Proiect adoptat de Senat: Concursul de titularizare se poate organiza și în perioada stării de alertă

0
Foto: pixabay.com

Senatorii au decis, marți, că în perioada stării de alertă poate fi organizat concursul de titularizare. Prevederea se regăsește în proiectul de adoptare a Ordonanței de Urgență 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ, care a trecut cu 129 de voturi. Senatul a fost cameră decizională, proiectul merge la promulgare.

Senatul a adoptat cu amendamente Ordonanța de Urgență 58/2020 privind luarea unor măsuri pentru buna funcţionare a sistemului de învăţământ, astfel că în perioada stării de alertă pot fi organizate concursurile de titularizare în învăţământul preuniversitar şi cele de ocupare a posturilor din învăţământul universitar, relatează Agerpres.

În favoarea ordonanței, cu modificări, au votat 129 de senatori. Amendamentul care permite organizarea Titularizării în perioada stării de alertă aparține senatorului PSD, Mihnea Costoiu.

Potrivit senatorului, prin amendamentul său propus în Comisia de învăţământ şi însuşit, marţi, de plenul Senatului, a fost completat art. 27 alin. 3 din Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, potrivit căruia:

„Pe durata stării de alertă, în instituţiile şi autorităţile publice, se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcţiilor vacante şi temporar vacante, cu excepţia celor prevăzute la alin. (1) şi (2), precum şi la art. 11 şi 12, precum şi posturile de predare vacante din unităţile de învăţământ preuniversitar şi a posturilor şi funcţiilor vacante din instituţiile de învăţământ superior, institutele de cercetare, Academia Română şi academiile de ramură”.

Ordonanţa vizează stabilirea unor măsuri privind buna funcţionare a sistemului de învăţământ pentru asigurarea continuităţii procesului de învăţământ pe durata stării de urgenţă, completată marţi, în şedinţa de plen a Senatului, şi cu starea de alertă, până la eliminarea restricţiilor privind adunările publice, astfel încât procesul de învăţământ să se poată realiza şi în modul online.

Concursul de titularizare 2020 a fost suspendat prin ordin al ministrului Educației.

”Examenul de titularizare a fost suspendat până la momentul încetării stării de alertă. Cadrul legal impunea Ministerului Educaţiei să ia această măsură. După cum bine se ştie, prin Legea 55, a fost introdus de grupul parlamentar PSD un articol, articolul 27 cu 3, prin care s-a impus autorităţii publice sau instituţiei publice să nu mai poată organiza niciun fel de concurs. Asta a însemnat să suspendăm acest examen de titularizare pentru profesori şi imediat ce va înceta starea de alertă şi vom avea posibilitatea susţinerii acestui examen, o să îl susţinem”, declara, marți seara, ministrul Educației, Monica Anisie.

Citește și: Titularizare 2020. Ministrul Educației: Examenul va fi susținut imediat ce va înceta starea de alertă. Definitivatul, pe 22 iulie

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here