Guvernul a aprobat cuantumul minim al burselor școlare. MEC: Valoarea minimă a cuantumului fiecărui tip de bursă este de 100 de lei UPDATE

0
Foto: gov.ro

Guvernul a aprobat, vineri, hotărârea prin care se stabilește, în premieră, cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, ce pot fi acordate elevilor din învățământul preuniversitar de stat cu frecvență, în anul școlar 2020 – 2021, anunță Ministerul Educației.

Potrivit MEC, valoarea minimă a cuantumului fiecărui tip de bursă este de 100 de lei, iar complementar acestui plafon, autoritățile deliberative ale administrației publice locale pot stabili un cuantum mai mare, în funcție de posibilitățile financiare ale unităților/subdiviziunilor administrativ-teritoriale.

În conformitate cu prevederile legii, bursele se alocă din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățământ preuniversitar de stat și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată, aprobate anual prin legea bugetului de stat, cu această destinație.

”Reglementarea unui prag minim al burselor este o măsură așteptată de multă vreme și contribuie la asigurarea echității în educație, asemenea altor acțiuni întreprinse de către Guvernul României: triplarea numărului de unități de învățământ preuniversitar de stat din cadrul Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preșcolari și elevi – ,,Masa caldă”, acordarea de tichete sociale pentru elevii din medii defavorizate, în valoare de 500 de lei/an școlar, pentru sprijin educațional și decontarea transportului elevilor”, precizează MEC, într-un comunicat de presă.

Știrea inițială

Guvernul va adopta un proiect de hotărâre prin care este aprobat cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar burse care se acordă în anul şcolar 2020-2021, relatează news.ro.

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a precizat că pentru prima oară este stabilit un cuantum minim de 100 de lei, iar autorităţile locale pot suplimenta suma respectivă.

„Da, suntem pregătiţi să introducem pe lista suplimentară a ordinii de zi a şedinţei de astăzi a proiectului de hotărâre de Guvern pentru aprobarea cuantumului minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social pentru elevii din învăţământul preuniversitar burse care se acordă în anul şcolar 2020-2021.

Pentru prima dată stabilim un cuantum minim de 100 lei, autorităţile publice locale putând să suplimenteze pentru acordarea burselor acest cuantum”, a declarat Monica Anisie, la începutul şedinţei de vineri a Executivului.

Citește și: Consiliul Naţional al Elevilor cere Guvernului aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here