Ministrul Educației și Cercetării, Monica Cristina Anisie, a anunțat, vineri, în prima videoconferință cu reprezentanții inspectoratelor școlare județene, că, la începutul săptămânii viitoare, va fi lansat în dezbatere publică un proiect de debirocratizare a activității didactice. În acest sens, la nivelul ministerului, va fi înființată o comisie formată din cadre didactice și reprezentanți ai partenerilor sociali, care va analiza toate propunerile.
Monica Anisie i-a informat pe inspectorii școlari județeni că, în perioada imediat următoare, activitatea fiecărui inspectorat școlar județean, implicit activitatea Caselor Corpului Didactic, va face obiectul unei evaluări, precizează Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.
„Așa cum am anunțat și în declarațiile mele de presă, acest mandat este dedicat elevilor. În centrul preocupărilor mele va fi binele copilului. De asemenea, doresc și degrevarea profesorilor de componenta birocratică a activității, astfel că la începutul săptămânii viitoare vom lansa în consultare publică un proiect de debirocratizare. În acest scop, la nivelul Ministerului Educației Naționale va fi înființată o comisie formată din cadre didactice și reprezentanți ai partenerilor sociali. Această comisie va analiza propunerile tuturor celor interesați de existența unui sistem de învățământ performant”, a spus ministrul Educației.
Potrivit MEN, în cadrul videoconferinței, s-a făcut o inventariere a ”problemelor curente din învățământul preuniversitar și managementul inspectoratelor școlare” și a fost luată în discuție situația unităților de învățământ preuniversitar în care vor fi organizate secții de votare pentru alegerile din 10 noiembrie.
”În acest sens, cu excepția Capitalei, unde cursurile vor fi scurtate în zilele de vineri, 8 noiembrie și luni, 11 noiembrie, în 70% din școli, procesul instructiv-educativ se desfășoară normal”, precizează Ministerul Educației.
Monica Anisie anunța, încă din timpul audierii în comisiile de specialitate din Parlament, că una dintre prioritățile mandatului său va fi reducerea numărului mare de hârtii ”cu care este împovărat cadrul didactic”.
”O măsură pe care o consider extrem de urgentă pentru a stimula calitatea actului educațional: reducerea numărului imens de hârtii cu care este împovărat cadrul didactic. (…) De aceea, imediat voi realiza o consultare cu cadrele didactice, cu partenerii sociali pentru debirocratizarea procesului educațional”, spunea Monica Anisie.
Citește și:
- Monica Anisie: ”Materia este multă, stufoasă și, de cele mai multe ori, manualele şcolare sunt construite de profesori pentru profesori”
- Ministrul Educației vrea să schimbe structura anului școlar de anul viitor: ”Se galopează prin materie. Copiii sunt debusolați”
- Ministrul Educaţiei, despre simularea Evaluării Naționale la clasa a VII-a: ”Corect ar fi să realizăm această simulare”
- Schimbări la Ministerul Educației. Numărul secretarilor de stat va fi redus, a anunțat Monica Anisie
- Monica Anisie a preluat mandatul de ministru al Educației: ”Sunt un om al sistemului și îmi doresc să luăm, cu predictibilitate, măsuri pentru elevi și studenți” VIDEO
- Testele grilă nu vor fi introduse la BAC și la Evaluarea Națională. Monica Anisie: ”Nu schimbăm regulile în timpul jocului”
- Ministrul Educației vrea să facă o ”evaluare” în cazul profesorilor care nu au luat nota 5 la Titularizare
Doaaamne dă-vă sănătat!!! Scapati-ne de atâtea hârtii inutile și reduceți orele copiilor chiar daca se vor reduce posturi. Nu putem împovăra copiii cu 7 ore pe zi doar că să aibă profesorii posturi.
Sunt salutara propunerilor dumneavoastra, deoarece chiar este nevoie de o reducere a birocratiei si in invatamantul prescolar. Sunt exagerat de multe comisii la nivel de unitate si de asemenea, nu vad eficienta acelui caiet de observatii asupra copilului la clasa, care nu face decat sa ne rapeasca din timpul nostru de a ne ocupa de copii. Va multumesc si va urez mult succes!
Sa nu se mai faca comisiile metodice si cercurile pedagogige in timpul programului copiilor .Se pierd foarte multe activitati.Daca sunt opt comisii metodice si doua cercuri pedagogige (la gradinita) zece vineri din an copilul nu vine la gradinita.Unde sa-si duca parintii copii?Nu toti isi piermit bona ,nu toti au bunici.
Dar in restul zilei de la ora 12 cu cine il lasa? Il ia la servici cu el. Ca in vacanta poate il duce la bunici, daca are. Caci nimeni nu are atata concediu cata vacanta au copii. Astea is motive fara sens
Ar fi bine dacă ați reduceți numărul de copii la clasa. Eu am avut anul trecut clasa de simultan II-IV (12-22 elevi) și o colega a avut I-III (11-18 elevi). Nu mi se pare normal un număr așa de mare de copii la simultan,eu cred că erau suficienti elevi pentru clase separate. La simultan ,cu un număr așa mare se lucrează fff greu.
Ar fi cazul.ca sa reduca in general.nr de elevi de la clasa. Si nu ar trebui sub nici o forma sa mai lase clase mai mari decat nr de max 25. Indiferent de motivul invocat de directori . Sunt clase cu peste 40 elevi. Asta din dorinta de a avea sc mai multi bani.vezi plata per elev. Si nu va suparati dar dvs sunteti de vina dne invatatoare. Caci primiti si ati primit in clasa mai multi elevi decat max. Asta cica sa nu suparati pe nimeni si ca aveti renume pe spatele parintilor.
Bună ziua. Vă rog să ne spuneţi unde am putea trimite sugestii pentru soluţii educaţionale aşa cum ar putea fi ele construite de oameni ai sistemului? Mulţumesc pentru disponibilitatea de a-mi răspunde Elena.