O zi altfel la o școală din Brașov. Copiii au avut „pauza de bunătate”, au dansat și au participat la vânătoarea de comori FOTO

0
Vânătoare de comori, organizată vineri pe holul colorat al școlii din Brașov

Școala ca loc al bucuriei și al descoperirii unor valori. Așa poate fi descrisă ziua de vineri la Școala Gimnazială nr. 27 ”Anatol Ghermanschi” din Brașov, unde Ziua Mondială a Bunătății, sărbătorită pe data de 13 noiembrie, a fost marcată prin lecții de bunătate și o vânătoare de comori. Pe parcursul zilei, holurile școlii au fost animate de elevi în căutarea unor mesaje secrete, deslușite cu ajutorul telefoanelor, o provocare ce a fost lansată chiar și părinților și trecătorilor. În plus, curtea școlii a devenit ring de dans și momentul de a spune o vorbă bună celui de lângă tine.

Școala din Brașov a desfășurat zilele trecute proiectul educativ ”Săptămâna bunătății”, în care elevii au avut parte de activități și lecții construite în jurul acestei valori. O săptămână specială pentru copii, dar și pentru profesori, cu vizionare de filme și resurse educative (”Biletul fără loc”, ”Lecție de viață”, ”Un strop de bunătate”, ”Umbrela bunătății”), precum și cu discuții tematice în orele de dirigenție, educație civică, dezvoltare personală ori de limba română.

Învățătoarea Elisabeta Mînecuță spune că, prin acest proiect, profesorii școlii au urmărit să educe ”copiilor dragostea față de semeni, sentimente precum acceptarea, toleranța, dorința de a ajuta” și să pună mai mare accent pe ”dezvoltarea unor calități morale ale copiilor precum bunătate, compasiune, grija faţă de semeni, altruism”.

Ziua de vineri, care a încheiat șirul activităților dedicate bunătății, a început cu un ”Tunel al umbreluțelor bunătății”. Profesorii i-au așteptat pe elevi în curtea școlii sub umbrele colorate, cu muzică și jucării de pluș care să ”zâmbească”, povestește învățătoarea. ”Zâna cea bună și alte mici zâne au împărțit stropi de bunătate la poartă”, iar orele au debutat cu ”Lecția de bunătate”, în care s-a discutat pe tema acestei valori și au fost urmărite materiale video.

În pauza de ”bunătate”, copiii au dansat în curtea școlii pe muzica lui Smiley, alături de învățători și profesori, și au oferit ”o vorbă bună unui coleg din apropiere”. A fost și momentul în care s-a dat startul Vânătorii de comori, în care, cu ajutorul unor coduri QR colorate, elevii au descoperit pe holurile școlii proverbe și citate despre bunătate.

”Codurile au fost ascunse pe coridoare, altele au fost agățate pe poartă pentru a fi decodate de părinți sau trecători. La fiecare etaj au fost ascunse 6 coduri colorate pe care copiii le scanau cu ajutorul aplicației de pe telefon. Fiecare clasă a avut de completat o Foaie a clasei și are de realizat un Jurnal, iar impresiile elevilor de la aceste activități se vor regăsi într-un articol ce va fi publicat în următorul număr al revistei școlii”, precizează Elisabeta Mînecuță.

Codurile QR, cu citate despre bunătate. Vrei să le încerci?

Învățătoarea spune că proiectul desfășurat în această săptămână a fost unul prin care se dorește ca școala să devină una a valorii, nu doar a cunoașterii și a științei. ”Totodată vrem să îi aducem pe părinți aproape și să creăm momente de suflet. Toată școala a fost implicată: de la mecanici care au lucrat la modul de prindere a umbrelelor, la colegi care au venit cu idei pentru toată săptămâna dedicată bunătății”, conchide învățătoarea Elisabeta Mînecuță.

Sursa foto: Arhiva personală – înv. Elisabeta Mînecuță, inițiator al programului, alături de prof. Buligă Maria (director) și profesorii Crețu Georgel, Cârlan Mihaela, Ioana Puia și Monica Dafta.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.