Consiliul Naţional al Elevilor cere Guvernului aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare

0

Consiliul Naţional al Elevilor solicită Executivului adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare. Reprezentanții elevilor spun că, potrivit unei analize realizate în luna aprilie a acestui an, 66,27% dintre primăriile din România nu acordă burse deloc sau le acordă într-un cuantum foarte mic.

”Conform Legii educaţiei naţionale 1/2011, Guvernul României are datoria de a emite, anual, o hotărâre prin care să stabilească un cuantum minim pentru fiecare categorie de burse în parte (studiu, performanţă, merit, ajutor social).

În ciuda faptului că această prevedere există în lege încă din anul 2019, niciun Guvern nu a pus în aplicare până acum acest act normativ, prin emiterea unei hotărâri de guvern şi prin alocarea resurselor financiare necesare acestei măsuri”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor (CNE), preluat de Agerpres.

Potrivit CNE, analiza privind acordarea burselor la nivel naţional, realizată de către Consiliul Naţional al Elevilor în luna aprilie a acestui an, arată că 66,27% dintre primăriile din România nu acordă burse deloc sau le acordă într-un cuantum foarte mic.

”Anul acesta, disparităţile au crescut major în sistemul educaţional, rata abandonului şcolar ajungând la un procent de peste 15%, contrar ţintelor asumate de către România în cadrul Strategiei 2020, de 11,3%. Din aceste motive, e imperios ca Guvernul României să aprobe hotărârea privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare”, se mai precizează în comunicat.

Consiliul Naţional al Elevilor solicită următoarele cuantumuri minime:

  • 9,45% din salariul minim pe economie pentru bursa de ajutor social;
  • 10,15% din salariul minim pe economie pentru bursa de studiu
  • 11% din salariul minim pe economie pentru bursa de merit;
  • 15% din salariul minim pe economie pentru bursa de performanţă.

„În această perioadă complicată, elevii din România au nevoie de măsuri de sprijin, pentru a putea să îşi continue parcursul educaţional. Aproape 36% dintre elevii României se află în risc de sărăcie şi excluziune educaţională. Pentru aceştia, educaţia online şi educaţia pe timp de pandemie reprezintă un vis frumos. Solicităm Guvernului României respectarea prevederilor Legii 38/2019 şi adoptarea unei hotărâri de guvern privind aprobarea cuantumurilor minime pentru bursele şcolare, pentru a diminua discrepanţele din sistemul educaţional”, a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.