Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației: „Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuțiile. Legile Educației trebuie dezbătute pe îndelete”

0
Sursa foto: Facebook/ Florin Lixandru

Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Florian Lixandru, a confirmat miercuri, pentru Agerpres, că i-au fost retrase atribuţiile printr-un ordin de ministru. „Momentan sunt pe funcţie, dar nu am nicio atribuţie. Eu aveam atribuţii pe învăţământ preuniversitar şi pe relaţia cu Parlamentul şi s-a abrogat ordinul prin care mi s-au atribuit acele atribuţii, momentan, până la o discuţie care ar avea loc în coaliţie în această seară”, a afirmat secretarul de stat.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, i-a retras atribuţiile delegate secretarului de stat Florian Lixandru, acesta precizând într-o postare pe Facebook că decizia a fost luată ca urmare a unui ”delict de opinie” privind legile educaţiei.

UPDATE Secretarul de stat Florin Lixandru a anunțat, joi, că i-au fost delegate atribuţiile avute anterior, printr-un ordin al ministrului Educației. „Am primit ordinul cu delegarea atribuţiilor avute anterior – pentru învăţământul preuniversitar”, a confirmat, pentru Agerpres, secretarul de stat.

UPDATE Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, miercuri, în şedinţa coaliţiei de guvernare, că îi va schimba atribuţiile secretarului de stat Florin Lixandru, au declarat surse liberale pentru Agerpres. „Ministrul Ligia Deca a spus despre Florin Lixandru că îi schimbă atribuţiile şi va avea o discuţie ca, de acum înainte, echipa ministerială să aibă acelaşi mesaj, cel agreat în coaliţie”, au precizat sursele citate.

Pe de altă parte, relatează sursa citată, PNL a insistat în coaliţie pentru ca anumite prevederi din legile educaţiei să rămână aşa cum au fost formulate în propunerile actualului ministru, Ligia Deca. Printre acestea se numără: triplarea bugetului pentru burse şi creşterea numărului beneficiarilor; „Masa caldă” din şcoli devine „Masa Sănătoasă”, iar de acest program vor beneficia un milion de copii; primă de instalare neimpozabilă egală cu cinci salarii minime brute pe ţară, cu condiţia asumării unei perioade minime de cinci ani şcolari pentru personalul didactic din unităţile de învăţământ aflate în zone defavorizate; extinderea învăţământului în sistem dual în învăţământul postliceal şi universitar.


„Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile… Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare.

Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024″, a scris Florian Lixandru pe rețeaua de socializare.

Potrivit acestuia, analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de Ministerul Educaţiei ”a evidenţiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor”.

Lixandru afirmă că, în ceea ce priveşte admiterea în liceu, PSD nu va accepta o formulă „care restrânge drastic” accesul copiilor la educaţie de calitate: ”Este cel puțin discutabil dacă liceele să aibă dreptul să-și organizeze propriile admiteri, pentru că ar crește riscul practicii neloiale a meditațiilor și al corupției.”

Cu privire la probele de Bacalaureat, secretarul de stat spune că PSD „privește cu multă rezervă înmulțirea probelor de examen, așa cum e propusă în proiect”. 

„Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadrul liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor; nu e o soluţie, mai ales în condiţiile lipsei acute de profesori dedicaţi. Învăţământul special, care, după opinia noastră, ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare. Nu în ultimul rând, Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copiii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluţiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora”, mai arată Lixandru.

El declară că au fost multe modificări ale Legii Educaţiei, „fără efectul scontat”.

„Doar în ultimii 11 ani, Legea Educaţiei a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesaţi din educaţie, sindicate, dar şi cu părinţii şi asociaţiile de elevi) pachetul legilor educaţiei şi apoi pentru a le dezbate şi adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu în martie 2024”, afirmă secretarul de stat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here