunci când am acceptat să revin. (…) Am acceptat totuși pentru că am avut credința că experiența mea și cunoașterea sistemului mă vor ajuta să fac lucrurile de care învățământul are nevoie. Nu s-a întâmplat acest lucru pentru că, din păcate, când mergi într-o asemenea poziție ai nevoie și de suport politic, nu poți să faci nimic de unul singur.”

Despre ”nenorocirea unui sistem”

”Cea mai mare nenorocire a sistemului de învățământ este schimbarea miniștrilor. Pentru că tu, ca ministru, nu poți să-ți duci proiectele la bun sfârșit. Începi o mulțime de lucruri, vine altcineva după tine, șterge ce ai făcut tu sau nu-și mai aduce aminte, și lucrurile stagnează în cel mai fericit caz. Știți care a fost ghinionul meu? Faptul că nu am avut nici măcar un mandat întreg. Cel mai lung mandat a fost de doi ani și jumătate.”

Despre eticheta ”groparul educației românești” și porecla Abramburica

”(Mă simt – n. red.) Teribil de nedreptățită. Mi-e greu să explic criticile împotriva mea. E o chestiune care mă amărăște, pentru că nu aceasta este realitatea mea. (…)

Evident că mă deranjează (n.red. – porecla Abramburica), după cum mă deranjează o mulțime din lucruri care nu sunt adevărate.(…) Poate că politica în direcția aceasta a evoluat… când cineva are ceva de spus trebuie să încerci să-l anihilezi. Cum? Vorbind urât despre el, spunând lucruri neadevărate, doar-doar ceva se prinde, pentru că ți-e adversar și nu ai niciun interes să-l vezi că lasă ceva în urma lui.

Interviul integral pe evz.ro

Citește și: 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.